"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ορίζοντες :: Γαστρονομία

( ...στο "τedi" :: 24-01-2003) 

Φάγαμε

…στο "Τedi"

Τα φαγητά ήταν ωραία και στην εμφάνιση και στη γεύση

ΝΤΑΙΑΝΑ ΚΟΧΥΛΑ

Αρκετή φινέτσα και μίνιμουμ αέρας: αυτά είναι, για εμένα, τα δύο σημαντικότερα χαρακτηριστικά της πιο πρόσφατης προσθήκης της κολωνακιώτικης εστίασης, του "Tedi", στη γωνία Χάρητος και Λουκιανού.

Ο χώρος είναι σχετικά μικρός και απόλυτα λιτός, με άσπρους καλοφωτισμένους τοίχους και καρέκλες και μπανκέτες ντυμένες με ανοιχτό, δροσερό πράσινο. Τα χρώματα σε ηρεμούν. Η μικρή κουζίνα στη γωνία της αίθουσας φαίνεται, καθώς είναι περικυκλωμένη με τζάμι. Μου άρεσε αυτό. Την χάζευα καθώς φεύγαμε. Η οργάνωσή της είναι εργονομική και έξυπνη.

Όσο μικρός και κομψός είναι ο χώρος, άλλο τόσο είναι ο κατάλογος. Αυτό για εμένα είναι καλό σημάδι, κάτι που σημαίνει ότι η κουζίνα ελέγχει την παραγωγή, προσέχει αυτά που κάνει. Και, πράγματι, τα περισσότερα από αυτά που δοκιμάσαμε ήταν ωραία και στην εμφάνιση και στη γεύση.

Ξεκινήσαμε με μια σαλάτα από διάφορες πρασινάδες, μοτσαρέλα, προσούτο και φουντουκέλαιο. Είναι μεγάλη και αρκετά γενναιόδωρη η μερίδα. Το λάδι φουντουκιού έντονο και γευστικό. Δίνει εντελώς άλλη διάσταση στη γεύση απ' ό,τι το ελαιόλαδο. Είναι σίγουρα πιο βαρύ. Το ριζότο με σπανάκι "λέει"! Είναι ένα καταπράσινο πιάτο, εμπλουτισμένο με ορισμένες γαρίδες και δύο στρογγυλά κομμάτια από τυρί σεβρ, ζεσταμένα και μαλακά από πάνω. Το ρύζι είναι όπως πρέπει, al dente, αλλά κρεμώδες. Πετυχημένο.

Τα κυρίως πιάτα που επιλέξαμε ήταν λίγο πιο αδύναμα από τα πρώτα. Ο κόκορας μαγειρεμένος με πόρτο δεν έχει ιδιαίτερη γεύση. Τον σερβίρουν σε ροδέλες με λαχανικά από κάτω. Ήθελε περισσότερα κότσια για κοκόρι! Δοκιμάσαμε επίσης το μοσχαρίσιο φιλέτο, το οποίο σερβίρουν πάνω σε λεπτοκομμένες τηγανισμένες πατάτες, σαν πίτα σχεδόν, μαζί με πράσα, μανιτάρια και σάλτσα κρασιού. Η ιδέα του πιάτου στέκεται μια χαρά (κρέας-πατάτες-λαχανικά), αλλά ήθελε περισσότερη φινέτσα στην εκτέλεση, να λειώσει το κρέας όπως πρέπει να λειώνει ένα φιλέτο και να μην είναι ψιλοκαμένες οι πατάτες.

Τα γλυκά είναι turbo! Το μιλφέιγ φράουλας με κρέμα λευκής σοκολάτας και ζαμπαγιόνε λεμονιού είναι πάρα πολύ γλυκό και πλούσιο. Είναι ένας συνδυασμός που συναντάμε συχνά τώρα τελευταία και φαίνεται ότι ελκύει τους γλυκατζήδες.

Εγώ δεν μπορώ να αντισταθώ μπροστά στη μους σοκολάτας, κυρίως όταν αυτή είναι φτιαγμένη από μαύρη σοκολάτα. Ο σερβιτόρος μας προειδοποίησε - είναι βαριά είπε, συνήθως δύο την παραγγέλνουν. Είναι πράγματι δύσκολο να την "καταφέρει" ένας. Δεν μπόρεσα! Το "Tedi" είναι ευχάριστο, άνετο, χαριτωμένο. Ταιριάζει απόλυτα στο περιβάλλον του Κολωνακίου.

"Tedi": Λουκιανού 34 & Χάρητος στο Κολωνάκι. Τηλ.: 210-7254.474