Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( "ο σαντάμ μού... πήρε συνέντευξη όταν έσβησαν οι κάμερες" :: 27-02-2003) 

ΝΤΑΝ ΡΑΘΕΡ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ CΒS

"Ο Σαντάμ μού… πήρε συνέντευξη όταν έσβησαν οι κάμερες"

Ο Νταν Ράθερ (δεξιά) με τον Σαντάμ Χουσεΐν στη Βαγδάτη

Όταν έσβησαν οι κάμερες, ύστερα από περίπου μιάμιση ώρα που διήρκεσε η συνέντευξη του Σαντάμ Χουσεΐν στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ήρθε η σειρά του Σαντάμ Χουσεΐν να γίνει δημοσιογράφος, και να πάρει συνέντευξη από τον ίδιο τον δημοσιογράφο, τον Νταν Ράθερ.

Ο Ιρακινός ηγέτης οδήγησε τον κορυφαίο δημοσιογράφο του CBS στις δερμάτινες πολυθρόνες μέσα στο ψηλοτάβανο γραφείο του στη Βαγδάτη, και, όπως λέει ο Νταν Ράθερ στην "Ουάσιγκτον Ποστ", "με ρώτησε για την αμερικανική κοινή γνώμη και για τον Πρόεδρο Μπους". Εκείνος του απήντησε: "Κύριε Πρόεδρε, με ρωτήσατε και εγώ θα προσπαθήσω να σας απαντήσω. Πολλές από αυτές τις απαντήσεις, δεν νομίζω ότι θα σας αρέσουν". Η συνέντευξη ήταν η πρώτη που δίνει ο Σαντάμ Χουσεΐν σε Αμερικανό δημοσιογράφο, ύστερα από 13 χρόνια. Είναι, επομένως, μια ακόμη μεγάλη επιτυχία για τον 71χρονο κορυφαίο Αμερικανό δημοσιογράφο, ο οποίος, το 1990, αφού το Ιράκ είχε καταλάβει το Κουβέιτ, είχε πάρει την τελευταία συνέντευξη που ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε δώσει σε Αμερικανό δημοσιογράφο. Αυτή η επιτυχία όμως δεν θα μπορούσε να έχει γίνει από περισσότερο δραματικές συνθήκες, με τις δύο χώρες, Ιράκ και ΗΠΑ, να βρίσκονται στο χείλος του πολέμου.

Ακόμα πριν προλάβει να μεταφραστεί η συνέντευξη, η περίληψη των απαντήσεων του Σαντάμ Χουσεΐν, που έκανε ο Ράθερ, γινόταν πρώτο θέμα στις ειδήσεις, σε όλο τον κόσμο. Επρόκειτο φυσικά, για την πρόκληση που απηύθυνε ο Σαντάμ Χουσεΐν στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, για τηλεοπτικό ντιμπέιτ, για την άρνηση του ιδίου, ότι το Ιράκ διαθέτει πυραύλους με ακτίνα μεγαλύτερη από την επιτρεπόμενη από τον ΟΗΕ, για τη δήλωσή του ότι δεν θα βάλει φωτιά στις πετρελαιοπηγές ούτε θα καταστρέψει τα φράγματα σε περίπτωση επίθεσης κατά του Ιράκ, και για την άρνησή του ότι έχει δεσμούς με την Αλ Κάιντα.

Σε ό,τι έχει σχέση με το ζωντανό τηλεοπτικό ντιμπέιτ, ο Σαντάμ Χουσεΐν πρότεινε στον Ράθερ να συντονίσει τη συζήτηση. "Εγώ του είπα: Κύριε Πρόεδρε, έχω αρκετά προβλήματα, ήδη", λέει ο Ράθερ, "και εκείνος γέλασε".