Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( "μου ζήτησαν επ' αμοιβή ονόματα για τη 17ν" :: 20-02-2003) 

"Μου ζήτησαν επ' αμοιβή ονόματα για τη 17Ν"

"Το FΒΙ με έδεσε χειροπόδαρα με αλυσίδες"

ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΙΔΗΣ

"Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής μου, αφέθηκε να υπονοηθεί ότι εάν κατέδιδα ονόματα μελών της 17Ν, μπορεί και να μου πρόσφεραν αμοιβή, πράγμα στο οποίο απάντησα ότι δεν έχω τίποτα να πουλήσω"!

Αυτά αναφέρει στην έγγραφη καταγγελία που υπέβαλλε στο Ελληνικό Προξενείο της Νέας Υόρκης ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Βένιος Αγγελόπουλος, ο οποίος στις 12 Φεβρουαρίου συνελήφθη στο αεροδρόμιο JFK και ανακρίθηκε από το FBI ως ύποπτος της 17Ν!

"Μου πήραν δύο φορές πλήρη αποτυπώματα, φωτογραφήθηκα, μεταφέρθηκα με χειροπέδες πιασμένες μπροστά στη ζώνη από τον τερματικό σταθμό 1 στον τερματικό σταθμό 4 και η αναμονή μου, διάρκειας δύο ωρών, έγινε με χειροπέδες στα πόδια, ενωμένες με αλυσίδα 40 εκατοστών σε κλειστό χώρο"! Αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες σύλληψης και κράτησης από τους πράκτορες του FBI αντιμετώπισε ο κ. Αγγελόπουλος, όταν πάτησε το πόδι του στο αεροδρόμιο της αμερικανικής μεγαλούπολης, καλεσμένος του ομώνυμου πανεπιστημίου της πόλης.

Θεωρήθηκε… ύποπτος

Τα όσα έζησε στις πεντέμισι ώρες κράτησής του στην Υπηρεσία Μετανάστευσης του αεροδρομίου JFK από τους πράκτορες του FBI, που τον θεώρησαν ύποπτο της οργάνωσης 17Ν, περιγράφονται στην αναφορά-καταγγελία που υπέβαλε κατά των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, στο Ελληνικό Προξενείο της Νέας Υόρκης.

Με χειροπέδες στα χέρια και στα πόδια ο Έλληνας πανεπιστημιακός κρατήθηκε περισσότερο από πέντε ώρες στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης. Εκεί οι ανακριτές του FBI του ζήτησαν, όπως καταγγέλλει ο κ. Αγγελόπουλος, να δώσει πληροφορίες για τη 17Ν. Εάν, μάλιστα, έδινε ονόματα, θα έπαιρνε και αμοιβή!

"Κατά την άφιξη μου κρατήθηκα για πεντέμισι ώρες. Από τις 10 μ.μ. έως τις 3.30 το πρωί στα γραφεία της Υπηρεσίας Μετανάστευσης του αεροδρομίου, από τις οποίες οι τέσσερις ώρες ήταν απλή αναμονή σε απαράδεκτες συνθήκες", υπογραμμίζει στη σχετική αναφορά ο κ. Αγγελόπουλος.

Απαράδεκτη μεταχείριση

Σκοπός της κράτησής του, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν "μια συνέντευξη με υπάλληλο του FBI", κατά την οποία του ζητήθηκαν "πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση 17Ν". "Η στάση μου σ' αυτήν την απαράδεκτη μεταχείριση ήταν ήπια διαμαρτυρία και απαίτηση να με πληροφορήσουν τι κατηγορίες υπάρχουν εναντίον μου", καταγγέλλει ο κ. Αγγελόπουλος και συνεχίζει την έγγραφη εξιστόρηση του: "Ζήτησα να μου αφαιρεθούν οι χειροπέδες από τα πόδια για να προχωρήσω στη συνέντευξη με το FBI, πράγμα και το οποίο έγινε".

Αμέσως μετά, τα στελέχη των Αμερικανικών Αρχών Ασφαλείας άφησαν να εννοηθεί στον Έλληνα πανεπιστημιακό ότι εάν κατέδιδε ονόματα μελών της 17Ν, θα έπαιρνε αμοιβή. Τότε, όπως αναφέρει στην καταγγελία του, "απάντησα ότι δεν έχω να πουλήσω". Ύστερα από πεντέμισι ώρες στον κ. Αγγελόπουλο επετράπη να πάει στο ξενοδοχείο του και του ζητήθηκε - εάν δεν έχει αντίρρηση - να έχει άλλη μία συνέντευξη "με ανώτερο στέλεχος του FBI".

Η δεύτερη ανάκριση, ύστερα από συνεννόηση του κ. Αγγελόπουλου και του Έλληνα προξένου στη Νέα Υόρκη κ. Πλατή, δεν έγινε ποτέ. Αν και στον τηλεφωνητή του ξενοδοχείου όπου κατέλυσε ο κ. Αγγελόπουλος βρήκε μήνυμα στελέχους της αμερικανικής υπηρεσίας, που του ζητούσε να συναντηθούν μετά το επιστημονικό συνέδριο στο οποίο συμμετείχε, ο ίδιος δεν απάντησε ποτέ.

Διπλωματική προστασία

Χάρη στις ενέργειες του κ. Πλατή, ο οποίος ήρθε από την πρώτη στιγμή σε επικοινωνία με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο κ. Αγγελόπουλος θεωρήθηκε πρόσωπο υπό διπλωματική προστασία.

"Αυτά που μου συνέβησαν είναι απαράδεκτα. Και δεν είμαι ούτε μουσουλμάνος, ούτε μαύρος, ούτε φιλιππινέζα, ούτε μικροπωλητής, ούτε άνεργος. Δεν είμαι καν ύποπτος. Ειδεμή δεν θα με είχαν αφήσει έτσι εύκολα. Ήμουν κρατούμενος του αφρού, κρατούμενος πολυτελείας. Εκπρόσωπος πανεπιστημιακού ιδρύματος, με διπλωματική κάλυψη", υπογραμμίζει ο κ. Αγγελόπουλος σε ανακοίνωσή του που εξέδωσε για λογαριασμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού του ΕΜΠ κ. Γιάννης Μαΐστρος.