Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Κριτική μουσικής

( μήπως είδατε τη σόουλ; :: 07-01-2003) 

Μήπως είδατε τη σόουλ;

Χάσαμε κάτι; Πού πήγαν οι γιορτές; Πού πήγαν οι αληθινές ευχές; Πού πήγε η λογική και η ψυχραιμία; Πού πήγε… η σόουλ;

ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΚΟΥΛΗ

Η σόουλ δεν πέθανε με τον Ότις Ρέντινγκ, δεν σταμάτησε όταν τα παράτησε ο Αλ Γκριν, δεν ξεθώριασε με τη φωνή του Τζέιμς Μπράουν. Έι, ο Σόλομον Μπερκ είναι εδώ. "Don't Give Up On Me" Solomon Burke (Hitch Hyke) Μπορεί να κάνει τον Θεό να κατέβει στη γη για να τον ακούσει να τραγουδάει,μπορεί να βάλει φωτιές μ' αυτή τη φωνή ακόμη και στα ποτάμια - ο θρύλος λέει κι άλλα πολλά για τον βασιλιά της Rock and Soul, τον τραγουδιστή των τραγουδιστών, τον Σόλομον Μπερκ. Τότε ήταν οι εποχές που η φωνή έβγαινε από την ψυχή, τράνταζε τα σωθικά, έσταζε σοφία, πείρα και πάθος - δεν περνούσε από κριτές μπροστά σε κάμερες. Τώρα, τι εποχές είναι; Οι ίδιες ακριβώς (αν επιμείνετε σωστά). Τώρα - και για τον "βασιλιά" Σόλομον ειδικά - οι θαυμαστές τού γράφουν τραγούδια. Και όταν λέμε θαυμαστές; Ε, να κάτι Μπομπ Ντίλαν, Έλβις Κοστέλο, Τομ Γουέιτς, Βαν Μόρισον, Μπράιαν Γουίλσον, Νικ Λόου - τέτοιοι θαυμαστές, σε παραγωγή διά χειρός Τζο Χένρι. Μια παραδεισένια συνωμοσία. Για τον Σόλομον και μόνο. Καλά, θα ρωτήσει ο υποψιασμένος κατ' άλλα αναγνώστης, ποιος ακριβώς είναι ο Μίστερ Μπερκ; Οι Rolling Stones τραγουδούσαν κομμάτια του, ο Μπρους Σπρίνγκστιν ανεβάζει συχνά στη σκηνή το Cry To Me, και εκείνος - η φωνή της σόουλ - φιλοσοφεί τη φήμη με σύνεση και αποστάσεις, με τη λατρεία του για τη μουσική να υποκινεί κάθε σενάριο στη ζωή του. Έτσι δηλαδή όπως κάποτε ορίζονταν οι τύχες της δισκογραφίας. Το κέρδος ήταν κάτι που ερχόταν μετά και κατά… τύχη.

Το "Don't Give Up On Me" έχει τα κότσια να συνεφέρει τη μουσική σκηνή ολόκληρη. Να θυμίσει την ιστορία του Σόλομον Μπερκ, που με τους δίσκους του έδωσε τόσο συναίσθημα που άφησε το στίγμα του σε εκείνη την αφρικανο-αμερικάνικη έκφραση, που έμελλε να γίνει η σόουλ. Στα 60 κάτι του ο Μπερκ, αναστατώνει μοναδικά με το "Judgement" που έγραψε ο Κοστέλο, παλεύει για όλα στο "Stepchild" του Ντίλαν, ζωντανεύει για τα 68 (!) εγγόνια του τα παραμύθια από τη μουσική της ψυχής. Και τίποτε δεν πρόκειται να ταράξει την ηρεμία του - οι δουλειές, βλέπετε, τρέχουν στην άκρη, ο στόλος με τις λιμουζίνες που διαχειρίζεται ή τα της προετοιμασίας για την τελευταία κατοικία - ο μίστερ Μπερκ έχει λύσει τα μυστήρια της ζωής, γιατί στη μουσική μυστήρια δεν υπάρχουν. Αρκεί να ρίξεις τις σωστές αντιστάσεις.

