Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( βόμβα σε τηλεκατευθυνόμενο :: 24-02-2003) 

Βόμβα σε τηλεκατευθυνόμενο

Διπλός πράκτορας πρόδωσε τα μέλη της Χαμάς στους Ισραηλινούς

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μια έκρηξη που είχε προκαλέσει στη Γάζα τον θάνατο έξι μελών της Χαμάς, φαίνεται πως ήταν το αποτέλεσμα μιας μυστικής επιχείρησης της ισραηλινής ασφάλειας, της Σιν Μπετ.

Η σύλληψη. Παλαιστίνιος καμεραμάν του Πρακτορείου Ρώυτερ συλλαμβάνεται από Ισραηλινούς στη Γάζα

Οι έξι Παλαιστίνοι σκοτώθηκαν από βόμβα κρυμμένη σε ένα τηλεκατευθυνόμενο μοντέλο αεροπλάνου, η οποία πυροδοτήθηκε από ελικόπτερο ή από μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροπλάνο. Σύμφωνα με τους "Σάντεϊ Τάιμς" ένας νεαρός μαχητής πρότεινε στους ηγέτες της Χαμάς να χρησιμοποιούν, εκτός από τους καμικάζι βομβιστές, και τηλεκατευθυνόμενα μοντέλα αεροσκαφών γεμάτα με ισχυρά εκρηκτικά.

Οι μικρές αυτές ιπτάμενες συσκευές, εξήγησε, θα μπορούσαν να περνούν από τα ισραηλινά φυλάκια ελέγχου και να οδηγούνται σε αίθουσες διασκέψεων υψηλόβαθμων αξιωματικών σε στρατιωτικές βάσεις. Τέτοια αεροπλάνα πωλούνται σε καταστήματα στο Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις και, για να τα προμηθευτεί, η Χαμάς στράφηκε σε έναν Παλαιστίνιο που έχει ειδική ισραηλινή άδεια για να μπαινοβγαίνει στη Γάζα και τη χρησιμοποιούσε επί μήνες για να διακινεί όπλα. Ήταν όμως διπλός πράκτορας και πράκτορες της Σιν Μπετ έκρυψαν μια βόμβα στο μοντέλο. Όταν τα μέλη της Χαμάς μαζεύτηκαν για να το εξετάσουν, η βόμβα πυροδοτήθηκε με σήμα που έστειλε ένα ισραηλινό αεροσκάφος που πετούσε πάνω από την περιοχή.

Αιματηρές συγκρούσεις στη Γάζα

Εννέα Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκαν χθες, ενώ το Εργατικό Κόμμα αποσύρθηκε από τις συνομιλίες που διεξάγει ο Αριέλ Σαρόν για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι Εργατικοί ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από τις συνομιλίες, αφού ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συμφώνησε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση το ακροδεξιό Εθνικό Θρησκευτικό Κόμμα (NRP), το οποίο υποστηρίζει τη συνέχιση του ισραηλινού εποικισμού των κατεχόμενων αραβικών εδαφών. Με την αποχώρηση του Εργατικού Κόμματος από τις συνομιλίες, εξανεμίστηκαν οι ελπίδες του Σαρόν να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Οι Εργατικοί, που υποστηρίζουν την άμεση επανάληψη των συνομιλιών με τους Παλαιστινίους και την εγκατάλειψη ορισμένων οικισμών, θεώρησαν ότι η παρουσία του NRP στην κυβέρνηση καθιστά μάλλον απίθανο το ενδεχόμενο να υπάρξουν κινήσεις προς την κατεύθυνση της ειρήνης. Ο Σαρόν "επέλεξε μια σαφώς δεξιά, εξτρεμιστική κυβέρνηση, η οποία δεν πρόκειται να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία", δήλωσε ο βουλευτής των Εργατικών Αβραάμ Σότσατ. Βάσει της συμφωνίας, το NRP θα πάρει δύο υπουργεία - Στέγασης και Κατασκευών και Κοινωνικών Υποθέσεων. Με τις έξι έδρες του NRP, τις 40 του Λικούντ και τις 15 του κόμματος Σινούι, ο Σαρόν θα έχει πλειοψηφία μιας ψήφου στην 120μελή Κνεσέτ.

Στη Γάζα

Στο μεταξύ, εννέα Παλαιστίνιοι και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που σημειώθηκαν χθες στη Γάζα. Στη Δυτική Όχθη, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν "ύποπτο" Παλαιστίνιο που, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, αγνόησε τις εντολές τους να σταματήσει. Με αυτούς τους θανάτους έφτασαν τους 42 οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας το Ισραήλ πραγματοποίησε επιδρομές στη Γάζα.