Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( "όχι" στρατηγών στο σχέδιο ανάν :: 08-01-2003) 

"Όχι" στρατηγών στο σχέδιο Ανάν

Χαρακτήρισαν την Κύπρο ζωτική για την ασφάλεια της Τουρκίας

ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Η υφέρπουσα κόντρα μεταξύ των πανίσχυρων στρατηγών της Τουρκίας και της νέας κυβέρνησης των μετριοπαθών ισλαμιστών βγήκε στην επιφάνεια χθες, καθώς για πρώτη φορά το στράτευμα εκφράστηκε αρνητικά για το σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, την Κύπρο ζωτική για την ασφάλεια της Τουρκίας.

Μίλησαν οι στρατηγοί. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Α. Γκιουλ και η νέα κυβέρνηση δείχνουν τώρα εγκλωβισμένοι μετά την άποψη που εξέφρασαν δημοσίως για το σχέδιο Ανάν και το Κυπριακό

Ο κ. Ερντογάν έχει κατ' επανάληψιν χαρακτηρίσει το σχέδιο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ "διαπραγματεύσιμο" και έχει ταχθεί εναντίον της πολιτικής που ακολουθείται "τα τελευταία 40 χρόνια". "Σκηνικό" της σύγκρουσης, με την για πρώτη φορά έκφραση δημόσιας άποψης εκ μέρους των στρατιωτικών, αποτέλεσε η αρμόδια επιτροπή του τουρκικού Κοινοβουλίου, όπου παρουσιάσθηκαν τόσο οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών όσο κι οι εκπρόσωποι του στρατεύματος.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου, αρχιπλοίαρχος Σαγίντς, είπε ότι "το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (σ.σ. του κ. Ερντογάν) πιστεύει ότι η Κύπρος έχει πλέον χάσει τη στρατηγική σημασία της και έχει αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν, που είχε απορρίψει η προηγούμενη κυβέρνηση, ως βάση διαπραγμάτευσης". Εν συνεχεία, ο εκπρόσωπος του Επιτελείου φέρεται από τον τουρκικό Τύπο να…. δάκρυσε και να είπε ότι "εγώ πολέμησα στην Κύπρο ως σημαιοφόρος. Η Κύπρος δεν έχει απολέσει τη στρατηγική σημασία της και θα διατηρήσει τη σημασία της και στο μέλλον".

"Κινδυνεύουμε"

Ο αρχιπλοίαρχος τόνισε στο τουρκικό Κοινοβούλιο πως "εάν η Κύπρος ξεφύγει από τον έλεγχο, ενδέχεται να κινδυνεύσει η ασφάλεια της Τουρκίας. Εάν γίνει αποδεκτό το σχέδιο Ανάν, τότε θα επιστρέψουμε στην προ του 1974 κατάσταση". Και αντιτάχθηκε ευθέως στην απομάκρυνση των 40.000 Τούρκων στρατιωτών από το νησί.

Ωστόσο, συμβιβασμός φέρεται να επέρχεται μεταξύ της νέας κυβέρνησης και του διπλωματικού κατεστημένου. Στην ίδια επιτροπή του τουρκικού Κοινοβουλίου, κατέθεσε και ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπακίν Ιλκίν. Και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ευθέως πως η τουρκική πολιτική στο Κυπριακό έχει αλλάξει και "θα συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις με βάση το σχέδιο Ανάν". Παράλληλα διευκρίνισε πως η πολιτική της κυβέρνησης Ετζεβίτ περί ενσωμάτωσης των κατεχομένων σε περίπτωση εισόδου της Κύπρου στην Ένωση "έχει εγκαταλειφθεί".