Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( έσωσαν τον παράδεισο :: 27-02-2003) 

Έσωσαν τον παράδεισο

Μεξικό: Νησί με σπάνια είδη γλίτωσε από την τουριστική εκμετάλλευση

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Αντιμετώπιζαν αφόρητες πιέσεις να κτίσουν ξενοδοχεία και παραθεριστικά κέντρα, με κίνδυνο να καταστραφούν οι φυσικές ομορφιές του τόπου. Έτσι, οι ιδιοκτήτες του νησιού του Αγίου Πνεύματος αποφάσισαν να το επιστρέψουν στη μεξικανική κυβέρνηση, για να σωθεί "ένα από τα ωραιότερα μέρη της Γης".

Σωτήρια πώληση. Η μεξικανική κυβέρνηση εξαγόρασε από τους ιδιοκτήτες του το νησί του Αγίου Πνεύματος για να σώσει την παρθένα φύση του από τους τουρίστες

Ιδιωτικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις εξασφάλισαν το ποσό των 3,3 εκατομμυρίων δολαρίων έναντι του οποίου οι ιδιοκτήτες του νησιού το πούλησαν στην κυβέρνηση του Μεξικού, διασώζοντας έτσι έναν παρθένο τόπο που κινδύνευε να καταστραφεί από την τουριστική εκμετάλλευση. Ο Μεξικανός πρόεδρος Βισέντε Φοξ υπέγραψε σχετικό διάταγμα για τη μεταβίβαση, η οποία αποτελεί νίκη για την κυβέρνηση που δεχόταν επικρίσεις για τα σχέδιά της να "αναβαθμίσει" τα παράλια του κόλπου της Καλιφόρνιας.

Το νησί ήταν ένα "εχίντο", δηλαδή ένα κομμάτι γης που είχε αποδοθεί στους Μεξικανούς με ένα πρόγραμμα αναδασμού της γης. Όμως, οι ιδιοκτήτες του αποφάσισαν ότι ο καλύτερος τρόπος για να κερδίσουν χρήματα από αυτό ήταν με την πώλησή του και όχι με την εκμετάλλευσή του. Τα χρήματα που συγκέντρωσαν οργανώσεις, οι οποίες αγωνίζονται για τη διάσωση του περιβάλλοντος, έδωσαν τη λύση (ένα τέτοιο ποσό δεν θα το άντεχε ο κρατικός προϋπολογισμός).

Οι άνθρωποι στους οποίους ανήκε το νησί του Αγίου Πνεύματος δεν κατοίκησαν ποτέ στο νησί. Κάπου κάπου ξέμενε εκεί κάποιος περαστικός ψαράς ή μερικοί από τους ελάχιστους τουρίστες που οι αρχές άφηναν να το επισκέπτονται. Το ερημικό νησί, που οι κοφτεροί βραχώδεις λόφοι του είναι διάσπαρτοι από κάκτους, αποτελεί ένα από τα πιο παρθένα οικοσυστήματα της Αμερικής. Ζουν εκεί πέντε είδη θηλαστικών και ερπετών τα οποία δεν απαντώνται πουθενά αλλού στη Γη και είναι γνωστό για τον θαλάσσιο πλούτο του. Τώρα, οι αρχαιολόγοι θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις έρευνές τους στο νησί, όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι ζούσαν άνθρωποι ήδη πριν από 40.000 χρόνια.

Η συμφωνία για την εξαγορά του νησιού του Αγίου Πνεύματος από την κυβέρνηση ήρθε ύστερα από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων και είναι η πρώτη φορά που ιδιωτικές περιβαλλοντικές οργανώσεις έδωσαν χρήματα στην κεντρική κυβέρνηση της χώρας για την προστασία γαιών που θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές για το οικοσύστημα. Μεταξύ των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που συγκέντρωσαν τα χρήματα ήταν το Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, το Ίδρυμα Διεθνούς Κοινότητας και το Ίδρυμα της Οικογένειας Γουόλτον.