Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( άκαρπες 3 καταδύσεις :: 17-02-2003) 

Άκαρπες 3 καταδύσεις

Ούτε το βαθυσκάφος εντόπισε την άτρακτο του ελικοπτέρου

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ

Άκαρπες μέχρι στιγμής έχουν αποβεί οι έρευνες για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ, που κατέπεσε τα ξημερώματα της Τρίτης στο Ικάριο Πέλαγος.

Το "Θέτις". Το βαθυσκάφος έφτασε στην Ικαρία τα ξημερώματα του Σαββάτου και καταδύθηκε τρεις φορές μέχρι βάθους 180 μέτρων

Παρά τις προσπάθειες, δεν έχει εντοπιστεί ακόμη η άτρακτος του μοιραίου ελικοπτέρου, στην οποία οι υπεύθυνοι των ερευνών εκτιμούν ότι βρίσκονται εγκλωβισμένα τα πτώματα των τεσσάρων μελών του πληρώματος.

Το βαθυσκάφος "Θέτις", που έφτασε στο νησί τα ξημερώματα του Σαββάτου με το ωκεανογραφικό σκάφος "Αιγαίο", καταδύθηκε χθες τρεις φορές και σε βάθος μέχρι 180 μέτρων, χωρίς ωστόσο να βρει το παραμικρό. Η τελευταία κατάδυση έγινε σε βάθος 40 μέτρων πολύ κοντά στον αεροδιάδρομο, μια περιοχή γεμάτη υφάλους, χωρίς αποτέλεσμα.

Πριν από την κατάδυση του βαθυσκάφους, όλη την περιοχή που ερευνήθηκε - είναι περίπου τέσσερα ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά από το αεροδρόμιο της Ικαρίας - τη σάρωσε το ηχοβολιστικό μηχάνημα πλευρικής σάρωσης, που είναι εγκατεστημένο πάνω στο ωκεανογραφικό πλοίο "Αιγαίο" και χειρίζονται τέσσερις γεωλόγοι.

Στην οθόνη του ηχοβολιστικού μηχανήματος εντοπίστηκαν γύρω στους 10 στόχους και από αυτούς επελέγησαν τρεις, όπου έγινε και η κατάδυση του βαθυσκάφους. Η περιοχή θεωρείται πολύ δύσκολη, αφού είναι γεμάτη υφάλους, βράχια και ναυάγια, τα οποία στο ηχοβολιστικό μηχάνημα εμφανίζονται σαν στόχοι.

Τις έρευνες επιβλέπει ο αντεισαγγελέας Σάμου κ. Δημήτρης Προκοπίου, ο οποίος ενημέρωσε χθες το βράδυ τους συγγενείς των αγνοουμένων που έφτασαν την Παρασκευή στην Ικαρία.

Το βράδυ, το ωκεανογραφικό σκάφος έδεσε στους Φούρνους Ικαρίας εξαιτίας της κακοκαιρίας. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως 8-9 Μπωφόρ. Πάνω στο ωκεανογραφικό υπάρχει και ένα ειδικό υποβρύχιο τηλεκατευθυνόμενο όχημα (ROV) που έχει τη δυνατότητα να καταδυθεί έως τα 1.000 μέτρα.

Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί γύρω στα 20 κομμάτια από τα συντρίμμια του ελικοπτέρου, ανάμεσά τους τμήμα του έλικα, τμήμα του μπροστινού τμήματος και η πόρτα που εντοπίστηκε το βράδυ της Τρίτης στην παραλία Ονύφι.

Αναστέλλουν τις στάσεις

Αναστέλλουν την πεντάωρη στάση εργασίας που είχαν εξαγγείλει για σήμερα οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ). Η στάση μεταφέρθηκε την Πέμπτη, 20 του μηνός.

Όπως ανακοίνωσε χθες το Σωματείο των Εργαζομένων, "εμμένουμε στα αιτήματά μας και είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα, καθώς υπήρξε μεν εξαγγελία από το υπουργείο Υγείας για δημόσιο πτητικό φορέα, αλλά σε θολό τοπίο".