Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( η βιομηχανία τροφίμων επηρέαζε την παγκόσμια οργάνωση υγείας :: 10-01-2003) 

Η βιομηχανία τροφίμων επηρέαζε την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας

Η βιομηχανία των τροφίμων έχει διεισδύσει στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), όπως ακριβώς είχε κάνει η καπνοβιομηχανία, και άσκησε "ανάρμοστη επιρροή" σε πολιτικές οι οποίες είχαν στόχο να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία περιορίζοντας την ποσότητα του λίπους, της ζάχαρης και του αλατιού που καταναλώνουμε.

Η έκθεση

Σύμφωνα με μια εμπιστευτική έκθεση ενός ανεξάρτητου συμβούλου της ΠΟΥ, την οποία αποκάλυψε χθες η βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν": - Εταιρείες τροφίμων κατέβαλαν προσπάθειες για να τοποθετήσουν επιστήμονες ευνοϊκούς προς τις απόψεις τους στις επιτροπές της ΠΟΥ και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO). - Στήριξαν οικονομικά μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες είχαν επίσημες συζητήσεις για σημαντικά ζητήματα υγείας με υπηρεσίες του ΟΗΕ. - Χρηματοδότησαν ερευνητικές ομάδες που υποστήριζαν τις απόψεις τους. - Χρηματοδότησαν πρόσωπα που προωθούσαν στο κοινό την "ιδεολογία της απουσίας κανονιστικών ρυθμίσεων", για παράδειγμα με άρθρα τους στον Τύπο.

"Η εύκολη μετακίνηση εμπειρογνωμόνων - ιδιαίτερα τοξικολόγων - ανάμεσα σε ιδιωτικές εταιρείες, πανεπιστήμια, την καπνοβιομηχανία και τη βιομηχανία των τροφίμων και διεθνείς υπηρεσίες δημιούργησε τις συνθήκες για μια σύγκρουση συμφερόντων", τονίζεται στην έκθεση του Νόρμπερτ Χίρσχορν, πανεπιστημιακού που ασχολείται με θέματα δημόσιας υγείας και έχει την έδρα του στο Κονέτικατ. Ο Χίρσχορν ερεύνησε αρχεία δικαστηρίων στις ΗΠΑ ψάχνοντας για αναφορές σε εταιρείες τροφίμων που ανήκουν στην καπνοβιομηχανία ή συνδέονται μ' αυτή. Διαπίστωσε ότι υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι ανάρμοστη επιρροή ασκήθηκε "σε συγκεκριμένες πολιτικές της ΠΟΥ και του FAO που αφορούσαν τις διαιτητικές οδηγίες, τη χρήση φυτοφαρμάκων, προσθέτων, λιπαρών οξέων και ζάχαρης. Η βιομηχανία των τροφίμων έχει εμπλακεί σημαντικά στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και η καπνοβιομηχανία έχει μελετήσει το θέμα επισταμένα σε σχέση με το προϊόν της· υπάρχουν στοιχεία ότι η καπνοβιομηχανία σχεδίαζε επίσης να επηρεάσει τη συζήτηση για τη βιοτεχνολογία".

Οι επικρίσεις

Στην έκθεση οι δριμύτερες επικρίσεις διατυπώνονται κατά του Διεθνούς Ινστιτούτου των Επιστημών της Ζωής (ILSI), που ιδρύθηκε το 1978 στην Ουάσιγκτον από το Ίδρυμα Heinz, την Coca-Cola, την Pepsi-Cola, την General Foods, την Kraft (ιδιοκτησίας της Philip Morris) και την Procter and Gamble. Επικεφαλής του ILSI ήταν ως το 1991 ο Άλεξ Μαλασπίνα, αντιπρόεδρος της Coca-Cola, ο οποίος δημιούργησε το Ινστιτούτο ως μια μη κυβερνητική οργάνωση "με επίσημες σχέσεις" με την ΠΟΥ και του εξασφάλισε "ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς" στον FAO.

Αργά χθες το βράδυ, η ΠΟΥ απέρριψε πάντως το δημοσίευμα της "Γκάρντιαν" υποστηρίζοντας πως ναι μεν εταιρείες τροφίμων τής έκαναν γνωστές τις απόψεις τους, αλλά "η οργάνωση ενίσχυσε τις διαδικασίες για να προστατεύσει τη δουλειά της από ανάρμοστη επιρροή από ομάδες εκτός αυτής".