Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( μήνυμα για ανεξάρτητη παιδεία :: 01-03-2003) 

Εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, φοιτητές και μαθητές έδωσαν το «παρών» στο χθεσινό συλλαλητήριο στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις

Μήνυμα για ανεξάρτητη Παιδεία

Διαδηλώσεις σήμερα, στο κέντρο της Αθήνας και Βούλα

ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Για μια Παιδεία «πάνω από τα κέρδη», που να διατηρεί σε όλη την Ευρώπη τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της και να ακολουθεί τις καινοτομίες, χωρίς όμως να υποτάσσεται στις ανάγκες της αγοράς, χιλιάδες εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, φοιτητές και μαθητές διαδήλωσαν χθες στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις. To ίδιο θα κάνουν και σήμερα.

Το κέντρο της Αθήνας από τις 12 το μεσημέρι κατακλύσθηκε από χιλιάδες διαδηλωτές

Στη διαδήλωση, ένα τμήμα της οποίας κατευθύνθηκε στην αμερικανική πρεσβεία και άλλο στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακούστηκαν και πολλά αντιπολεμικά συνθήματα, ενώ υπήρξαν και ορισμένα φέιγ βολάν για «λευκά κελιά».

Το κέντρο κατακλύσθηκε από χιλιάδες διαδηλωτές. Στα Προπύλαια συγκεντρώθηκαν κυρίως μαθητές και φοιτητές, που είχαν κινητοποιηθεί από το ΚΚΕ και αντιπολεμικές οργανώσεις, ενώ στο Σύνταγμα κυρίως εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, καθώς την εκεί συγκέντρωση οργάνωσαν οι συνδικαλιστικές τους ενώσεις. Ένα τρίτο μπλοκ εκπαιδευτικών, μαθητών, φοιτητών και διαδηλωτών, προσκείμενων κυρίως στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, συγκεντρώθηκε μπροστά στη Βουλή. Αφορμή για το χθεσινό συλλαλητήριο, όπως και για ακόμα δύο διαδηλώσεις που γίνονται σήμερα στην Αθήνα, είναι η έναρξη σήμερα της διήμερης άτυπης Συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Παιδείας στην Αθήνα, όπου ο Έλληνας υπουργός κ. Π. Ευθυμίου καλείται να μεταφέρει το μήνυμα της εκπαιδευτικής κοινότητας για Παιδεία ανεξάρτητη από την αγορά εργασίας.

Η πρώτη σημερινή διαδήλωση θα γίνει και πάλι στο κέντρο της Αθήνας, ενώ για τη δεύτερη θα γίνει προσυγκέντρωση στη Βούλα και πορεία προς τη Βουλιαγμένη. Σκοπός και των δύο είναι να σταλεί ηχηρό μήνυμα για δημόσια δωρεάν Παιδεία σε όλη την Ευρώπη, προς τους Ευρωπαίους υπουργούς που συναντώνται το Σαββατοκύριακο στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης. Επίσης, σήμερα, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων οργανώνουν και «αντισύνοδο» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.