Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( δεν ασκήθηκε κανενός είδους βία :: 03-01-2003) 

Δεν ασκήθηκε κανενός είδους βία

"Έγκυρες οι προανακριτικές ομολογίες"

Στις καταγγελίες ορισμένων κατηγορουμένων για παρατυπίες, που κατά τη γνώμη τους σημειώθηκαν στο στάδιο της προανάκρισης όσο και κατά την κύρια ανάκριση, απαντά το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

"Από την δικογραφία δεν προκύπτει ότι οι προανακριτικές απολογίες των κατηγορουμένων είναι αποτέλεσμα απειλών, ψυχολογικής ή σωματικής βίας, πιέσεων ή εκβιασμών", λέει το βούλευμα των τριών εφετών απορρίπτοντας καταγγελίες των κατηγορουμένων μεταξύ των οποίων και ο Σάββας Ξηρός

Οι τρεις εφέτες απορρίπτουν όλες τις ενστάσεις που αφορούσαν δικονομικά ζητήματα, αιτιολογώντας τες μία προς μία. Αρχής γενομένης από την ένσταση ακυρότητας της προανάκρισης, στόχος της οποίας ήταν να μη συμπεριληφθούν στη δικογραφία οι προανακριτικές απολογίες των κατηγορουμένων, το βούλευμα την απορρίπτει με το εξής σκεπτικό: "Αν εκείνος που έχει συλληφθεί ως δράστης αξιόποινης πράξεως, για την οποία διεξάγεται αυτεπάγγελτη προανάκριση, έχει εξεταστεί σύμφωνα με ό,τι ισχύει για την εξέταση κάθε κατηγορουμένου και με τήρηση των δικαιωμάτων που του χορηγούνται κατ' αυτήν, η απολογία του είναι απολύτως έγκυρη και αποτελεί μέρος της δικογραφίας. Στην κρινόμενη υπόθεση, όπως προκύπτει από τις εκθέσεις απολογιών όλων των κατηγορουμένων, εκείνος που ενεργούσε την εξέταση τούς εξέθεσε με πληρότητα και σαφήνεια την πράξη που τους αποδίδεται, τους ανακοίνωσε το περιεχόμενο των εγγράφων της προανακρίσεως και τους εξήγησε με σαφήνεια όλα τα δικαιώματα που προβλέπει ο ΚΠΔ. Ακολούθως, τους ρώτησε αν επιθυμούν να κάνουν χρήση των δικαιωμάτων αυτών και ο καθένας έδωσε αρνητική απάντηση, που επίσης καταχωρήθηκε, οπότε για την εξήγηση και την απάντηση αυτή συντάχθηκε έκθεση που υπέγραψε ο κατηγορούμενος και οι προανακριτικοί υπάλληλοι. Στη συνέχεια κάθε κατηγορούμενος κλήθηκε να απολογηθεί και άλλοι μεν αρνήθηκαν την κατηγορία, καθώς και την απάντηση στις καταχωρημένες ερωτήσεις, άλλοι δε έδωσαν λεπτομερή απολογία. Κατά συνέπεια, εφόσον η εξέταση των κατηγορουμένων κατά τη διάρκεια της αυτεπάγγελτης προανακρίσεως έγινε όπως ορίζεται στο άρθρο 105 του ΚΠΔ, οι σχετικές απολογίες δεν πάσχουν από ακυρότητα".

Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα, που απασχολεί ιδιαιτέρως την υπεράσπιση των κατηγορουμένων, λόγω του ότι στις προανακριτικές απολογίες περιλαμβάνονται ομολογίες, αλλά και λεπτομερείς περιγραφές των εγκλημάτων της οργάνωσης, που στη συνέχεια κάποιοι ανακάλεσαν, το βούλευμα αναφέρει: "Από τα αποδεικτικά στοιχεία της δικογραφίας δεν προκύπτει ότι οι προανακριτικές απολογίες των κατηγορουμένων είναι αποτέλεσμα απειλών, ψυχολογικής ή σωματικής βίας, πιέσεων ή εκβιασμών, που ασκήθηκαν επ' αυτών ή υποσχέσεων ευμενούς μεταχειρίσεως ή επιδράσεως χορηγηθέντων φαρμάκων ή άλλων ουσιών, δοθέντος μάλιστα ότι ορισμένοι κατηγορούμενοι (Γιωτόπουλος, Κωστάρης, Παπαναστασίου, Π. Σερίφης) τήρησαν εντελώς αρνητική στάση και δεν αποδέχθηκαν την κατηγορία, ούτε κατέθεσαν επιβαρυντικά για τους συγκατηγορουμένους τους στοιχεία. Άλλοι κατηγορούμενοι εξάλλου ( Χριστόδουλος και Βασίλης Ξηρός, Θωμάς Σερίφης και άλλοι) επιβεβαίωσαν ενώπιον της τακτικής ανακρίτριας όσα κατέθεσαν προανακριτικώς. Επομένως, οι προανακριτικές αυτές απολογίες δεν πάσχουν ακυρότητας λόγω του ότι τάχα δεν είναι προϊόν ελεύθερης βουλήσεως".

"Αβάσιμες"

Τέλος, το Συμβούλιο χαρακτηρίζει τις προανακριτικές, αλλά και τις ανακριτικές ομολογίες έγκυρες και ισχυρές και τις λαμβάνει υπ' όψιν του για τον σχηματισμό των συμπερασμάτων του, καθώς - όπως τονίζεται στο σκεπτικό - "όλες οι αντίθετες αιτιάσεις των κατηγορουμένων είναι αβάσιμες".

Το δεύτερο ζήτημα από τα πολλά που απασχόλησαν το δικαστικό συμβούλιο αφορά τις αιτιάσεις της υπεράσπισης των κατηγορουμένων σχετικά με το αν μία μαρτυρική κατάθεση ή η απολογία συγκατηγορουμένου για την ίδια πράξη είναι αρκετή για την καταδίκη ενός προσώπου. Επί του θέματος στο σκεπτικό αναφέρονται τα εξής: "Σε κάθε περίπτωση οι αποχρώσες ενδείξεις ενοχής του κατηγορουμένου προς παραπομπή του και η απόδειξη της ενοχής του στο δικαστήριο μπορεί να στηριχθεί σε απολογία συγκατηγορουμένου για την ίδια πράξη, συνδυαζόμενη και προς τα λοιπά αποδεικτικά στοιχεία".