Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( αρχηγός ο γιωτόπουλος λόγω "πνευματικής υπεροχής" :: 03-01-2003) 

Αρχηγός ο Γιωτόπουλος λόγω "πνευματικής υπεροχής"

Αναλυτικά όλες οι πράξεις για τις οποίες διώκονται οι 18 κατηγορούμενοι για τη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης

Δεκάδες κακουργήματα, που επισύρουν στις περισσότερες περιπτώσεις την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, αντιμετωπίζουν οι 18 κατηγορούμενοι για τη δράση της 17 Νοέμβρη, οι οποίοι παραπέμπονται να δικαστούν με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Αναλυτικά, οι πράξεις που αποδίδονται στον καθένα από τους 18 κατηγορουμένους έχουν ως εξής:

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ

Ο Βασίλειος Τζωρτζάτος παραπέμπεται να δικαστεί για: - Συνέργεια στη δολοφονία του Νικολάου Μομφερράτου και του Παναγιώτη Ρουσσέτη, στις 21-2-1985. - Συνέργεια στη δολοφονία του αστυφύλακα Νίκου Γεωργακόπουλου και στην απόπειρα ανθρωποκτονίας εις βάρος 14 ακόμη αστυνομικών με έκρηξη μηχανισμού με στόχο λεωφορείο των ΜΑΤ, στις 26-11-1985. - Συνέργεια στη δολοφονία του Δημητρίου Αγγελόπουλου στις 8-4-1986. - Απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού εις βάρος του Ζαχαρία Καψαλάκη. - Συνέργεια στην έκρηξη με στόχο λεωφορείο της Πολεμικής Αεροπορίας και συνέργεια στην απόπειρα δολοφονίας των 23 επιβατών του, στου Ρέντη. - Συνέργεια στην έκρηξη με στόχο λεωφορείο με Αμερικανούς στρατιωτικούς και απόπειρα δολοφονίας των επιβατών στο Καβούρι. - Συνέργεια στην απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του Τζωρτζ Κάρρος. - Συνέργεια στη δολοφονία του Αλέξανδρου Αθανασιάδη την 1-3-1988. - Συνέργεια στη δολοφονία του Ουίλιαμ Νορντίν στις 28-6-1988. - Ληστεία στο Αστυνομικό Τμήμα Βύρωνα. - Συνέργεια στην απόπειρα δολοφονίας κατά του Γιώργου Πέτσου και των συνοδών του Ιωάννη Καραχάλιου και Χριστόφορου Σαββάκη. - Συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη στις 26-9-1989. - Ληστεία από κοινού στο Πολεμικό Μουσείο. - Συνέργεια στην απόπειρα δολοφονίας του Βαρδή Βαρδινογιάννη και των συνοδών ασφαλείας του. - Συνέργεια στην απόπειρα δολοφονίας του Ντενίζ Μπουλούκμπασι και των συνοδών του. - Συνέργεια στη δολοφονία του αστυφύλακα Γιάννη Βαρή και 11 ακόμη αστυνομικών, στις 2-11-1991. - Συνέργεια στη δολοφονία του Αθανασίου Αξαρλιάν και στην απόπειρα δολοφονίας του Ιωάννη Παλαιοκρασσά, του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου, της Αθανασίας Παλαιοκρασσά και της Θεοδώρας - Όλγας Αρεταίου, στις 14-7-1992. - Απόπειρα δολοφονίας του Ελευθέριου Παπαδημητρίου από κοινού με τον Σάββα Ξηρό. Ο Β. Τζωρτζάτος κατηγορείται ακόμη για συμμετοχή σε 31 εκρήξεις (πρόκληση ή συνέργεια), επτά ληστείες και σωρεία κλοπών.

ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Ο "Αλέκος" ή "Ταινίας" της 17Ν παραπέμπεται σε δίκη για: - Συνέργεια στην απόπειρα δολοφονίας του Αμερικανού αξιωματούχου Ρόμπερτ Τζαντ, στις 3/4/1984, επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης. - Συνέργεια στη δολοφονία του αστυφύλακα Χρ. Μάτη, που φρουρούσε το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Κάτω Πετράλωνα, στις 24/12/1984. - Συμμετοχή στη δολοφονία του εκδότη της "Απογευματινής" Νίκου Μομφερράτου και του οδηγού του Παν. Ρουσέτη, στις 21/2/1985, στο Κολωνάκι. - Συνέργεια στην απόπειρα δολοφονίας του γιατρού Ζαχ. Καψαλάκη, στις 4/2/1987, στο Χαλάνδρι. - Συνέργεια στην έκρηξη (περιοχή Ρέντη) του παγιδευμένου με αυτοσχέδιο μηχανισμό λεωφορείου που μετέφερε Αμερικανούς στρατιώτες στην αμερικανική Βάση του Ελληνικού (24/4/87). - Συνέργεια στην απόπειρα ανθρωποκτονίας των 23 επιβατών του παγιδευμένου λεωφορείου. - Συμμετοχή στην έκρηξη με τηλεχειρισμό που είχε στόχο τον Αμερικανό αξιωματούχο Τζορτζ Κάρος, στη Φιλοθέη (21/1/1988). - Συμμετοχή στην απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Τζορτζ Κάρος. - Συνέργεια στην παγίδευση με εκρηκτικά αυτοκινήτων στην Κηφισιά (Κεφαλάρι) και στην έκρηξη που είχε στόχο τον Αμερικανό στρατιωτικό ακόλουθο Ουίλιαμ Νορντίν (28/6/1988). - Συνέργεια στη δολοφονία του Ουίλιαμ Νορντίν κατά την προηγούμενη έκρηξη. - Συμμετοχή στη ληστεία όπλων, αστυνομικών στολών κ.ά. από το Αστυνομικό Τμήμα Βύρωνα, στις 14/8/1988. - Συνέργεια στη δολοφονία του βιομηχάνου Δημήτρη Αγγελόπουλου, στις 8/4/1986, στην Αθήνα. - Συμμετοχή στην ένοπλη ληστεία στο σούπερ μάρκετ "Μαρινόπουλος" (23/12/1987), στους Αμπελοκήπους, με λεία 5.818.425 εκατ. δραχμές. - Συνέργεια στην απόπειρα δολοφονίας του φρουρού του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Θεοδ. Παπαπάνου, στα Πατήσια, στις 13/7/1988. - Συμμετοχή στην ένοπλη ληστεία κατά του ιδίου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με λεία 11.350.000 εκατ. δραχμές.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Έβγαζε εισόδημα από τις ληστείες!

Ο φερόμενος ως αρχηγός της 17 Νοέμβρη, Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος ήταν γνωστός στα μέλη της οργάνωσης με τον κωδικό "Λάμπρος" παραπέμπεται σε δίκη για: - Ηθική αυτουργία σε όλα τα εγκλήματα που διέπραξαν οι συγκατηγορούμενοί του. "Ως έχων την ηγετική θέση στην εγκληματική οργάνωση, επινόησε την τέλεση όλων των εγκλημάτων, κατέστρωσε το σχέδιο των εκτελέσεων και ακολούθως εκμεταλλευόμενος τη θέση του και την πνευματική του υπεροχή έναντι των συγκατηγορουμένων του, αλλά και τη δύναμη αυτού, ως εκ της θέσεώς του και της ιεραρχικής δομής της οργάνωσης, να επιβάλλει κυρώσεις στα μέλη της, απευθύνθηκε προς τους άλλους κατηγορουμένους και με πειθώ και φορτικότητα τους έπεισε να διαπράξουν όλες τις εγκληματικές ενέργειες". - Σε πολλές αξιόποινες πράξεις ήταν και ο ίδιος παρών για να επιβλέπει την ακριβή εκτέλεση του σχεδίου του. Συγκεκριμένα παρευρίσκετο και φέρεται ως συνεργός στην ανθρωποκτονία του Ρόμπερτ Τζαντ, στην ανθρωποκτονία του εκδότη Νίκου Μομφερράτου και του οδηγού του Παναγιώτη Ρουσσέτη, στην έκρηξη σε λεωφορείο στο Καβούρι, στη ληστεία στο Αστυνομικό Τμήμα του Βύρωνα, στην ανθρωποκτονία του Παύλου Μπακογιάννη, στην ανθρωποκτονία του εφοπλιστή Κώστα Περατικού, στην ανθρωποκτονία του Βρετανού Στίβεν Σόντερς, στη ληστεία στα ΕΛΤΑ Αιγάλεω και στην τελευταία ενέργεια της οργάνωσης, την έκρηξη στο λιμάνι του Πειραιά. - Ηθική αυτουργία σε διακεκριμένες κλοπές που τέλεσαν οι συγκατηγορούμενοί του, καθώς ο ίδιος διαπράττει τέτοιες πράξεις κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, με σκοπό τον πορισμό εισοδήματος. - Ηθική αυτουργία με άγνωστους δράστες στην ανθρωποκτονία από πρόθεση εις βάρος του Αμερικανού Τζορτζ Τσάντες και του Έλληνα οδηγού του, Νίκου Βελούτσου.