Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( στρατηγοί: εμείς αποφασίζουμε :: 10-01-2003) 

Στρατηγοί: Εμείς αποφασίζουμε

Ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΕΘΑ επέκρινε δημοσίως την κυβέρνηση Γκιουλ

ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Τη μεγαλύτερη έως τώρα επίθεση εκ μέρους των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας υπέστη χθες η νέα κυβέρνηση της χώρας. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Οζκιόκ, επέκρινε δημοσίως την κυβέρνηση Γκιουλ για την πολιτική της στο Ιρακινό, το Κυπριακό, αλλά και την πολιτική της έναντι του στρατεύματος.

Οι στρατηγοί προειδοποίησαν, πως τόσο το θέμα του επικείμενου πολέμου στο Ιράκ όσο και η Κύπρος, αφορούν το θέμα της ασφάλειας της χώρας - και γι' αυτήν είναι υπεύθυνες οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο στρατηγός Οζκιόκ υποστήριξε πως εάν γίνουν δεκτές οι ρυθμίσεις του σχεδίου Ανάν, "θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εγκλωβισμού της Τουρκίας στην Ανατολία".

Στη διάρκεια ομιλίας του σε δεξίωση που οργάνωσε η γενική γραμματεία του Επιτελείου, ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε ακόμη πως οι ανάγκες ασφαλείας είναι σημαντικές για την τουρκοκυπριακή κοινότητα και επικαλέστηκε την ιστορία των περιπετειών των Τουρκοκυπρίων. Σημείωσε πως το Κυπριακό, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ιράκ είναι θέματα που επηρεάζουν αποφασιστικά την εξέλιξη της Τουρκίας κι έχουν σημαντικές διαστάσεις ασφαλείας, τις οποίες αρμόδιες να διαχειριστούν είναι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. "Αυτές είναι οι πρωταγωνίστριες του εκσυγχρονισμού της Τουρκίας" τόνισε ο στρατηγός "και η ένταξη στην Ε.Ε. θα είναι το σημαντικότερο μέσο για την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού".

Στην καθαρά πολιτική του ομιλία, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ συμπλήρωσε πως δεν επιθυμεί την ένταξη στην Ένωση υπό οποιεσδήποτε όρους, αλλά σε συνθήκες ισότητας και προστατεύοντας την εθνική και γεωγραφική ακεραιότητα. Στην ίδια δεξίωση έλαβε τον λόγο και ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Γιασάρ Μπουγιουκανίτ, ο οποίος συμπλήρωσε πως το στράτευμα δίνει μεγάλη σημασία στις εκτιμήσεις του Ραούφ Ντενκτάς - και θεωρεί πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αδικείται πολύ και στην Κύπρο και στην Τουρκία. Υποστήριξε επίσης ότι οι συνοδευτικοί του σχεδίου Ανάν χάρτες έχουν σχεδιαστεί "από τους εμπνευστές του σχεδίου και τους Ελληνοκυπρίους".

Οι στρατηγοί επεκτάθηκαν επικρίνοντας την κυβέρνηση Γκιουλ και όσον αφορά τα εσωτερικά της Τουρκίας και, κυρίως, για την επιφύλαξη που εξέφρασε ο πρωθυπουργός σχετικά με τις αποτάξεις που αποφάσισε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο. Οι αποταχθέντες κατηγορήθηκαν από τους στρατηγούς ότι εμφορούνταν από αντιλήψεις φανατικού ισλαμισμού. Βάσει του Συντάγματος, οι αποφάσεις του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο.

Και ο Τούρκος πρωθυπουργός, κ. Γκιουλ, όμως, απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά της κόντρας που έχει ανάψει με τους στρατηγούς, περιοριζόμενος να πει ότι τα θέματα αυτά δεν τα συζητά ενώπιον του Τύπου.