Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( "εκπαίδευσαν" 13χρονη να κλέβει πορτοφόλια :: 26-02-2003) 

"Εκπαίδευσαν" 13χρονη να κλέβει πορτοφόλια

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

ΒΟΛΟΣ

Την έφεραν πριν από δύο μήνες από τη Βουλγαρία. Την "εκπαίδευσαν" να κλέβει πορτοφόλια και μέρος των "εισπράξεων" πήγαινε στον πατέρα της, πίσω στη Βουλγαρία. Το δεκατριάχρονο κορίτσι συνελήφθη σε σούπερ μάρκετ του Βόλου, ενώ έκλεβε ένα πορτοφόλι. Όπως διαπιστώθηκε, δεν ήταν το πρώτο που είχε κλέψει εκείνη την ημέρα. Τα θύματα του θηλυκού Όλιβερ Τουίστ δεν υπέβαλαν μήνυση σε βάρος του κοριτσιού, ωστόσο, η Αστυνομία αναζητά τους συμπατριώτες της, που την έφεραν στην Ελλάδα και για λογαριασμό των οποίων "δούλευε".

Η δραστηριότητα του κοριτσιού, που πλέον φιλοξενείται προσωρινά στη Στέγη Ανηλίκων Νέας Ιωνίας Βόλου, έγινε αντιληπτή από τους πελάτες του σούπερ μάρκετ. Στην Αστυνομία, που ειδοποιήθηκε στη συνέχεια, το κορίτσι δεν είπε τίποτε άλλο, παρά ότι θέλει να γυρίσει στον πατέρα της, στη Βουλγαρία. Όπως έμαθαν οι αστυνομικοί, έμενε μαζί με συμπατριώτες της σε ξενοδοχείο του Βόλου, ενώ από τα ταξιδιωτικά έγγραφα προκύπτει ότι βρισκόταν στην Ελλάδα τους δύο τελευταίους μήνες. Σε βάρος της δεν υπεβλήθησαν μηνύσεις για τις κλοπές των πορτοφολιών και έτσι όταν ολοκληρωθεί η απαιτούμενη διαδικασία θα επιστρέψει πίσω στην πατρίδα της.

Το παιδί κλαίει συνεχώς και αρνείται να αποκαλύψει την ταυτότητα των συμπατριωτών της, οι οποίοι την υποχρέωναν να κλέβει. Η Αστυνομία εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό να μη γνωρίζει καν τα πραγματικά ονόματά τους, ενώ έχουν εξαφανιστεί από το ξενοδοχείο όπου έμεναν: η Αστυνομία εκτιμά ότι συνόδευαν τη μικρή στο σούπερ μάρκετ και ότι έκλεβε υπό την επίβλεψή τους. Έτσι, όταν είδαν την Αστυνομία να παίρνει το παιδί, εκείνοι πρόλαβαν να εξαφανιστούν.

Το κορίτσι με δυσκολία επικοινωνεί με τις κοινωνικές λειτουργούς που το επισκέφθηκαν χθες στη Στέγη Ανηλίκων, αφού δεν ξέρει καθόλου ελληνικά και χρειάστηκε η βοήθεια διερμηνέα.

Η περίπτωση της 13χρονης δεν αποτελεί το μοναδικό περιστατικό που έχει απασχολήσει τις διωκτικές αρχές στον Βόλο. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν καταγραφεί αρκετές περιπτώσεις παιδιών - αλλοδαπών κατά κανόνα - που κλέβουν ή επαιτούν για λογαριασμό ενηλίκων, οι οποίοι αναλαμβάνουν την "προστασία" τους στην Ελλάδα.