Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( "πολιτική των τειχών" :: 21-02-2003) 

"Πολιτική των τειχών"

Στα δύο χώρισαν οι Ισραηλινοί τη Βηθλεέμ, στα τρία τη Γάζα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μια "πολιτική των τειχών" έχει ξεκινήσει το Ισραήλ: θα χωρίσει τη Βηθλεέμ στα δύο με ένα τείχος ύψους 8 μέτρων, ενώ χθες χώρισε με οδοφράγματα στα τρία την πυκνοκατοικημένη Γάζα.

Δύσκολος δρόμος. Παλαιστίνια και το παιδί της προσπαθούν να παρακάμψουν τα οδοφράγματα στη Γάζα

Οι Παλαιστίνιοι έπρεπε χθες να περπατούν πάνω στην παραλία για να παρακάμψουν τα ισραηλινά οδοφράγματα. Η απόφαση να χωριστεί η Λωρίδα της Γάζας στα τρία εφαρμόστηκε από τους Ισραηλινούς έπειτα από τις βίαιες συγκρούσεις της Τετάρτης, όταν οι στρατιώτες σκότωσαν ένδεκα Παλαιστινίους σε επιδρομές που πραγματοποίησαν στη Γάζα και οι Παλαιστίνιοι απάντησαν με βολές ρουκετών που τραυμάτισαν τρεις ανθρώπους στη νότια ισραηλινή πόλη Σντερότ. Το μέτρο ελήφθη για να σταματήσουν οι επιθέσεις με ρουκέτες, ανακοίνωσε το Ισραήλ, αλλά οι Παλαιστίνιοι υπογράμμισαν ότι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις τους είναι ταπεινωτικοί και θα αυξήσουν τα αντι-ισραηλινά αισθήματα και τη βία. "Στα κοτόπουλα δεν αρέσει το κλουβί ­ λέτε να αρέσει στους ανθρώπους;" σχολίαζε η 70χρονη Αλέγια αλ-Σμαΐρι, καθώς περπατούσε κατά μήκος της παραλίας της Γάζας. Πάσχει από διαβήτη και προσπαθούσε να φθάσει στο νοσοκομείο για να πάρει τα φάρμακά της.

Γυναίκες είχαν αναγκαστεί να πάρουν στην αγκαλιά τα παιδιά τους καθώς τα κύματα έσκαζαν ορμητικά. Άλλοι χρησιμοποιούσαν κάρα που τα έσερναν για να μετακινηθούν, κάτι συνηθισμένο όταν οι Ισραηλινοί κλείνουν τους δρόμους.

Νέα επεισόδια

Στη Δυτική Όχθη σημειώθηκαν χθες νέα βίαια επεισόδια. Ένας ένοπλος Παλαιστίνιος της Χαμάς σκοτώθηκε από τους στρατιώτες στην Τουλκάρεμ. Εξάλλου εντάθηκαν χθες οι αντιδράσεις για το σχέδιο του Ισραήλ να χωρίσει στα δύο τη Βηθλεέμ με ένα τείχος ύψους 8 μέτρων, προχωρώντας στην κατάσχεση μεγάλων τμημάτων της συνοικίας που περιβάλλει τον Τάφο της Ραχήλ. Πρόκειται για ένα ιερό σαν φρούριο στην άκρη της παλαιστινιακής πόλης, όπου Εβραίοι προσκυνητές φθάνουν με θωρακισμένα λεωφορεία και μπαίνουν για να προσευχηθούν υπό το άγρυπνο βλέμμα Ισραηλινών στρατιωτών. Πολλές παλαιστινιακές οικογένειες και επιχειρήσεις, που θα βρεθούν ξαφνικά να ζουν σ' ένα γκέτο, αποκομμένοι από την υπόλοιπη Βηθλεέμ, εξέφρασαν τους φόβους τους.