Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες χαπιών :: 13-01-2003) 

Βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες χαπιών

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Για περισσότερες από δέκα ώρες όλη η δύναμη του σωφρονιστικού καταστήματος έκανε προχθές σαρωτική έρευνα στα κελιά των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. "Η φυλακή να γίνει φύλλο και φτερό…", ήταν η αυστηρή εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Φιλ. Πετσάλνικου, όταν γνωστοποιήθηκε το νέο κρούσμα ομαδικής κατανάλωσης φαρμάκων και ουσιών. Ντουλάπια, ρούχα, στρώματα και άλλα προσωπικά αντικείμενα των γυναικών κρατουμένων ελέγχθηκαν εξονυχιστικά, χωρίς όμως να εντοπισθεί ίχνος ναρκωτικής ουσίας, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Βρέθηκαν, ωστόσο, σημαντικές ποσότητες χαπιών και άλλων φαρμάκων (για το στομάχι, την καρδιά, αντικαταθλιπτικά κ.λπ.) που είχαν κρύψει οι κρατούμενες μέσα σε ραδιοφωνάκια και άλλα αντικείμενα. Κατά τον έλεγχο προκάλεσε συναγερμό μικρή ποσότητα λευκής σκόνης που βρέθηκε στο κελί της 40χρονης Μαρίας-Σοφίας Μπακέα, η οποία είχε ανάμειξη και στο "κοκτέιλ θανάτου" που ετοιμάστηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στις φυλακές, αλλά από την ανάλυση της ουσίας διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για τριμμένα, ευρείας κυκλοφορίας, αναλγητικά χάπια.

Από την αρχική έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι περισσότερες φαρμακευτικές ουσίες είχαν χορηγηθεί νομίμως από τους γιατρούς των φυλακών, τις οποίες εκτιμάται ότι δεν είχαν καταναλώσει οι κρατούμενες, ακολουθώντας τις ιατρικές συνταγές.

Απεναντίας κρατούσαν τα χάπια, με σκοπό την ανάμειξή τους και την ενδεχόμενη πώλησή τους σε κρατούμενες που είναι εξαρτημένες από τα ναρκωτικά και αναζητούν υποκατάστατα. Όπως τόνιζαν στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι ουσίες αυτές σε συνδυασμό θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σοβαρές παρενέργειες σε κρατούμενες που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα υγείας, ενώ δεν αποκλείεται να είχαν τραγικά αποτελέσματα εάν είχαν συνδυαστεί με μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.