Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( "καθυστερήστε τον πόλεμο" :: 10-01-2003) 

"Καθυστερήστε τον πόλεμο"

Βρετανία: ζητεί από τις ΗΠΑ να αναβάλουν έως το φθινόπωρο τις επιχειρήσεις στο Ιράκ

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ δεν βρήκαν "όπλα να καπνίζουν", αλλά διαπίστωσαν ότι το Ιράκ παραβίασε τις διεθνείς κυρώσεις με την εισαγωγή προωθητήρων πυραύλων και πρώτων υλών για την παραγωγή στερεών πυραυλικών καυσίμων, σύμφωνα με τον επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ, που ενημέρωσε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κεκλεισμένων των θυρών.

Προηγουμένως, ο Χανς Μπλιξ είχε δηλώσει ότι η έκθεση του Ιράκ άφησε "μεγάλα ερωτήματα αναπάντητα" και επιβεβαίωσε ότι την προσεχή εβδομάδα θα αρχίσει την εξέταση Ιρακινών επιστημόνων. Σύμφωνα με το περιοδικό "Time", Ιρακινοί επιστήμονες που έλαβαν ή λαμβάνουν μέρος στα ιρακινά οπλικά προγράμματα θα κληθούν προς εξέταση στην Κύπρο, ώστε να καταθέσουν ανεπηρέαστοι. Κανένας Ιρακινός επιστήμονας ή μηχανικός δεν είναι διατεθειμένος να μεταβεί στο εξωτερικό για να εξεταστεί εκεί από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Οργανισμού Ιρακινού Ελέγχου, στρατηγός Χόσαμ Μοχάμεντ Αμίν.

Απαντώντας στον Χανς Μπλιξ, που χαρακτήρισε την ιρακινή έκθεση "μη αξιόπιστη", ο Αμίν προσέθεσε ότι το Ιράκ είναι πρόθυμο να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άρι Φλέισερ είπε χθες ότι "το πρόβλημα με τα κρυμμένα όπλα είναι ότι δεν φαίνεται ο καπνός τους…" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής. "Γνωρίζουμε συγκεκριμένα πως υπάρχουν όπλα εκεί", τόνισε ο Φλέισερ.

Πολιτική λύση

Τον πλήρη σεβασμό της απόφασης 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο οποίος επισήμανε ότι ο ΟΗΕ επέλεξε "την οδό της πολιτικής λύσης" στο πρόβλημα του αφοπλισμού του Ιράκ και ζήτησε από τις ΗΠΑ να παράσχουν περισσότερες πληροφορίες στους επιθεωρητές για τα ιρακινά οπλικά συστήματα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την "Ντέιλι Τέλεγκραφ", η Βρετανία ζητεί από τις ΗΠΑ να καθυστερήσουν έως το φθινόπωρο την υλοποίηση των σχεδίων τους για πόλεμο κατά του Ιράκ, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές να ολοκληρώσουν την αποστολή τους. Βουλευτές από όλα τα κόμματα, ακόμη και από το δικό του, αμφισβητούν τον Τόνι Μπλερ και ζητούν από τον Βρετανό πρωθυπουργό να μην αναληφθεί καμιά στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ χωρίς συγκεκριμένη έγκριση από τον ΟΗΕ.