Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( παλεύοντας με τα κύματα :: 29-01-2003) 

Παλεύοντας με τα κύματα

Επιληπτικός προσπαθεί να διαπλεύσει τον Ειρηνικό κωπηλατώντας

Αυξάνονται οι φόβοι για την ασφάλεια ενός Βρετανού, ο οποίος πάσχει από επιληψία και ξεκίνησε πριν από 60 ημέρες από το Περού τη δεύτερη απόπειρά του να διαπλεύσει μόνος του κωπηλατώντας τον Ειρηνικό.

Ο Άντριου Χάλσι είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται να επιστρέψει αν δεν τα καταφέρει. Ο πρώην οικοδόμος από το Λονδίνο έχει ταξιδεύσει σχεδόν 2.000 μίλια αφότου ξεκίνησε από το Καγιάο, αλλά πολύ λίγα από αυτά ήταν προς τον προορισμό του, την Αυστραλία. Η απόσταση, σε ευθεία γραμμή, από την παρούσα θέση του ώς το Μπρισμπέιν είναι ακόμη 7.740 μίλια. Και υπολογίζεται πως δεν του έχουν απομείνει αρκετά τρόφιμα για να ολοκληρώσει το ταξίδι.

Ο Χάλσι, 41 χρόνων, είχε διαπλεύσει τη δεκαετία του 1980 τον Ατλαντικό σε 116 ημέρες. Η πρώτη του απόπειρα να διαπλεύσει τον Ειρηνικό από την Καλιφόρνια, το 1999, τερματίσθηκε έπειτα από 266 ημέρες, όταν διεσώθη από το σκάφος του έχοντας 16 ημέρες να φάει, έρμαιο των ανέμων του ωκεανού. Τώρα η ατυχία τον κυνήγησε και πάλι.

Παγιδεύτηκε

Οι άνεμοι τον έσπρωξαν προς τον Βορρά όπου παγιδεύτηκε σε αντίθετα ρεύματα, τα οποία τον οδηγούν προς τον Παναμά, δηλαδή προς την αντίθετη κατεύθυνση, όπου άλλωστε κινδυνεύει από την πυκνή ναυσιπλοΐα. Αφότου ξεκίνησε στις 24 Νοεμβρίου, έστελνε τακτικά αναφορές στην ιστοσελίδα του, αλλά σιώπησε οκτώ ημέρες έπειτα από μια καταχώριση στις 15 Ιανουαρίου που έλεγε: "Οι δύο τελευταίες ημέρες ήταν πραγματική κόλαση. Τρικυμίες με έσπρωχναν προς όλες τις κατευθύνσεις εκτός από εκείνη που ήθελα να πάω. Με πετούσαν δεξιά κι αριστερά σαν κούκλα από κουρέλια". Η τελευταία του καταχώριση ήταν πριν από πέντε ημέρες: "Καλές συνθήκες με ανέμους από Ανατολάς, αλλά τα ρεύματα του ωκεανού πηγαίνουν νότια! Κωπηλατώ προς Δυσμάς και πάλι, αλλά πηγαίνω ανατολικά. Απίστευτο". Και πρόσθετε: "Ξέρω πως κάποια στιγμή θα φθάσω στην άλλη πλευρά, ίσως μόνο λίγες εβδομάδες αργότερα απ' ό,τι περίμενα".

Ο Κένεθ Κράτσλοου, διευθυντής της Εταιρείας Ωκεάνιας Κωπηλασίας, του βρετανικού οργανισμού που επιβλέπει όλες τις απόπειρες κωπηλατικού διάπλου ωκεανών, δήλωσε τη Δευτέρα: "Φοβάμαι πως για τον Άντριου η προσπάθεια αυτή είναι το κάνω ή πεθαίνω".

Ο Κράτσλοου βρισκόταν στο αεροπλάνο της αμερικανικής Ακτοφυλακής που ανακάλυψε τον κωπηλάτη στο τέλος της τελευταίας απόπειράς του να διαπλεύσει τον Ειρηνικό και ήταν ένας από τους τελευταίους ανθρώπους που είδε τον Χάλσι στο Περού πριν να ξεκινήσει. "Δεν έχει αρκετά τρόφιμα ακόμη κι αν οι άνεμοι γίνουν αύριο ούριοι και προχωρήσει σε ευθεία γραμμή", είπε ο Κράτσλοου. "Το συνετό θα ήταν να κατευθυνθεί στην ακτή και να προσπαθήσει ξανά αργότερα".

Η Μπρίτανι

Ο Χάλσι πιστεύεται ότι φοβάται πως, αν αποτύχει τώρα, δεν θα ξαναβρεί σπόνσορες. Ένας από τους ήρωές του, ο Βρετανός κωπηλάτης Πίτερ Μπερντ, χάθηκε το 1996, σε ηλικία 49 χρόνων, στην τέταρτη προσπάθειά του να διαπλεύσει κωπηλατώντας τον Ειρηνικό.

Η ζωή του Χάλσι στρέφεται γύρω από την κωπηλασία και τη θυγατέρα του, την 18χρονη Μπρίτανι, το όνομα της οποίας έχει δώσει στο σκάφος του των 9 μέτρων, το "Brittany Rose".