Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( νέα θεομηνία στις κυκλάδες :: 20-02-2003) 

Νέα θεομηνία στις Κυκλάδες

Τα νησιά θα χτυπήσει ιδιαίτερα σήμερα το κύμα κακοκαιρίας

Με τον φόβο μιας νέας καταστροφής πέρασαν και τη χθεσινή νύχτα οι κάτοικοι των Κυκλάδων. Οκτώ νησιά εξακολουθούν να παραμένουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την αποστολή βοήθειας χθες, ώστε να αποκατασταθούν γρηγορότερα οι ζημιές, αλλά και να προληφθούν ενδεχόμενες νέες, αφού το νέο κύμα κακοκαιρίας, που αναμενόταν από σήμερα σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα χτυπούσε ιδιαίτερα τις Κυκλάδες.

Την ίδια ώρα, δεκάδες χωριά σε όλη την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα παρέμειναν για μία ακόμη ημέρα, χθες, αποκλεισμένα, τόσο λόγω των χιονοπτώσεων που κάλυψαν τους δρόμους όσο και των καθιζήσεων και κατολισθήσεων, οι οποίες έχουν αποκόψει συγκοινωνιακά πολλές περιοχές σε όλη τη χώρα.

Στη Χαλκιδική νύχτα αγωνίας έζησαν πέντε βοσκοί, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν από τη σφοδρή χιονόπτωση στις στάνες τους: το ύψος του χιονιού έφτανε τα 2,5 μέτρα και τελικά εντοπίστηκαν και επέστρεψαν στα σπίτια τους, έπειτα από επιχείρηση που οργανώθηκε από την ΕΜΑΚ. Η επιχείρηση των πυροσβεστών στήθηκε στη θέση Κερασιά της κορυφής Μελίτων, όπου εγκλωβίστηκαν οι πέντε κτηνοτρόφοι.

Τα προβλήματα από χθες σε όλη την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία έχουν περιοριστεί μόνο στα ορεινά των νομών, όπου η κίνηση των αυτοκινήτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Στη Θεσσαλία μεγάλα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, όπου εξακολουθούν να παραμένουν αποκλεισμένα περισσότερα από 45 χωριά, ενώ σε όλο το οδικό δίκτυο - εθνικό και επαρχιακό - είναι αναγκαίες οι αντιολισθητικές αλυσίδες. Ανάλογη είναι και η κατάσταση στην Πελοπόννησο, όπου η κακοκαιρία πλήττει ιδιαίτερα την Αρκαδία, την Ηλεία και την Αχαΐα.

Οι Κυκλάδες

Στα οκτώ νησιά των Κυκλάδων που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όμως, τα προβλήματα εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα μεγάλα: ολόκληρες περιοχές στη Νάξο και την Τήνο έμειναν και χθες χωρίς νερό, αφού τα δίκτυα έχουν καταστραφεί, ενώ κατεστραμμένο ουσιαστικά είναι το δίκτυο αποχέτευσης στη Μύκονο.

Όπως είπε στα "ΝΕΑ" ο κ. Παναγιώτης Ρήγας, πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κυκλάδων, "σοβαρότατες ζημιές στο οδικό δίκτυο έγιναν στην Πάρο, τη Νάξο, την Τήνο, τη Σέριφο, τη Σίφνο, την Άνδρο, τη Σύρο και τη Μύκονο".

Χθες, έγινε μια πρώτη προσπάθεια για την καταγραφή των ζημιών, ενώ μισθώθηκαν μηχανήματα ιδιωτών για να καθαριστούν δρόμοι και να αντληθούν νερά από σπίτια, καταστήματα, ξενοδοχεία. Από τη Νομαρχία συγκροτήθηκαν επιτροπές για την εξατομίκευση των ζημιών.

Χιόνι στο κέντρο της Αθήνας!

Πολικό ψύχος και χιόνι ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας περιμένουν για σήμερα οι μετεωρολόγοι. Ο χειμώνας θα συνεχίσει να μας δείχνει τα δόντια του τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα. Ακόμα και η χθεσινή ύφεση της κακοκαιρίας που μας είχε… υποσχεθεί η ΕΜΥ είχε μικρότερη διάρκεια από όση αναμενόταν. Σύμφωνα με τις προγνώσεις, ο υδράργυρος πέφτει και είναι πολύ πιθανόν να καταγράψει σήμερα το βράδυ τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα για φέτος. Οι μετεωρολόγοι περιμένουν κάτω από τους -10 βαθμούς Κελσίου στο Νευροκόπι, στη Κοζάνη και στη Φλώρινα, ενώ η Καστοριά, η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα, οι Σέρρες, η Αλεξανδρούπολη θα "ψύχονται" στους -5.