Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( σκιά από το παρελθόν :: 04-03-2003) 

Σκιά από το παρελθόν

Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες αναγεννώνται από τις στάχτες τους

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Μια βαριά σκιά από το παρελθόν πέφτει πάνω από την Ιταλία. Η αιματηρή συμπλοκή σε τρένο την περασμένη Κυριακή έχει πάνω της τη σφραγίδα των Ερυθρών Ταξιαρχιών, που μοιάζουν να αναγεννώνται από τις στάχτες τους.

Κι άλλο θύμα. Το τρίτο θύμα των Ερυθρών Ταξιαρχών μέσα σε τέσσερα χρόνια θρηνεί η Ιταλία

Μάσιμο Ντ'Αντόνα, 1999. Μάρκο Μπιάτζι, 2002. Οι δολοφονίες των δύο καθηγητών είχαν αφήσει τις ιταλικές διωκτικές αρχές στο σκοτάδι. Έλεγαν: "Μόνο άλλη μια ενέργεια, άλλη μια επίθεση, άλλο ένα θύμα θα μας δώσουν να καταλάβουμε ποιος είναι ο εχθρός που έχουμε απέναντί μας και πού πρέπει να τον αναζητήσουμε". Οι ιταλικές αρχές επιβεβαιώθηκαν τραγικά. Ο αστυνομικός Εμανουέλε Πέτρι, 48 ετών, εκτελέστηκε εν ψυχρώ στο τρένο Ρώμη - Φλωρεντία την Κυριακή. Η γυναίκα που συνελήφθη παραδέχθηκε ότι είναι μέλος των Ερυθρών Ταξιαρχιών. Με τη θυσία του Πέτρι αποκαλύπτεται η επιστροφή των Ερυθρών Ταξιαρχιών. Που δεν είναι "νέες". Είναι οι παλιές Ερυθρές Ταξιαρχίες, όπως επισημαίνει η εφημερίδα "Ρεπούμπλικα". Είναι το παρελθόν που έρχεται να αιφνιδιάσει το παρόν.

Η ομολογία

"Θεωρώ ότι είμαι πολιτική κρατούμενη, μαχητικό στέλεχος των Ερυθρών Ταξιαρχιών, και δεν πρόκειται να πω λέξη", δήλωσε η ηλικίας 43 ετών Ντεσντεμόνα Λιότσε κατά τη διάρκεια της ανάκρισής της στη Φλωρεντία, όπου μεταφέρθηκε μετά τη συμπλοκή που ακολούθησε έναν έλεγχο ρουτίνας από τις αστυνομικές αρχές σε τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Ρώμη - Φλωρεντία. Το άλλο μέλος των Ερυθρών Ταξιαρχιών, ο Μάριο Γκαλέσι, 37 ετών, απεβίωσε χθες σε νοσοκομείο του Αρέτσο, όπου είχε μεταφερθεί με βαριά τραύματα. Σύμφωνα με την αστυνομία, τράβηξε πιστόλι και άρχισε να πυροβολεί τη στιγμή κατά την οποία οι αστυνομικοί ζήτησαν να ελέγξουν τις ταυτότητες των δύο υπόπτων.

Κατασχέσεις

Αστυνομικοί δήλωσαν χθες ότι κατέσχεσαν χάρτες, κωδικοποιημένα μηνύματα και δισκέτες ηλεκτρονικών υπολογιστών και από τα στοιχεία αυτά εικάζεται ότι η Ντεσντεμόνα Λιότσε και ο Μάριο Γκαλέσι που την συνόδευε στο τρένο ενδέχεται να σχεδίαζαν επίθεση εναντίον ενός υφυπουργού της κυβέρνησης. Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών χαιρέτισε τις συλλήψεις ως μεγάλη νίκη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στο εσωτερικό της χώρας. Ο Μάριο Γκαλέσι και η Ντεσντεμόνα Λιότσε καταζητούνταν από την αστυνομία ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης που είχε αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία των καθηγητών Μάρκο Μπιάτζι, το Μάρτιο του 2002, και Μάσιμο Ντ'Αντόνα, το 1999, οι οποίοι και οι δύο ήταν σύμβουλοι στο υπουργείο Εργασίας. Τόσο ο Γκαλέσι όσο και η Λιότσι θεωρούνταν ύποπτοι για συμμετοχή στις Ερυθρές Ταξιαρχίες για ένα Μαχόμενο Κομμουνιστικό Κόμμα, που φαίνεται να αποτελούν τη συνέχεια της ακροαριστερής οργάνωσης η οποία επιδόθηκε σε ένοπλη δράση στην Ιταλία κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Στρατιωτικά πρόσωπα

Ο Έντσο Μπιάνκο, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής που είναι αρμόδια για της μυστικές υπηρεσίες της Ιταλίας, εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι Ερυθρές Ταξιαρχίες ενδέχεται να έχουν βάλει στόχο τους στρατιωτικά πρόσωπα εν όψει του σχεδιαζόμενου πολέμου κατά του Ιράκ. Οι συνήθεις στόχοι των Ερυθρών Ταξιαρχιών κατά τις δεκαετίες 1970 και 1980 ήταν πολιτικοί, επιχειρηματίες και στρατιωτικοί. Οι πιο θεαματικές τους ενέργειες ήταν η απαγωγή και δολοφονία του Χριστιανοδημοκράτη πρώην πρωθυπουργού Άλντο Μόρο, το 1978, και η απαγωγή του Αμερικανού ταξιάρχου Τζέιμς Κροζίερ, που απελευθερώθηκε με έφοδο της αστυνομίας.