Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( το... χρονικό των ζημιών που προκλήθηκαν από το μετρό της αθήνας :: 08-01-2003) 

Το… χρονικό των ζημιών που προκλήθηκαν από το Μετρό της Αθήνας

1 Οκτωβρίου 1997

Ο κ. Στάθης Τραπεζαλίδης, αφού κλείδωσε κανονικά το περίπτερό του στην οδό Πανεπιστημίου, έφυγε αφήνοντας τα πάντα εντάξει. Το επόμενο πρωί, μία δυσάρεστη έκπληξη τον περίμενε. Το περίπτερο είχε γείρει προς τα δεξιά και μία… ρωγμή το χώριζε από την άκρη του πεζοδρομίου. Στο νούμερο 44 της οδού Πανεπιστημίου, απέναντι από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το περίπτερο πήρε εμφανή κλίση προς τα δεξιά, ύστερα από επέμβαση της Αττικό Μετρό στο υπόστρωμα του δρόμου.

4 Οκτωβρίου 1997

Ο κ. Τραπεζαλίδης, έντρομος, βλέπει το ήδη γερμένο περίπτερό του να… χάνεται κάτω από τα πόδια του, χωρίς να μπορεί να κάνει το παραμικρό. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας Αττικό Μετρό κάλυψαν με τσιμέντο ταχείας πήξεως το άνοιγμα που δημιουργήθηκε από την καθίζηση. Ο περιπτεράς αποζημιώθηκε οικονομικά, ενώ η Αττικό Μετρό επανακατασκεύασε το περίπτερο. Ήταν το πιο γνωστό ατύχημα κατά τη διάρκεια κατασκευής του Μετρό. Όχι όμως το μόνο.

Σε πολυκατοικίες

Εξαώροφη πολυκατοικία που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Ηλία Ηλιού και Βουλιαγμένης εκκενώθηκε, γιατί παρουσιάστηκαν ρωγμές στα διαμερίσματα το φθινόπωρο του 1998. Επανακατοικήθηκε αφού λειτούργησε το Μετρό και αφού επισκευάστηκε με έξοδα της Αττικό Μετρό.

Ο μετροπόντικας… ανάγκασε, στις 24 Απριλίου 1999, άλλες 18 οικογένειες να μετακομίσουν, αυτή τη φορά από το σπίτι τους στην πολυκατοικία της οδού Διονυσίου Λάττα 8, κοντά στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Αιτία, οι ρωγμές που προκάλεσε το πέρασμα του μετροπόντικα κάτω από την πολυκατοικία. Η πολυκατοικία, αφού επιδιορθώθηκε, κατοικήθηκε εκ νέου το 2001. Οι ένοικοι και οι ιδιοκτήτες αποζημιώθηκαν από την εταιρεία, ενώ καλύφθηκαν οικονομικά και για το κόστος της μετακόμισής τους.

ΒΟΥΛΗ

Για τα θύματα των κακοτεχνιών

Να συγκεκριμενοποιηθεί νομοθετικά και να διευκρινισθεί η αστική ευθύνη όσων υποχρεούνται να καταβάλουν αποζημίωση σε πολίτες που πέφτουν θύματα κακοτεχνιών στους δρόμους, ζητούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Π. Κρητικός, Π. Κουρουμπλής και Χρ. Μαγκούφης.

Με ερώτηση που κατέθεσαν χθες στη Βουλή, υποστηρίζουν ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται συχνά το φαινόμενο καθιζήσεων στους δρόμους και διανοίγονται κρατήρες που οφείλονται σε διάφορες αιτίες (π.χ. βροχές, κακοτεχνίες, φθορά υλικού κ.λπ.) με συνέπειες όχι μόνον υλικές, αλλά και βλάβες στους ανθρώπους. Κατά την άποψη των τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, είναι χρήσιμο να δημιουργηθεί στο πλαίσιο του υπουργείου ή της περιφέρειας ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνεργείο άμεσης επέμβασης, το οποίο θα αποκαθιστά χωρίς χρονοτριβή τις ζημιές, τουλάχιστον στις κεντρικές αρτηρίες, ώστε να αποφεύγεται ο συνεχής κίνδυνος.