Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( περιπέτεια για επτά στα νερά του αράχθου :: 10-01-2003) 

Περιπέτεια για επτά στα νερά του Αράχθου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΟΥΣΗΣ

ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Ολονύχτια περιπέτεια στα παγωμένα και ορμητικά νερά του Αράχθου έζησαν επτά νεαροί Γιαννιώτες που είχαν ξεκινήσει προχθές το μεσημέρι για ράφτινγκ στο ποτάμι. Η βάρκα τους ανατράπηκε και αποκλείστηκαν σε δυσπρόσιτη περιοχή. Τελικά νωρίς χθες το πρωί άνδρες της ΕΜΑΚ κατάφεραν να τους απεγκλωβίσουν και επέστρεψαν σώοι στα σπίτια τους.

Προχθές το μεσημέρι, επτά Γιαννιώτες ξεκίνησαν για μια ακόμη διαδρομή ράφτινγκ στον Άραχθο, σπορ με το οποίο ασχολούνταν συχνά.

Οι Βασίλης Αντωνάκης 34 ετών, Κωνσταντίνος Αντωνάκης 29 ετών, Σοφοκλής Καμηνάς 33 ετών, Γιάννης Βότιτσας 34 ετών, Δημήτριος Παπαδιώτης 29 ετών, Σπυρίδων Γιαννάκης 34 ετών και Θωμάς Παπουτσής 27 ετών, με τη φουσκωτή τους λέμβο ξεκίνησαν από τη γέφυρα Τσιμπόβου, με σκοπό να τερματίσουν στη γέφυρα της Πλάκας, στον Άραχθο.

Όμως, σε απόσταση μόλις τριακοσίων μέτρων από το σημείο εκκίνησης, στην περιοχή του Χαροκοπίου, τα νερά του ποταμού, που τις τελευταίες ημέρες λόγω των βροχών είναι ιδιαίτερα ορμητικά, ανέτρεψαν τη βάρκα και οι επτά ράφτερ εγκλωβίστηκαν σε μια εξαιρετικά δύσβατη και απόκρημνη περιοχή, χωρίς καμιά δυνατότητα πρόσβασης από και προς την ξηρά.

Μάλιστα, ο ένας από την ομάδα παρασύρθηκε από τα νερά, αλλά ευτυχώς λίγο μακρύτερα κατάφερε να κρατηθεί.

Επέμβαση ΕΜΑΚ

Καθώς οι ώρες περνούσαν και εκείνοι δεν επέστρεφαν στα σπίτια τους, οι συγγενείς τους άρχισαν να ανησυχούν. Γύρω στις εννέα προχθές το βράδυ ειδοποίησαν την Αστυνομία και την Πυροσβεστική και αμέσως κινητοποιήθηκαν άνδρες της ΕΜΑΚ Ιωαννίνων. Η ομάδα των δεκαέξι εκπαιδευμένων πυροσβεστών με επικεφαλής τον διοικητή τους πύραρχο Σπύρο Παππά, πήγε στην περιοχή του Χαροκοπίου, όπου υπολογίστηκε ότι θα είχαν χαθεί. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ ωστόσο, γρήγορα διαπίστωσαν ότι στη διάρκεια της νύχτας δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις βάρκες τους, αφού κάτι τέτοιο ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο ακόμη και γι' αυτούς. Άρχισαν λοιπόν να προχωρούν παράλληλα με το ποτάμι για να εντοπίσουν τους επτά αγνοουμένους. Τελικά, τους εντόπισαν γύρω στις δυόμισι τα ξημερώματα, αλλά ήταν αδύνατο να τους προσεγγίσουν. Έτσι, κράτησαν επαφή μιλώντας και ενθαρρύνοντάς τους. Στις εξίμισι το πρωί, με το πρώτο φως, δύο άνδρες της ΕΜΑΚ και δύο ακόμη έμπειροι ράφτερ με δύο βάρκες προσπάθησαν να προσεγγίσουν τους επτά εγκλωβισμένους, κάτι που κατάφεραν μετά από περίπου δυόμισι ώρες, καθώς κατά την προσπάθειά τους κινδύνευσαν αρκετές φορές. Τελικά λίγο μετά τις δέκα το πρωί κατάφεραν να τους απεγκλωβίσουν. Οι επτά νέοι μεταφέρθηκαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν καλά.