Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( άγρια βία από τα ματ :: 11-02-2003) 

Άγρια βία από τα ΜΑΤ

Εισαγγελική έρευνα για τον ανελέητο ξυλοδαρμό φιλάθλου

ΛΙΑ ΝΕΣΦΥΓΕ

Η βάρβαρη επίθεση αστυνομικών των ΜΑΤ σε νεαρό φίλαθλο της ΑΕΚ και ο ανελέητος ξυλοδαρμός του, προκάλεσαν σοκ και αγανάκτηση. Εικόνες ντροπής με δράστες αστυνομικούς των ΜΑΤ που ξέσπασαν πάνω στον νεαρό φίλαθλο με κλωτσιές και κεφαλοκλείδωμα.

«Δεν θα πας πουθενά, μου είπαν και άρχισαν να με χτυπούν και να με κλωτσούν», περιγράφει ο Χρήστος Γερομαρκάκης

Σκηνές αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας καταγράφηκαν από τηλεοπτικά συνεργεία, μεταδόθηκαν σε δελτία ειδήσεων και προκάλεσαν την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Σωτήρη Μπάγια. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης η οποία ανατέθηκε στον εισαγγελέα κ. Αθανάσιο Ψαράκη. Το κρούσμα βίας καταδίκασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πρωτόπαπας δηλώνοντας: «Ευελπιστώ ότι η έρευνα που διεξάγεται θα αποδώσει ευθύνες σε όσους συμπεριφέρθηκαν με τέτοια βαρβαρότητα».

Έρευνα για τον ξυλοδαρμό του φιλάθλου διατάχθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, προκειμένου να «εξακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη και να αποδοθούν ευθύνες στον βαθμό όπου υπάρχουν». Την έρευνα διενεργεί ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας και ήδη έχει ζητηθεί από τηλεοπτικούς σταθμούς αντίγραφα των κασετών.

Κασέτες, αδιάψευστος μάρτυρας, στις οποίες έχει αποτυπωθεί καρέ - καρέ το σκηνικό. Δύο αστυνομικοί των ΜΑΤ είχαν ορμήσει πάνω στον ακινητοποιημένο στο έδαφος νεαρό φίλαθλο. Ο ένας με λαβή τού κρατούσε το κεφάλι και το πίεζε στο εδάφος. Ο νεαρός δεν μπορούσε ούτε να κουνηθεί, πόσο μάλλον να αντιδράσει. Τότε πλησίασε ένας τρίτος αστυνομικός των ΜΑΤ και τον κλώτσησε στο στήθος, στο στομάχι και στα χέρια. Με κομμένη την ανάσα νεαροί οπαδοί της ΑΕΚ παρακολουθούσαν τη σκηνή. Μέχρι που κάποιος από τον κόσμο φώναξε «Αφήστε τον. Είναι άρρωστος, έχει επιληψία».

Οι αστυνομικοί φαίνεται ότι φοβήθηκαν και σταμάτησαν. Απομακρύνθηκαν και τον άφησαν να φύγει.

Το βίαιο επεισόδιο εις βάρος του φιλάθλου έγινε προχθές στις 4 το απόγευμα στον σταθμό των Σεπολίων. Χώρος προσυγκέντρωσης φιλάθλων της ΑΕΚ, για τη μεταφορά τους στο γήπεδο της Λεωφόρου προκειμένου να παρακολουθήσουν τον αγώνα Παναθηναϊκού - ΑΕΚ. Αστυνομικοί των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί και είχαν σχηματίσει κλοιό για να κατευθύνουν τους φιλάθλους. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο νεαρός φίλαθλος προσπάθησε να βγει από τον κλοιό. Στην προσπάθειά του να δικαιολογηθεί, ένας από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς ισχυρίσθηκε ότι αντέδρασε με αυτό τον τρόπο όταν είδε τον προϊστάμενό του τραυματισμένο.

«Τους έλεγα ότι είμαι άρρωστος και αυτοί συνέχιζαν να χτυπούν»

Από δεκαπέντε χρόνων πηγαίνει στο γήπεδο και ακολουθεί την ομάδα του την ΑΕΚ ο 34χρονος φίλαθλος Χρήστος Γερομαρκάκης, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε άγρια από αστυνομικούς των ΜΑΤ.

Προχθές το απόγευμα περίμενε μαζί με άλλους φιλάθλους στην ουρά, στον σταθμό του τρένου. Είδε έναν φίλο του, όπως περιγράφει, και προσπάθησε να τον πλησιάσει. Τότε δέχθηκε την επίθεση των αστυνομικών.

«Δεν θα πας πουθενά, μου είπαν και άρχισαν να με χτυπούν και να με κλωτσούν. Τους έλεγα ότι είμαι άρρωστος και αυτοί συνέχιζαν. Με χτύπησαν στο πόδι στο οποίο έχω λάμα από προηγούμενο τραύμα».

Αγανακτισμένη η μητέρα του προσθέτει: «Όλοι στη γειτονιά που είδαμε τις σκηνές, πάθαμε σοκ. Τέτοια μεταχείριση, να χτυπούν αλύπητα έναν άνθρωπο άρρωστο, με σοβαρό πρόβλημα υγείας που παθαίνει κρίσεις επιληψίας όταν ταράζεται!».