Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( κοκτέιλ θανάτου για 3 κρατούμενες :: 02-01-2003) 

Κοκτέιλ θανάτου για 3 κρατούμενες

Κύκλωμα διακινούσε ανενόχλητα ναρκωτικά και ψυχοτρόπα στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού

ΛΙΑ ΝΕΣΦΥΓΕ ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ

Ανενόχλητα και κάτω από τη μύτη των σωφρονιστικών υπαλλήλων, κύκλωμα από κρατούμενες διακινούσε ηρεμιστικά και αντικαταθλιπτικά χάπια, έναντι αδρών ανταλλαγμάτων, στις Γυναικείες Φυλακές του Κορυδαλλού.

Ο θάνατος τριών και η μεταφορά άλλης μίας κρατούμενης, σε κώμα, στο νοσοκομείο, ύστερα από χρήση θανατηφόρου κοκτέιλ με ηρωίνη και χάπια, έφερε με τραγικό τρόπο ξανά στο προσκήνιο αυτό που είναι κοινό μυστικό, ότι δηλαδή στις φυλακές γίνεται διακίνηση ναρκωτικών και ψυχοτρόπων…

Επικεφαλής του κυκλώματος, σύμφωνα με την Ασφάλεια, είναι η Μαριάνθη Πατσέλη, γνωστή για την υπόθεση ναρκωτικών με τον τραγουδιστή των Νοστράδαμος Ιπποκράτη Εξαρχόπουλο (είχαν συλληφθεί το 1996 με 10 κιλά ηρωίνη). Στο κύκλωμα φέρεται ότι συμμετείχε και άλλη μία κρατούμενη, η οποία αποφυλακίστηκε πρόσφατα.

Η ίδια με συνεργό τη συγκρατουμένη της στο ίδιο κελί, τη Ρωσίδα Όλγα Βελιγκανόβα, έτριβαν τα χάπια και τα μετέτρεπαν σε δόσεις (φιξάκια), τα οποία μοίραζαν με το αζημίωτο από κελί σε κελί! Όσες ήθελαν να τα προμηθευτούν έδιναν χρυσαφικά, τηλεκάρτες, γυαλιά ηλίου και φυσικά χρήματα, όπως αποδεικνύεται από τα ευρήματα που κατασχέθηκαν στο κελί τους…

Σύμφωνα με την έως τώρα έρευνα, τα τέσσερα θύματα είχαν προμηθευτεί από τρία φιξάκια με χάπια η καθεμία, ενώ το θανατηφόρο κοκτέιλ κατασκευάστηκε με την πρόσμειξη τριών γραμμαρίων ηρωίνης.

Η μητέρα της

Την ηρωίνη, όπως διαπιστώθηκε, την πέρασε στη φυλακή, στις 30 Ιανουαρίου, στο απογευματινό επισκεπτήριο η μητέρα της κρατούμενης Μαρίας-Σοφίας Μπακέα. Η 59χρονη Ντόρα Κάρμεν Βιγιάμπα, πρόκειται να οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα Πειραιά που διενεργεί την προανάκριση κ. Γρηγόρη Πεπόνη, μαζί με τον φίλο της κόρης της και πατέρα του ανήλικου παιδιού της, τον Δημήτρη Πενιά. Την ηρωίνη την είχε η 59χρονη από την Αργεντινή στη χούφτα της και την ώρα που χαιρετούσε την κόρη της την έβαλε με τρόπο στην μπλούζα της χωρίς να γίνει αντιληπτή.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν η 23χρονη Στεφανία Ρουμπέτη, η οποία βρέθηκε σε κώμα και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, αποκάλυψε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι την ηρωίνη την έφερε στις φυλακές η 42χρονη Μαρία-Σοφία Μπακέα, η οποία είναι η μοναδική από τις πέντε κρατούμενες που δεν έπαθε το παραμικρό. Και αυτό διότι, σύμφωνα με πληροφορίες από τις φυλακές, δεν έκανε χρήση του κοκτέιλ, αλλά πήρε μόνο ηρωίνη.

