Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Επιστημονική είδηση

( ξενάγηση με ένα κλικ! :: 24-01-2003) 

ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ

Ξενάγηση με ένα κλικ!

Με ένα κλικ του "ποντικιού", ο προσωπικός ξεναγός "M-Piro" μας μυεί στα μυστικά ενός μουσείου. Γιατί το μέλλον του αρχαιολογικού ή εικαστικού ξεναγού είναι και… ηλεκτρονικό

ΜΑΙΡΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

"Την πολυτέλεια ενός προσωπικού ξεναγού προσφέρει το σύστημα "Μ-Piro", λέει στα "ΝΕΑ" ο Σάκης Γκαϊτατζής, που το εφαρμόζει στη φωτογραφία σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας

Είναι πρόθυμος να μας ταξιδέψει στα άδυτα των μουσείων. Να λύσει κάθε απορία με ένα κλικ του "ποντικιού". Να "ξεναγήσει" από ένα παιδί μέχρι έναν αρχαιολόγο. Και είναι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή μέσω Διαδικτύου. Το όνομά του είναι "Μ-Piro" και κάνει απόψε την πρώτη του εμφάνιση.

Το σύστημα, που λειτουργεί πιλοτικά, μπορεί μέσω Διαδικτύου να μεταφέρει σε μια βάση δεδομένων, που προς το παρόν αριθμεί πενήντα αρχαία αντικείμενα (αγγεία, γλυπτά, νομίσματα και όπλα). "Η πρωτοτυπία του έγκειται στο ότι βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και συνθέτει την πιο πολύπλοκη λειτουργία, τη γλωσσική", εξηγεί στα "ΝΕΑ" ο Γιώργος Γιαννούλης, υπεύθυνος σχεδιασμού, διαχείρισης και συντονισμού έργων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, που συμμετείχε στην εφαρμογή μαζί με το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Δημόκριτου, το ιταλικό Instituto Trentino di Cultura, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και τη βρετανική εταιρεία System Simulation.

"Το "Μ-Piro" (Multilingual Personalised Information Objects) δεν χρησιμοποιεί έτοιμα κείμενα, αλλά αντλεί πληροφορίες από μεμονωμένες λέξεις που συπληρώνει ο χειριστής του προγράμματος σε ειδικές φόρμες και κατασκευάζει στη συνέχεια τα κείμενα που παρέχει. Το ίδιο συμβαίνει και με τη φωνή. Δεν αναπαράγει ηχογραφημένα κείμενα, αλλά ηχογραφημένους φθόγγους που τους συνθέτει σε λέξεις και φράσεις", επισημαίνει ο κ. Γιαννούλης.

Για να αρχίσει η ξενάγηση, αρκεί να γράψει ο χρήστης το όνομά του, να δώσει μία λέξη-κλειδί (password), να επιλέξει γλώσσα ("μιλά" ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά) και να ενημερώσει αν είναι παιδί, ενήλικος ή αρχαιολόγος, ώστε να ρυθμιστεί η ποσότητα και το είδος των πληροφοριών. Ένα κλικ σε κάθε αντικείμενο-εύρημα φέρνει κοντά όχι μόνο την εικόνα του, αλλά και πλήθος πληροφοριών, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να μεταφερθεί και σε άλλα αντικείμενα που έχουν κοινά στοιχεία με το επιλεγμένο (π.χ. εποχή, ρυθμός κ.τ.λ.). Και βέβαια οι πληροφορίες δεν παρέχονται μόνο με τη μορφή κειμένου, αλλά ο "ξεναγός" μπορεί να τα "πει" στον χρήστη.

"Στηρίζεται στη δυναμική και όχι στη στατική πληροφορία, που μπορεί να ανταποκριθεί στις εξατομικευμένες ανάγκες", προσθέτει ο Σάκης Γκαϊτατζής, υπεύθυνος του Τμήματος Εικονικής Πραγματικότητας του Ιδρύματος. Για την κατασκευή του δε, χρειάστηκαν τρία χρόνια και 1,5 εκατ. ευρώ (κατά το ήμισυ από την Ευρωπαϊκή Ένωση).

Και ρομπότ - ξεναγός

Ο Λεύκος, το ρομποτάκι-ξεναγός προσφέρει ακόμη μία εναλλακτική μορφή ξενάγησης

Το ρομποτάκι… Λεύκος αποτελεί έναν ακόμη πρωτοποριακό τρόπο ξενάγησης στα μουσείο. Είναι το πρώτο ρομπότ-ξεναγός, που δρα σε πραγματικό χρόνο και χώρο και η κατασκευή του πήρε δύο χρόνια, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος "Αλληλεπιδραστική τηλε-παρουσία σε μουσεία μέσω ρομποτικών εκπροσώπων".

Έκανε την πρεμιέρα του πέρυσι, "μιλά" ελληνικά και αγγλικά, χαμογελά και ζητά το "ευχαριστώ", ενώ μπορεί να παρουσιάσει είτε όλα τα εκθέματα, είτε εκείνα που επιλέγουν οι επισκέπτες, ακόμα και από την οθόνη του υπολογιστή, καθώς λειτουργεί και μέσω Διαδικτύου. Για την κατασκευή του "Τοurbot" (με κόστος 1,7 εκατ. ευρώ), όπως είναι το επίσημο όνομα, συνεργάστηκαν, υπό τον καθηγητή Πάνο Τραχανιά, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης, τα Πανεπιστήμια Βόννης και Φράιμπουργκ, η εταιρεία Θέων, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το Βυζαντινό Μουσείο και το Μουσείο Βόννης.

INFO

Πρώτη παρουσίαση του προγράμματος "Μ-Piro" απόψε στις 7.30 στο πολιτιστικό κέντρο "Ελληνικός Κόσμος" (Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 210-4835.300). Ίντερνετ: http://www.mpiro.ime.gr.