Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( η υπόθεση οτζαλάν από αύριο στο μεικτό ορκωτό δικαστήριο της αθήνας :: 07-01-2003) 

Η υπόθεση Οτζαλάν από αύριο στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας

Τέσσερα χρόνια μετά την παράνομη είσοδο και παραμονή του ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτζαλάν στη χώρα μας, οι δεκατρείς κατηγορούμενοι που φέρονται ότι βοήθησαν στην οργάνωση και την εκτέλεση του σχεδίου της μεταφοράς του, χωρίς την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης, δικάζονται αύριο ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.

Οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών έχουν δείξει τον δρόμο που καταλήγει στο εδώλιο για τον απόστρατο αρχιπλοίαρχο Αντώνη Ναξάκη και τις δύο γυναίκες συνοδούς του Α. Οτζαλάν, Γιακάρ Τσενκίζ και Καγιά Αϊφέρ (Ροζερίν), που αντιμετωπίζουν την κακουργηματική κατηγορία της προσβολής της διεθνούς ειρήνης της χώρας, αδίκημα που τιμωρείται με ποινή κάθειρξης μέχρι δέκα ετών. Για άμεση συνέργεια στην προσβολή της διεθνούς ειρήνης (είναι επίσης κακούργημα) κατηγορούνται οι Ευάγγελος Στεργιόπουλος, νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας Athens Aviation Services LTD, που μεσολάβησε για τη ναύλωση του αεροσκάφους που μετέφερε τον Κούρδο ηγέτη, Αντώνης Σιμιγδαλάς, νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας Aegean Aviation S.Α., στην οποία ανήκε το λίαρ τζετ, Ζήσης Πεχλιβανούδης, κυβερνήτης του αεροσκάφους, Γιώργος Μαύρος, υπάλληλος της ναυλώτριας εταιρείας, Στέφανος-Γρηγόρης Ευαγγελάτος, προϊστάμενος του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων του Κρατικού Αερολιμένα Αθηνών και υπεύθυνος για τη λειτουργία της αίθουσας VIP, Δημήτρης Καραγιώργος, αρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος εκτελούσε υπηρεσία το βράδυ της εισόδου του Οτζαλάν στον έλεγχο των διαβατηρίων και ο Γιώργος Μαγγίνας, αρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ., αποσπασμένος στην ΕΥΠ.

Η συγγραφέας Βούλα Δαμιανάκου και η κόρη της Ελένη Βασιλοπούλου παραπέμπονται για συνέργεια στην παράνομη παραμονή του Α. Οτζαλάν στη χώρα μας (πλημμέλημα), καθώς του εξασφάλισαν κατάλυμα για την απόκρυψή του στο σπίτι τους, στην περιοχή της Νέας Μάκρης. Ο κατάλογος των κατηγορουμένων συμπληρώνεται με τον ίδιο τον Οτζαλάν, ο οποίος κατηγορείται για παράνομη είσοδο, αλλά θα είναι απών από το εδώλιο, αφού παραμένει κρατούμενος σε φυλακές της Τουρκίας.