Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( το μεγάλο ξεκαθάρισμα :: 19-02-2003) 

Το μεγάλο ξεκαθάρισμα

Ταϊλάνδη: 600 έμποροι ναρκωτικών νεκροί μέσα σε 15 ημέρες

Δύο εβδομάδες. Εξακόσιοι νεκροί. Και είναι μόνον η αρχή. Η ταϊλανδική κυβέρνηση έχει ορκιστεί να ξεριζώσει το λαθρεμπόριο ναρκωτικών στη χώρα, το αργότερο σε τρεις μήνες. Ίσως μαζί με τα «ξερά» καίει και τα «χλωρά».

Ο «ναρκωπόλεμος». Περισσότερους από 3,5 τόνους μεθαμφεταμίνης απέδωσε ο πόλεμος κατά των εμπόρων ναρκωτικών

Το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, και ιδιαίτερα χαπιών μεθαμφεταμίνης, έχει πάρει επιδημικές διαστάσεις στην Ταϊλάνδη. Εκτός από τη φωνή μερικών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπάρχει μια σιωπηλή πλειοψηφία στη χώρα που φαίνεται να συμφωνεί με τα οποιαδήποτε σκληρά μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

Από τους 600 νεκρούς, οι αστυνομικές αρχές έχουν παραδεχθεί ότι μόνο μερικές δεκάδες λαθρέμποροι σκοτώθηκαν σε μάχες με αστυνομικούς, οι οποίοι, όπως ισχυρίστηκαν, βρίσκονταν εν αμύνη. Περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι φέρονται να έχουν συλληφθεί στις πρόσφατες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των αρχών, οι οποίες απέφεραν την κατάσχεση 4 εκατομμυρίων χαπιών μεθαμφεταμίνης και περιουσιακών στοιχείων αξίας 350 εκατομμυρίων δολαρίων.

Επίσης περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι έχουν μέχρι τώρα παραδοθεί «αυτοβούλως» στην αστυνομία. Οι περισσότεροι χωρικοί στις περιοχές όπου διεξάγονται οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις είναι πεπεισμένοι ότι οι αστυνομικοί βρίσκονται πίσω από τους φόνους.

«Είναι λάθος να παίρνει η αστυνομία τη δικαιοσύνη στα χέρια της και να σκοτώνει όσους θεωρεί υπόπτους για λαθρεμπόριο ναρκωτικών», λέει ένας γερουσιαστής. Σε 3 εκατομμύρια υπολογίζονται οι χρήστες ναρκωτικών στη χώρα, από τους οποίους 500.000 είναι εθισμένοι σε αυτά.

ΜΑΔΡΙΤΗ

Η πρωτεύουσα της κοκαΐνης

Την 1η Δεκεμβρίου, εκατό πάνοπλοι Ισπανοί αστυνομικοί περίμεναν κρυμμένοι ένα πλοίο σε ένα καταλανικό λιμάνι. Το «Romios» προερχόταν από τη Λατινική Αμερική. Επισήμως, το φορτίο του ήταν εξωτικά φρούτα. Όμως, οι αστυνομικοί είχαν άλλες πληροφορίες. Ανάμεσα στις παπάγιες και τους ανανάδες, ανακάλυψαν ενάμιση τόνο κοκαΐνης. Μόνο στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, η ισπανική πολιτοφυλακή κατάσχεσε 5.230 κιλά κοκαΐνης την περασμένη χρονιά - ποσότητα τριπλάσια από την προηγούμενη. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιγκαρό», στη Μαδρίτη υπάρχει η μεγαλύτερη κοινότητα Κολομβιανών, που τα μέλη της υπολογίζονται σε 70.000. Αυτοί ελέγχουν το εμπόριο κοκαΐνης.