Στο επισκεπτήριο

Από την ανάκριση που ακολούθησε, παρουσία του εισαγγελέα των φυλακών κ. Αριστείδη Φραγκιαδάκη και του εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης Πειραιά κ. Γρηγόρη Πεπόνη, η τελευταία έσπασε και αποκάλυψε ότι την ηρωίνη (για την ακρίβεια 3 γραμμάρια) την προμήθευσε το απόγευμα της 30ής Ιανουαρίου η μητέρα της Ντόρα Κάρμεν Βιγιάμπα, κατά τη διάρκεια του επισκεπτηρίου… Όταν οι αστυνομικοί τη ρώτησαν γιατί το έκανε, εκείνη απάντησε ότι το έκανε για την κόρη της επειδή έχει στερητικά συμπτώματα…

Ερωτήματα

Στο μεταξύ, ερωτήματα προκαλεί η στάση των σωφρονιστικών υπαλλήλων που είχαν βάρδια τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου. Η 20χρονη Μαρία Μιχαήλ πέθανε δέκα λεπτά πριν από τις τρεις τα ξημερώματα, ενώ τέσσερις ώρες αργότερα βρέθηκαν νεκρές άλλες δύο συγκρατούμενές της και μάλιστα κάτω από τα κρεβάτια τους: η 42χρονη Δήμητρα Χατζηδημητρίου και η 23χρονη Αλεξάνδρα Βούλγαρη. Λίγο πιο πέρα, σε κωματώδη κατάσταση ήταν η Στεφανία Ρουμπέτη.

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι γιατί δεν ερεύνησαν το κελί και γιατί δεν ενημέρωσαν εγκαίρως τη Διεύθυνση των Φυλακών, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Από την έως τώρα ενημέρωση προκύπτει ότι οι πέντε κρατούμενες (όλες, εκτός από τη Μαρία Μιχαήλ, ήταν υπόδικες για ναρκωτικά) πήραν το κοκτέιλ του θανάτου από τη μύτη. Ο ιατροδικαστής Ηλίας Μπογιόκας, ο οποίος διενήργησε τη νεκροψία - νεκροτομή, διαπίστωσε ότι δεν είχαν τρυπήματα από βελόνες. Ωστόσο αναμένονται τα αποτέλεσμα της τοξικολογικής και ιστολογικής εξέτασης προκειμένου να ανιχνευθούν με ακρίβεια οι ουσίες που χρησιμοποίησαν και να διαπιστωθεί αν έκαναν παράλληλα χρήση και αλκοόλ.

Όπως προαναφέρθηκε, ο συναγερμός χτύπησε στις γυναικείες φυλακές τέσσερις ώρες μετά τον πρώτο θάνατο. Και αυτό είναι ένα από τα σημεία στα οποία επικεντρώνεται η ΕΔΕ που διενεργείται αυτή τη στιγμή από την Εισαγγελία Πειραιά, παράλληλα με την πειθαρχική έρευνα για τυχόν ευθύνες σωφρονιστικών υπαλλήλων που διέταξε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Όλοι κάνουν λόγο για αμέλεια, ωστόσο σήμερα πρόκειται να ξεκαθαριστεί αν θα ασκηθούν διώξεις και εναντίον σωφρονιστικών υπαλλήλων.

"Όλα για τη 17Ν"

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος κ. Αντώνης Αραβαντινός υποστήριξε ότι "αυτή τη στιγμή έχει ριχθεί όλο το βάρος στη φύλαξη των κρατουμένων για την υπόθεση της 17Ν και δεν δίνεται η απαιτούμενη βαρύτητα στους υπόλοιπους φυλακισμένους, με αποτέλεσμα όταν καταλαγιάσει ο θόρυβος να φανεί το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στις φυλακές με τη διακίνηση των ναρκωτικών…".