Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( η μεγάλη ληστεία των διαμαντιών :: 20-02-2003) 

Η μεγάλη ληστεία των διαμαντιών

Αμβέρσα: Συμμορία άδειασε μέσα σε μια νύχτα 123 θωρακισμένα χρηματοκιβώτια

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Ήξεραν καλά τη δουλειά τους. Είχαν πληροφορίες από "μέσα". Και σίγουρα ήταν αποφασισμένοι να κάνουν κάτι πολύ θεαματικό. Όλα αυτά ήταν αρκετά ώστε τα μέλη της συμμορίας που "χτύπησε" στην Αμβέρσα να κάνουν τη μεγαλύτερη ληστεία διαμαντιών στον κόσμο.

Κινηματογραφική κλοπή. Χωρίς να ανοίξει ούτε μύτη, συμμορία άδειασε 123 χρηματοκιβώτια γεμάτα διαμάντια, στην Αμβέρσα

Οι αρμόδιες αρχές στο Βέλγιο ακόμη μετράνε. Και θα χρειαστούν μέρες ώσπου να εξακριβώσουν την αξία των πολύτιμων πετραδιών που πήραν μαζί τους οι κλέφτες. Πάντως, θα ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Τουλάχιστον από το 1550, όσοι είχαν ένα διαμάντι και ήθελαν έναν τεχνίτη να το κόψει καλά, το πήγαιναν στην Αμβέρσα. Από τότε, η πόλη έγινε το επίκεντρο της παγκόσμιας βιομηχανίας διαμαντιών. Σήμερα, τουλάχιστον 25 εκατομμύρια καράτια διαμαντιών περνούν κάθε χρόνο από την πόλη. Καμιά συμμορία που σέβεται τον εαυτό της δεν θα μπορούσε να την αγνοήσει.

Η συμμορία που χτύπησε στην Αμβέρσα έδρασε σαν να ακολουθούσε σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Και προπαντός αθόρυβα. Χωρίς πυροβολισμούς, χωρίς αίματα. Απλώς, τα μέλη της μπήκαν από τη μια πόρτα σε ένα από τα πιο αυστηρά φρουρούμενα κτίρια της Αμβέρσας και βγήκαν από την άλλη χωρίς να συναντήσουν στον δρόμο τους ψυχή.

Οι πρώτες εκτιμήσεις

Η κλοπή έγινε τη νύχτα της Κυριακής, αλλά μόλις το άλλο πρωί οι αδαμαντέμποροι που στεγάζονταν στο κτίριο διαπίστωσαν ότι οι κλέφτες είχαν αδειάσει εντελώς 123 από τα 160 θωρακισμένα χρηματοκιβώτια που βρίσκονται εκεί. Οι κλέφτες πήραν μαζί τους και τα έγγραφα που πιστοποιούν τη γνησιότητα και την προέλευση των διαμαντιών. Η κεντρική πόρτα του χρηματοκιβωτίου, είκοσι εκατοστά πάχος, που δεν τη διαπερνάει ούτε βόμβα, δεν είχε παραβιαστεί. Μάλιστα, οι κλέφτες είχαν την ευγένεια να την κλείσουν φεύγοντας. "Υπάρχουν κάμερες, συναγερμοί, φρουροί σε εικοσιτετράωρη βάση", λέει στην "Γκάρντιαν" ο Γιούρι Στέβερλινκ, εκπρόσωπος του Ανώτατου Συμβουλίου Διαμαντιών της Αμβέρσας. "Πρέπει να είχαν βοήθεια από μέσα. Αυτό υποψιάζονται όλοι".

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα χρηματοκιβώτια που "χυπήθηκαν" ανήκουν σε 70 άτομα και οργανισμούς.

Η αστυνομία ανακρίνει όλους τους ιδιοκτήτες που, με βάση τις καταθέσεις τους, η λεία των κλεφτών υπολογίζεται σε περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ. "Θα πρέπει να έμειναν στα χρηματοκιβώτια ώρες ή να ήταν πάρα πολλοί για να προλάβουν να τα αδειάσουν σχεδόν όλα", λέει η Λιν Νούιτς, εκπρόσωπος της Εισαγγελίας της πόλης.

Ο τζίρος από τα διαμάντια της Αμβέρσας ανήλθε σε 30 δισ. ευρώ την περυσινή χρονιά. Η κλοπή της περασμένης Κυριακής είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που είχε γίνει το 1994. Τότε είχαν ανοιχτεί μόνο πέντε χρηματοκιβώτια και είχαν αφαιρεθεί διαμάντια αξίας σχεδόν 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η μεγάλη κλοπή της Αμβέρσας

* Σε 120 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η αξία των διαμαντιών που εκλάπησαν την Κυριακή.

* Από το 1550 η Αμβέρσα είναι το κέντρο του παγκόσμιου εμπορίου διαμαντιών.

* 1.500 καταστήματα, 4 χρηματιστήρια και 30.000 εργαζόμενοι εξυπηρετούν το εμπόριο διαμαντιών της πόλης.

* Κάθε χρόνο διακινούνται στην πόλη 25 εκατομμύρια καράτια διαμαντιών.

* Το Μιλένιουμ Σταρ, ένα διαμάντι 204 καρατιών, που είχε γίνει στόχος ληστών το 2000, έχει κοπεί στην Αμβέρσα.