Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( πλαστά «200άρια» σε 3 πόλεις της βόρειας ελλάδας :: 12-02-2003) 

Πλαστά «200άρια» σε 3 πόλεις της Βόρειας Ελλάδας

Παρτίδα με πλαστά χαρτονομίσματα των 200 ευρώ έχει διασκορπιστεί σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Μετά τον εντοπισμό 125 τέτοιων χαρτονομισμάτων στη Χρυσούπολη Καβάλας, παρόμοια βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη, ενώ χθες κατασχέθηκαν άλλα 20 στη Βέροια, όπου συνελήφθησαν δύο 22χρονοι Έλληνες.

Τα συγκεκριμένα χαρτονομίσματα - μαϊμούδες θεωρούνται από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. «πολύ καλής ποιότητας», καθώς οι παραχαράκτες κατάφεραν και αντέγραψαν πιστά αρκετά από τα ευδιάκριτα σημεία ασφαλείας. Η ανησυχία για την πετυχημένη παραχάραξη είχε τονιστεί και σε σεμινάριο που είχε οργανώσει στη Θεσσαλονίκη το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και συνέπεσε με την κατάσχεση των πρώτων ευρώ των 200.

Τα τελευταία 20 κατασχέθηκαν όταν η Αστυνομία ενημερώθηκε από ιδιοκτήτη περιπτέρου στη Βέροια ότι δύο νεαροί αγόρασαν τσιγάρα και μία κάρτα κινητής τηλεφωνίας με ένα χαρτονόμισμα των 200 και στη συνέχεια εκείνος αντελήφθη πως ήταν πλαστό. Αμέσως έγινε κινητοποίηση και λίγη ώρα αργότερα εντοπίστηκαν δύο 22χρονοι από το Κορδελιό Θεσσαλονίκης, όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας. Οι συλληφθέντες υποστήριξαν ότι τα πλαστά τα προμηθεύτηκαν από άγνωστο Αλβανό, ο οποίος αναζητείται.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισήμαναν πάντως πως τα χαρτονομίσματα της συγκεκριμένης παρτίδας που διοχετεύθηκε από τη Βουλγαρία, όπως είχαν ομολογήσει οι δύο συλληφθέντες στη Χρυσούπολη Καβάλας, δόθηκαν τόσο σε ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση, αλλά και σε Αλβανούς για να τα προωθήσουν στην ελληνική αγορά. Βέβαιο θεωρείται πως πρόκειται για παραχαραγμένα που εκτυπώθηκαν από το ίδιο εργαστήριο.