Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( 3 μαρτίου στο εδώλιο οι "18" :: 08-01-2003) 

3 Μαρτίου στο εδώλιο οι "18"

Θα λογοδοτήσουν για περίπου 2.000 κατηγορίες!

ΣΙΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ ΜΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ

Προσδιορίστηκε και τυπικά από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Πέτρο Βέρροιο για τις 3 Μαρτίου 2003 η δίκη για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη. Όπως είχαν γράψει "ΤΑ ΝΕΑ" στις 30 Νοεμβρίου 2002, εκείνη την ημέρα στο πινάκιο της δικαστικής αίθουσας των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού θα αναγράφεται η σημαντικότερη υπόθεση των ελληνικών ποινικών χρονικών.

Η ημερομηνία. "ΤΑ ΝΕΑ" από τις 30 Νοεμβρίου είχαν αναφερθεί στην πιθανότερη ημερομηνία έναρξης της δίκης των μελών της 17Ν

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που θα συνεδριάσει στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, θα καθήσουν οι 18 κατηγορούμενοι για την 27ετή δράση της 17 Νοέμβρη, οι οποίοι ως γνωστόν αντιμετωπίζουν περίπου δύο χιλιάδες κατηγορίες.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, που εκδόθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2002, αντιμέτωποι με τους τρεις εφέτες και τον εισαγγελέα της έδρας, που θα κληρωθούν στις αρχές Φεβρουαρίου, θα είναι οι: Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός, Χριστόδουλος Ξηρός, Βασίλης Ξηρός, Βασίλης Τζωρτζάτος, Νίκος Παπαναστασίου, Σωτήρης Κονδύλης, Κώστας Καρατσώλης, Ηρακλής Κωστάρης, Κώστας Τέλιος, Γιάννης Σερίφης, Θωμάς Σερίφης, Παύλος Σερίφης, Πάτροκλος Τσελέντης, Θεολόγος Ψαραδέλλης, Διονύσης Γεωργιάδης και Αγγελική Σωτηροπούλου. Οι κλήσεις θα επιδοθούν στους κατηγορουμένους εντός της εβδομάδος.

Το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών, από τη σύλληψη ως τη δίκη, που είχε ως στόχο την ταχύτατη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης τηρήθηκε απολύτως, προκαλώντας ωστόσο αντιδράσεις από την πλευρά της υπεράσπισης. Πολλοί από τους νομικούς παραστάτες των κατηγορουμένων διατείνονται ότι η πίεση χρόνου λειτούργησε εις βάρος της σωστής διερεύνησης της υπόθεσης τορπιλίζοντας την αρχή της δίκαιης δίκης.

"Εξπρές"

Η αλήθεια είναι ότι οι ρυθμοί που ακολουθήθηκαν από τις 29 Ιουνίου 2002, οπότε και άρχισε η εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη με αφορμή την αποτυχημένη βομβιστική επίθεση, στο λιμάνι του Πειραιά, είναι πρωτοφανείς. Αν σκεφτεί κανείς ότι η κύρια ανάκριση διήρκεσε συνολικά λιγότερο από τέσσερις μήνες (κάτι που δεν συμβαίνει συνήθως ούτε σε απλούστατες υποθέσεις). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο εισαγγελέας Εφετών Κυριάκος Καρούτσος ολοκλήρωσε την πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών σε περίπου είκοσι μέρες, ενώ για την έκδοση του βουλεύματος χρειάστηκαν άλλες τόσες.

Οι ενέργειες που ακολουθούν προκειμένου να μπει η υπόθεση στην τελική ευθεία είναι κλήρωση των δικαστών και του εισαγγελέα, που όπως είναι γνωστό δεν θα διενεργηθεί με τη συνήθη διαδικασία. Δηλαδή στην κληρωτίδα δεν θα περιληφθούν τα ονόματα όλων των προέδρων Εφετών, των Εφετών και των εισαγγελέων Εφετών, αλλά, σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη υπόθεση, θα συμβούν τα εξής: Η Ολομέλεια των Εφετών Αθηνών θα επιλέξει τριάντα δικαστές, τους οποίους κρίνει ικανούς για τη διεξαγωγή μίας τέτοιας δίκης και η Ολομέλεια των Εισαγγελέων Εφετών Αθηνών θα επιλέξει με τα ίδια κριτήρια πέντε εισαγγελείς. Από αυτούς θα κληρωθούν τρεις τακτικοί δικαστές και δύο αναπληρωματικοί, καθώς και ένας εισαγγελέας και ένας αναπληρωματικός. Οι τακτικοί θα διεξαγάγουν τη δίκη, την οποία όμως θα παρακολουθούν διαρκώς και οι αναπληρωματικοί, ώστε αν χρειαστεί να αντικαταστήσουν κάποιον να είναι ενήμεροι εφ' όλης της ύλης.

Η διάρκεια της δίκης αναμένεται να είναι μακρά. Σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις θα ολοκληρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού, αν έως τότε έχουν εξεταστεί οι εκατοντάδες μάρτυρες, έχουν απολογηθεί οι 18 κατηγορούμενοι, έχουν αναγνωσθεί τα χιλιάδες έγγραφα, έχουν αγορεύσει οι δεκάδες δικηγόροι, έχει αγορεύσει ο εισαγγελέας και έχει διασκεφθεί το δικαστήριο για την έκδοση της απόφασης.