Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( "ούρλιαζα για βοήθεια, αλλά κανείς δεν άκουγε..." :: 10-01-2003) 

"Ούρλιαζα για βοήθεια, αλλά κανείς δεν άκουγε…"

Αλίγιε Ιλ. Μία από τους πέντε επιζήσαντες της αεροπορικής τραγωδίας στο Ντιαρμπακίρ

"Προσπαθούσα να λύσω τη ζώνη μου. Ούρλιαζα "Βοήθεια", αλλά δεν άκουγε κανείς. Τελικά τα κατάφερα και πήδηξα έξω. Προσγειώθηκα σε ένα σωρό από κομμένο γρασίδι. Άρπαξα λίγο και έσβησα με αυτό τη φωτιά στα μαλλιά μου …": Αλίγιε Ιλ, 48 ετών, μία από τους πέντε επιζήσαντες της αεροπορικής τραγωδίας στο Ντιαρμπακίρ.

Ήταν το πιο πολύνεκρο δυστύχημα των τουρκικών αερογραμμών τα τελευταία 25 χρόνια. Εβδομήντα πέντε άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους τουλάχιστον τέσσερις Βρετανοί και ένας Αμερικανός, έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της Τετάρτης, όταν ένα αεροσκάφος RJ-100 που είχε ξεκινήσει από την Κωνσταντινούπολη, συνετρίβη σε ένα χωράφι σε απόσταση 5,5 χιλιομέτρων από τον αεροδιάδρομο του Ντιαρμπακίρ. Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται, όλα δείχνουν όμως ως υπεύθυνη την πυκνή ομίχλη που επικρατούσε στην περιοχή. Το αεροδρόμιο του Ντιαρμπακίρ δεν διαθέτει το απαραίτητο ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλούς προσγείωσης που βοηθά τους πιλότους όταν η ορατότητα είναι περιορισμένη. Οι συγγενείς των θυμάτων έκαναν χθες ουρές έξω από τα νεκροτομεία προκειμένου να αναγνωρίσουν τους ανθρώπους τους. Και οι συγγενείς των πέντε επιζώντων έκαναν λόγο για θαύμα.

"Μια ισχυρή έκρηξη συντάραξε το αεροσκάφος και οι πάντες και τα πάντα μετατράπηκαν σε πύρινες μπάλες", θυμάται η Αλίγιε Ιλ από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται με μώλωπες στο αριστερό μάτι και μία σπασμένη ωμοπλάτη. "Το αεροσκάφος έγινε κομμάτια. Τα πρόσωπά μας έβλεπαν το πάτωμα". Μετά την μυθιστορηματική διαφυγή της, η Ιλ άρχισε να απομακρύνεται τρεκλίζοντας από τα συντρίμμια. Λίγα μέτρα πιο πέρα, την εντόπισε ένας στρατιώτης. "Ήταν ένας εφιάλτης", λέει. "Πώς σώθηκα, δεν ξέρω".

Δώδεκα ώρες μετά τη συντριβή του RJ-100, η πυκνή ομίχλη προκαλούσε ένα ακόμη δυστύχημα: Δύο τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη R-F4 συγκρούσθηκαν κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης και συνετρίβησαν σε ορεινή περιοχή της επαρχίας Μαλάτια, στην νοτιοανατολική Τουρκία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού στρατού, και οι τέσσερις πιλότοι των αεροσκαφών είναι νεκροί.