Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Επιστημονική είδηση

( το σαν φρανσίσκο ψηφίζει... ήλιο :: 23-01-2003) 

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το Σαν Φρανσίσκο ψηφίζει… ήλιο

Το Σαν Φρανσίσκο, μία πόλη διάσημη για την ομίχλη της, επενδύει στον ήλιο, για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες

ΕΥΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ

Η οροφή του Κέντρου Μοσκόνι στο Σαν Φρανσίσκο καλύπτεται από 5.000 ηλιακά πάνελ εγκαινιάζοντας το μεγάλο πρόγραμμα της πόλης για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Οι κάτοικοι της μεγαλύτερης πόλης στη Βόρεια Καλιφόρνια ψήφισαν πρόσφατα τη μετατροπή όλων των δημόσιων κτιρίων σε "πράσινα" με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το κόστος του προγράμματος, που υπολογίζεται σε 100 εκατ. δολάρια, έχει προβλεφθεί ότι θα καλυφθεί από την εξοικονόμηση ενέργειας και η παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο θα φτάσει τα 10 μεγαβάτ.

Η αρχή γίνεται με ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα στο κέντρο της πόλης, το Κέντρο Μοσκόνι, στην οροφή του οποίου τοποθετούνται 5.000 ηλιακά πάνελ. Το φωτοβολταϊκό σύστημα 675 κιλοβάτ θα παράγει 825.000 κιλοβατώρες ηλεκτρισμού τον χρόνο. Στο συγκρότημα θα προστεθούν οικολογικός φωτισμός, συστήματα φυσικής θέρμανσης και ψύξης, που θα λειτουργούν με αισθητήρες κίνησης. Μόλις ολοκληρωθεί, την άνοιξη, η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας θα φτάσει τα 210.000 δολάρια τον χρόνο. Αφού τελειώσει το Μοσκόνι, ο δήμος θα τοποθετήσει φωτοβολταϊκά συστήματα σε δημόσια κτίρια, σχολεία, γκαράζ, δεξαμενές νερού, καθώς και ένα κέντρο διαχείρισης αποβλήτων.

Σύμφωνα με το "Wired Online", που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, κλειδί στη σωστή τοποθέτηση και εκμετάλλευση των φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι η γνώση της κατανομής της ηλιακής ακτινοβολίας στην πόλη. Λόγω της φοβερά ιδιόρρυθμης γεωγραφίας του, το μισό Σαν Φρανσίσκο, το δυτικό, που βλέπει στον Ειρηνικό Ωκεανό, καλύπτεται από ομίχλη τις περισσότερες ώρες της ημέρας, τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Στη μέση της πόλης, οι πολλοί λόφοι σταματούν την ομίχλη, με αποτέλεσμα το ανατολικό τμήμα να έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ηλιοφάνειας στην Καλιφόρνια. Για ακριβείς μετρήσεις, ο δήμος έχει τοποθετήσει 11 σταθμούς μέτρησης ηλιοφάνειας και ομίχλης σε όλες τις γειτονιές. Οι πολίτες, που θέλουν να βάλουν φωτοβολταϊκά συστήματα στις κατοικίες τους, μπορούν να δουν ανά πάσα στιγμή τα αποτελέσματα online.

Πολλές περιοχές στην Αμερική - από το Σαν Ντιέγκο μέχρι τη Χαβάη και τη Νέα Υόρκη - παρακολουθούν με ενδιαφέρον το πείραμα του Σαν Φρανσίσκο.