Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( ο αϊνστάιν είχε δίκιο... :: 09-01-2003) 

Ο Αϊνστάιν είχε δίκιο…

Επιστήμονες τον επιβεβαίωσαν μετρώντας την ταχύτητα της βαρύτητας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Χρησιμοποιώντας μια ευθυγράμμιση του Δία με ένα μακρινό κβάζαρ που συμβαίνει μια φορά κάθε δέκα χρόνια, επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να μετρήσουν την ταχύτητα της βαρύτητας, μια θεμελιώδη σταθερά της Φυσικής η οποία περιγράφηκε το 1915 από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν στη γενική θεωρία της σχετικότητας.

Άλμπερτ Αϊνστάιν. Υπέθετε πως η βαρύτητα κινείται με την ταχύτητα του φωτός, αλλά ως τώρα ουδείς είχε μετρήσει την ταχύτητα της βαρύτητας

Ο νέος αριθμός ανακοινώθηκε την Τρίτη και φανερώνει πως η φύση παρουσιάζει μια συγκροτημένη εικόνα, από το μικρότερο σωματίδιο ως τις τιτάνιες συμπαντικές δομές. Ο Ισαάκ Νεύτων "πίστευε πως η δύναμη της βαρύτητας ήταν στιγμιαία", εξηγεί ο Σεργκέι Κοπέικιν, φυσικός του Πανεπιστημίου Μισούρι-Κολούμπια και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που έκανε την παρατήρηση. "Ο Αϊνστάιν υπέθετε πως κινείται με την ταχύτητα του φωτός, αλλά ως τώρα ουδείς είχε μετρήσει την ταχύτητα της βαρύτητας". Την Τρίτη όμως, σε συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Σιάτλ, ο Κοπέικιν και οι συνάδελφοί του ανακοίνωσαν πως διαπίστωσαν ότι η δύναμη της βαρύτητας εκπέμπεται από μια πηγή με ταχύτητα 1,06 φορά εκείνης του φωτός - με περιθώριο σφάλματος 20%. Αν επιβεβαιωθεί, ο αριθμός διαψεύδει τις θεωρίες εκείνες που βασίζονται στην ιδέα ότι η ταχύτητα της βαρύτητας είναι άπειρη ή στιγμιαία, όπως την είχε συλλάβει ο Νεύτων. Η μέτρηση έγινε από τον Κοπέικιν στο Πανεπιστήμιο Μισούρι της Πολιτείας Κολούμπια και τον Εντ Φόμαλοντ του Εθνικού Ραδιοαστρονομικού Παρατηρητηρίου στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια. "Γίναμε οι πρώτοι άνθρωποι που μάθαμε την ταχύτητα της βαρύτητας, μία από τις θεμελιώδεις σταθερές της φύσης", αναφέρουν οι δύο επιστήμονες σε άρθρο που συνυπογράφουν στο περιοδικό "Νιου Σάιεντιστ".

Ο Ήλιος

Στην πράξη, η βαρύτητα της Γης κρατάει τους ανθρώπους, τα ζώα και τα αντικείμενα πάνω στον πλανήτη. Η βαρύτητα του Ήλιου εμποδίζει τη Γη και τους άλλους πλανήτες να διαφύγουν στο Διάστημα. Αν ο Ήλιος εξαφανιζόταν ξαφνικά από τον ουρανό, το τελευταίο σωματίδιο φωτός θα χρειαζόταν περίπου οκτώμισι λεπτά της ώρας για να φτάσει στη Γη και μετά ο πλανήτης θα βυθιζόταν στο σκοτάδι. Με βάση τον νέο αριθμό για την ταχύτητα της βαρύτητας, περίπου την ίδια στιγμή που θα έσβηνε το φως η Γη θα "αισθανόταν" το τέλος της επίδρασης της βαρύτητας του Ήλιου και θα γλιστρούσε προς το παγωμένο κενό του Διαστήματος.