"Blueprint 2. The Gift & the Curse" Jay-Ζ (Universal)

Χρόνια μπροστά μας, το βλέπω τούτο εδώ το Blueprint 2 - το "Χάρισμα και η Κατάρα" του Jay-Ζ - να το δείχνουν όλοι και να λένε "άλμπουμ /σταθμός" και τα σχετικά και πώς επηρέασε το χιπ χοπ και το αρ εν μπι στα χρόνια του Έμινεμ και κάτω από τις απειλές του πολέμου. Πώς αυτό εδώ το παλικάρι από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης που γεννήθηκε με το όνομα Σον Κάρτερ και έγινε ο Jay Ζ ξόρκισε τους δαίμονές του με το διπλό αυτό πακέτο των θαυμάτων, μια βίβλο της μουσικής (του) που ελίχθηκε από το γκέτο και έφτασε παντού, ανακατεύοντας ρυθμούς, ανταλλάσσοντας το στυλ με την ουσία και κλέβοντας πάλι πίσω το στυλ. Στο "03 Bonnie & Clyde" παίζει και η Μπιονσέ Νόουλς, η Φέιθ Έβανς στο "Α Dream" (με τη φωνή του Notorius BIG να ακούγεται από άλλες εποχές), στο "Guns and Roses", o ροκ σταρ Λένι Κράβιτς, ο Dr. Dre Rakim και η Τρουθ Χερτς στο "The Watcher 2", ο Jay-Ζ οργάνωσε ένα απολαυστικό ταξίδι στα αξιοθέατα της νέας μουσικής που αξίζει να κάνουν όλοι, ακόμη και εκείνοι που στη γλώσσα του χιπ χοπ ακούνε μόνο κινέζικα.

"The Last Temptation" Ja Rule (Universal)

Γυμνασμένα κορμιά, ακριβά αυτοκίνητα, σέξι υπάρξεις και κάμποσα στιχάκια που καρφώνουν δεξιά κι αριστερά νεοφώτιστους γιάπηδες που δεν χορταίνουν από τα αγαθά της κατανάλωσης. Ο Ja Rule κυριαρχεί στο πλάνο σαν αυτοδημιούργητος ράπερ που ξέρει την πραγματική αξία των πραγμάτων, ποζάρει σε αστραφτερά εξώφυλλα και αγριεμένος σα θηρίο στο κλουβί στέλνει την αγάπη του: Στο "Mesmerize" καλεί σε δείπνο την πρώτη (νεαρή) κυρία του αρ εν μπι Ασάντι, και στο ασυγκράτητο "Thug Lovin'" τον Μπόμπι (θυμάστε;) Μπράουν. Αστέρι της πρώτης γραμμής (και κεντρικός ήρωας της αυτοκρατορίας του MTV) o Ja Rule προσπερνά και τον Τελευταίο Πειρασμό, ξαναγράφοντας την ιστορία την ώρα που η κοινωνία αλλάζει και όλοι, ακόμη και από τους καναπέδες του σαλονιού τους, δοκιμάζουν την ανατριχίλα μιας μοναχικής νύχτας στο γκέτο. Τα αγαθά μοιράζονται από την αρχή. Ξέρω (λέει ο Ja Rule) πως ζεις μια καινούργια ζωή.

Όνομα και διεύθυνση

- http://www.thekingsolomonburke.com/ Με ένα τριαντάφυλλο ο βασιλιάς του rock'n soul ανοίγει την καρδιά του. Εποχή εξομολογήσεων (όπως πάντα). - Το εργοστάσιο της DefJam δουλεύει ακατάπαυστα για τον αφρό του χιπ χοπ και όχι μόνο. http://www.defjam.com. Με σούπερ σταρ σαν τον Ja Rule, ανοίγουν τα ταμεία για ακριβές, λαμπερές, ανατρεπτικές παραγωγές. Έτσι μένει το πνεύμα ακμαίο. - http: //www.hiphop-directory.com/ Χάρτης για μια πρώτη επαφή. Ο πλανήτης του χιπ χοπ και οι δορυφόροι του. Μετά αρχίζει το ταξίδι στ' αστέρια.