Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( έσωσε 157 θανατοποινίτες :: 13-01-2003) 

Έσωσε 157 θανατοποινίτες

Ο κυβερνήτης του Ιλινόι μετέτρεψε τις ποινές πριν αποχωρήσει

ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ

Όταν εξελέγη κυβερνήτης του Ιλινόι, ο Τζορτζ Ράιαν ήταν (όπως κάθε Ρεπουμπλικανός που ασπάζεται τον "ελεήμονα συντηρητισμό" του Μπους) φανατικός υπέρμαχος της θανατικής ποινής.

Επαναστατική απόφαση. Οι συγγενείς των θανατοποινιτών του Ιλινόι ξέσπασαν σε δάκρυα χαράς όταν πληροφορήθηκαν την απόφαση του απερχόμενου κυβερνήτη να μετατρέψει τις ποινές τους σε ισόβια κάθειρξη

Τέσσερα χρόνια αργότερα, δύο ημέρες προτού εκπνεύσει η θητεία του, κατάφερε εναντίον της το ισχυρότερο χτύπημα που έχει δεχθεί, στις ΗΠΑ, εδώ και δεκαετίες.

Ανήθικη

Αποκαλώντας τη θανατική ποινή "αυθαίρετη και αλλοπρόσαλλη, και ως εκ τούτου ανήθικη", ο Ράιαν κυριολεκτικά εκκένωσε το Σάββατο τους θαλάμους των θανατοποινιτών του Ιλινόι, μετατρέποντας τις ποινές των περισσοτέρων εκ των 157 ανθρώπων που ανέμεναν την εκτέλεσή τους σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δικαίωμα αίτησης χάριτος. Ήταν η μαζικότερη τέτοιου είδους μετατροπή στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ. Μια μέρα νωρίτερα, ο Ράιαν είχε χορηγήσει αμνηστία σε τέσσερις άνδρες που είχαν καταδικαστεί για φόνο, με την αιτιολογία ότι είχαν εξαναγκαστεί να ομολογήσουν από την αστυνομία του Σικάγου. "Πόσες ακόμη υποθέσεις εσφαλμένων καταδικών πρέπει να αποκαλυφθούν για να συμφωνήσουμε όλοι ότι αυτό το σύστημα είναι χρεοκοπημένο;", δήλωσε ο Ράιαν ενώπιον ενός ενθουσιώδους κοινού στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν. "Δεν θα συνεχίσω άλλο τη μάταιη προσπάθεια βελτίωσης της μηχανής του θανάτου. Συνειδητοποιώ ότι η απόφασή μου θα επισύρει τον χλευασμό και την οργή πολλών ανθρώπων" πρόσθεσε προβλέποντας την αρνητική αντίδραση τόσο των οικογενειών των θυμάτων και των εισαγγελέων του Ιλινόι, όσο και του νεοεκλεγέντος κυβερνήτη, Δημοκρατικού Ροντ Μπλαγκόγιεβιτς. "Θα κοιμηθώ, ωστόσο, καλά το βράδυ, γνωρίζοντας ότι πήρα τη σωστή απόφαση".

Αθώοι

"Δεν είμαι διατεθειμένος να διακινδυνεύσω την εκτέλεση κάποιου αθώου ανθρώπου", είχε εξηγήσει ο Ράιαν νωρίτερα, σε επιστολή που απηύθυνε στους συγγενείς των θυμάτων. Αυτός ακριβώς ήταν και ο λόγος για τον οποίο είχε επιβάλει προ τριετίας προσωρινό μορατόριουμ στις εκτελέσεις: είχε διαπιστωθεί τότε ότι από το 1977, οπότε και ετέθη ξανά σε ισχύ η θανατική ποινή, είχαν καταδικαστεί στο Ιλινόι εσφαλμένα σε θάνατο 13 άνθρωποι. Ο κυβερνήτης της Πολιτείας επιφόρτισε παράλληλα μια επιτροπή με το έργο της μεταρρύθμισης του συστήματος. Όσο προχωρούσε η έρευνα, όμως, όλο και περισσότερα ανυπέρβλητα εμπόδια αποκαλύπτονταν. Και ο Ράιαν κατέληξε στο συμπέρασμα: "Αν το σύστημά μας δεν λειτουργεί, καλύτερα να μην έχουμε σύστημα".

Να καταργηθεί

Η επαναστατική απόφασή του αναμένεται να αναζωπυρώσει στις ΗΠΑ τη δημόσια συζήτηση γύρω από τη θανατική ποινή. Ήδη η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τον Τζορτζ Μπους "να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία" και να υιοθετήσει μια "ηθική στάση" καταργώντας την. Οι ΗΠΑ είναι, μαζί με την Ιαπωνία, οι μοναδικές βιομηχανικά ανεπτυγμένες δημοκρατίες όπου η θανατική ποινή εφαρμόζεται ακόμα. Και παρ' όλο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα των Αμερικανών εξακολουθεί να τη στηρίζει, ο αριθμός τους μειώνεται ολοένα και ο Αμερικανικός Δικηγορικός Σύλλογος έχει ζητήσει την επιβολή ενός εθνικού μορατόριουμ. Πόσες ελπίδες, ωστόσο, υπάρχουν να αποφασιστεί κάτι τέτοιο στην προεδρία ενός ανθρώπου ο οποίος προσυπέγραψε, τα έξι χρόνια που ήταν κυβερνήτης του Τέξας, την εκτέλεση 150 ανθρώπων;