Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( μυστήριο με πλοία-φαντάσματα :: 20-02-2003) 

Μυστήριο με πλοία-φαντάσματα

Γιγάντια φορτηγά φέρεται ότι κρύβουν ιρακινά όπλα, ενώ ο Σαντάμ φοβάται πραξικόπημα

ΑΜΑΛΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ

Αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν τρία μυστηριώδη πλοία ύποπτα για μεταφορά ιρακινών όπλων μαζικής καταστροφής. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα "Independent", τα γιγαντιαία φορτηγά πλοία πλέουν ανά τον κόσμο τους τελευταίους τρεις μήνες τηρώντας σιγή ασυρμάτου, παραβιάζοντας έτσι το διεθνές ναυτικό δίκαιο.

Οι πλοίαρχοι δεν έχουν δώσει καμία πληροφορία για τον προορισμό των πλοίων ή το φορτίο τους, ενώ πιστεύεται ότι οι αξιωματούχοι των αμερικανικών και των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών διστάζουν να ακινητοποιήσουν και να ερευνήσουν τα πλοία αυτά από φόβο μήπως τα πληρώματά τους βυθίσουν εσκεμμένα τα πλοία προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή.

Ναυτιλιακή πηγή δήλωσε στην εφημερίδα: "Εάν το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, τότε ένα μεγάλο μέρος των όπλων αυτών είναι πιθανό να ταξιδεύει αυτήν τη στιγμή στην ανοικτή θάλασσα. Τα πλοία αυτά τηρούν σιγή ασυρμάτου για μεγάλο χρονικό διάστημα".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πιστεύεται ότι τα τρία πλοία έχουν αποπλεύσει από άλλη χώρα και όχι από το Ιράκ για να αποφύγουν τις θαλάσσιες περιπολίες των δυτικών δυνάμεων. Η εφημερίδα επικαλείται εμπειρογνώμονες, σύμφωνα με τους οποίους το φορτίο των πλοίων ίσως έχει περάσει λαθραία από τη Συρία ή την Ιορδανία.

Οι συλλήψεις

Μυστήριο καλύπτει τον κατ' οίκον περιορισμό που επιβλήθηκε στον υπουργό Άμυνας του Ιράκ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Σαντάμ Χουσεΐν έθεσε, την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, τον υπουργό Άμυνας και στενό συγγενή του, υποστράτηγο Σουλτάν Χασίμ Αχμάντ αλ Τζαμπούρι Τάι, σε κατ' οίκον περιορισμό. Γιατί; Για να αποτρέψει πραξικόπημα εναντίον του. Ιρακινές πηγές ανέφεραν μάλιστα ότι τις τελευταίες ημέρες συνελήφθησαν και άλλοι κορυφαίοι στρατιωτικοί και κυβερνητικοί παράγοντες.

Την ίδια ώρα, περισσότερα από 5.000 μέλη της ιρακινής αντιπολίτευσης έχουν διεισδύσει με την υποστήριξη του Ιράν στο Βόρειο Ιράκ για να ελέγχουν την μεθοριακή ζώνη σε περίπτωση πολέμου, σύμφωνα με τους "Financial Times". Τα στρατεύματα αυτά, που είναι πολύ καλά εκπαιδευμένα, τελούν υπό τις διαταγές του Ιρακινού αγιατολάχ Μοχάμεντ Μπακίρ αλ Χακίμ, αντιπάλου του Σαντάμ Χουσεΐν, που έχει καταφύγει στο Ιράν από το 1980.

Θωρακίζεται η Τουρκία

Χθες έκλεισε ένα από τα πιο… θυελλώδη κεφάλαια της 54χρονης ιστορίας του ΝΑΤΟ, με την έγκριση της ανάπτυξης στρατευμάτων και οπλισμού στην Τουρκία, για τη θωράκισή της, εν όψει του πολέμου εναντίον του Ιράκ. Αυτή η απόφαση ελήφθη από την Επιτροπή Αμυντικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, η οποία συνέρχεται χωρίς τη συμμετοχή της Γαλλίας. Αμέσως μετά, η απόφαση εγκρίθηκε από το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, που συνήλθε σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων. Η απόφαση προβλέπει να αναπτυχθούν στην Τουρκία αεροσκάφη-ραντάρ AWACS, συστοιχίες πυραύλων Patriot και μονάδες αντιμετώπισης βιολογικών και χημικών όπλων.

Και μπορεί η Τουρκία να ικανοποιήθηκε από αυτήν την εξέλιξη, αλλά συνεχίζει τόσο σκληρό οικονομικό παζάρι με την Ουάσιγκτον, που αρχίζει πια και τίθεται εν αμφιβόλω το τουρκικό σκέλος του σχεδίου εισβολής στο Ιράκ, των ΗΠΑ.