Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( "προκλητική" ανάκριση για 17ν :: 17-02-2003) 

"Προκλητική" ανάκριση για 17Ν

Το FΒΙ φόρεσε χειροπέδες σε Έλληνα πανεπιστημιακό

ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΙΔΗΣ

Σε τετράωρη ανάκριση από το FBI υπεβλήθη ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) κ. Βένιος Αγγελόπουλος, όταν την περασμένη Τετάρτη ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει σε επιστημονικό συνέδριο του ομώνυμου Πανεπιστημίου της πόλης!

Ο Βένιος Αγγελόπουλος ανακρίθηκε επί 4 ώρες από το FBI, ως συμφοιτητής του Αλέκου Γιωτόπουλου (φωτογραφία) στο Παρίσι τη δεκαετία του 1960

Ο Έλληνας πανεπιστημιακός, ο οποίος υπήρξε συμφοιτητής του Αλέκου Γιωτόπουλου στη Γαλλία τη δεκαετία του '60, όπως προέκυψε στο αεροδρόμιο JFK βρισκόταν στις περίφημες αμερικανικές λίστες υπόπτων γύρω από τη 17Ν! Για τον λόγο αυτό, μόλις το όνομα του κ. Αγγελόπουλου εμφανίστηκε στις οθόνες του αεροδρομίου, οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας σήμαναν συναγερμό. Αφού του έβαλαν χειροπέδες, προχώρησαν σε τετράωρη ανάκριση γύρω από τη 17Ν!

Στο πρωτοφανές περιστατικό αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Παπανδρέου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, υπογραμμίζοντας ότι οι διπλωματικές υπηρεσίες της χώρας από την πρώτη στιγμή έλαβαν εντολή να διερευνήσουν το θέμα και να παράσχουν κάθε βοήθεια στον Έλληνα πανεπιστημιακό.

"Δεν θεωρείται ύποπτος"

Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι ενώ ο κ. Αγγελόπουλος δεν απασχόλησε επισήμως ποτέ τις ελληνικές αρχές, οι αμερικανικές υπηρεσίες έκριναν σκόπιμο να διερευνήσουν τους σκοπούς του επιστημονικού ταξιδιού του στη νέα Υόρκη. Στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δήλωναν άγνοια του περιστατικού, ενώ αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας υπογράμμιζαν ότι "ο κ. Αγγελόπουλος δεν θεωρείται ύποπτος και δεν ανακρίθηκε ποτέ"!

Ο κ. Αγγελόπουλος πρόσφατα, πάντως, με αφορμή την έκδοση βιβλίου γύρω από τη 17Ν, το οποίο φέρεται να τον "φωτογραφίζει" ως μέλος της αντιδικτατορικής οργάνωσης 29 Μάη, με επιστολή του προς απογευματινή εφημερίδα άσκησε κριτική, καθώς, όπως υποστήριξε, δεν τηρήθηκε το τεκμήριο αθωότητας των κατηγορουμένων.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου των διαβατηρίων, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου είδε έκπληκτος να τον πλησιάζουν πράκτορες της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και να τον οδηγούν στο Τμήμα Αλλοδαπών. Εκεί, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο ίδιος, τον κράτησαν για περισσότερες από πέντε ώρες, ζητώντας να πληροφορηθούν τους σκοπούς του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη, τον τόπο διαμονής, καθώς και τον χρόνο παραμονής του. "Ο κ. Αγγελόπουλος εκπροσώπησε το Πολυτεχνείο σε συνέδριο του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης με τιμώμενο πρόσωπο τον καθηγητή του Μετσοβίου κ. Αριστείδη Μπαλτά", επεσήμανε στα "ΝΕΑ" ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος.

Ζήτησαν διευκρινίσεις

Με εμφανή ταραχή από την… υποδοχή που του επιφυλάχθηκε στο αεροδρόμιο JFK, ο 60χρονος καθηγητής της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών έσπευσε αυθημερόν στο προξενείο της χώρας μας στη Νέα Υόρκη και κατήγγειλε στις προξενικές αρχές τα όσα διαδραματίστηκαν λίγες ώρες πριν. Μόλις ενημερώθηκε ο πρόξενος κ. Δημήτρης Πλατής, επικοινώνησε με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας, το οποίο έδωσε οδηγίες προς τον Έλληνα διπλωμάτη να ζητήσει διευκρινίσεις από τις αμερικανικές υπηρεσίες.

Την ανάκριση του κ. Αγγελόπουλου από το FBI καυτηρίασε με ανακοίνωσή του και ο υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ, κ. Ν. Βούτσης. "Μόνο ως έκφραση νεομακαρθικού παραληρήματος των αμερικανικών αρχών, μόνο ως ενέργεια που εντάσσεται στο κλίμα τρομολαγνείας μετά την 11η Σεπτέμβρη, μόνο ως αλαζονική επίδειξη ηγεμονισμού προς υπηκόους στη διεθνή και διακρατική αντιτρομοκρατική συμμαχία μπορούν να εκληφθούν τέτοιες ενέργειες που προκαλούν τα δημοκρατικά αισθήματα και τον νομικό μας πολιτισμό", σχολίασε ο κ. Βούτσης.