Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Πορτρέτο

( ελληνική ψυχή στο χρώμα της σοκολάτας :: 23-01-2003) 

Ελληνική ψυχή στο χρώμα της σοκολάτας

Τους συνδέουν δύο, κοινά, στοιχεία: η Ελλάδα (τύποις και ουσία πατρίδα τους) και το σοκολατί χρώμα του δέρματός τους. Είναι όμως η πίστη σ' αυτό που ήθελαν και θέλουν να κάνουν, στο θέατρο, το τραγούδι, τον αθλητισμό, την πολιτική, την τηλεόραση που τους κάνει ξεχωριστούς - και όχι "διαφορετικούς", όπως κάποιοι - λίγοι - θέλουν να τους βλέπουν

ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΕΡΕΙΔΗΣ

"Ουδέποτε αντιμετώπισα επιφυλακτικότητα σε όποιον χώρο κι αν εργάστηκα", λέει η δημοτική σύμβουλος Υβέτ Τζάρβις

Η Υβέτ Τζάρβις, δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων, ο Νεκτάριος Λόκο, ηθοποιός και χορευτής (μετέχει στο μιούζικαλ "Full Monty"), η Νίκη Σερέτη, ηθοποιός, ο Ησαΐας Ματιάμπα, τραγουδιστής, ο Χρήστος Ζαν Μπατίστ, τηλεπαρουσιαστής παιδικών εκπομπών και ο Νέστορας Κόμματος, μπασκετμπολίστας του ΠΑΟΚ, Έλληνες υπήκοοι όλοι, μίλησαν στα "ΝΕΑ" για την έκπληξη που προκαλεί το σοκολατί χρώμα του δέρματός τους. Και όχι, εν τέλει, επιφυλακτικότητα ή αρνητική αντίδραση, παρά μόνον σε ελάχιστες περιπτώσεις, όπως παρατηρούν οι ίδιοι. Κάποιοι μάλιστα προσθέτουν ότι ακριβώς το χρώμα του δέρματός τους ήταν που τους άνοιξε τον δρόμο…

Με 6.000 ψήφους η Υβέτ Τζάρβις εξελέγη πέμπτη δημοτική σύμβουλος στον συνδυασμό του Χρήστου Παπουτσή "Όμορφη πόλη". Η Υβέτ (σκέτο), όπως είναι γνωστή, ήρθε πριν από είκοσι χρόνια στην Ελλάδα από τη Βοστώνη, έχοντας μαζί της πτυχίο σπουδών ψυχολογίας - κοινωνιολογίας. Στην Αμερική ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με το μόντελινγκ, αλλά ερχόμενη στην Αθήνα έπαιξε μπάσκετ και συνέχισε επαγγελματικά το μόντελινγκ αρχίζοντας με τον Γιάννη Τσεκλένη. "Είχα καλή αντιμετώπιση", θυμάται η κ. Τζάρβις. "Οι Έλληνες έδειχναν συμπαράσταση στους μαύρους εξαιτίας του έντονου ρατσισμού στις ΗΠΑ". Γεννημένη στην Αμερική, αγάπησε Έλληνα και λάτρεψε την Ελλάδα για τούτο και πολιτογραφήθηκε Ελληνίδα. Το πρόσωπό της φωτίζεται από το ζεστό χαμόγελό της που αφήνει να φανούν οι κατάλευκες οδοντοστοιχίες της. " Πρόβλημα υπήρξε μόνον στον χώρο της διαφήμισης όπου δεν υπήρχαν ρόλοι για έγχρωμους, κυρίως διότι ο καταναλωτής θέλει να βλέπει πρόσωπα που να μην τον ξενίζουν. Πάντως εγώ έγινα γνωστή και δημοφιλής από τη διαφήμιση που είχα κάνει για τα βερνίκια νυχιών".

Προεκλογικά είχε ακούσει σχόλια. "Τα περισσότερα ήταν θετικά. Πολλοί ήταν εκείνοι που μου έδιναν συγχαρητήρια. Ένας μανάβης σε λαϊκή αγορά είχε φωνάξει "μπράβο λεβέντισσα"". Ωστόσο θυμάται και κάποια αρνητικά σχόλια, όπως "η μαύρη τώρα θα μπει και στον δήμο", "ήρθαν τώρα οι ξένοι να μας κυβερνήσουν", ενώ, όπως λέει, μια εφημερίδα είχε τίτλο "έφερε τη μαύρη να ασπρίσει την Αθήνα"! "Δεν στέκομαι σ' αυτά. Έλληνες φίλοι μου ήταν που με παρότρυναν να ασχοληθώ με τα κοινά αλλά κυρίως η αγάπη μου για τούτη τη χώρα".

"Ο ρατσισμός, ξέρετε, προκαλείται στον λαό όταν αισθάνεται να απειλείται από τον γείτονα. Η πίεση αυτή προκαλεί δυσφορία, αγανάκτηση και ο ερχομός ξένων στην Ελλάδα δημιουργεί ξενοφοβία. Έχω ακούσει Έλληνες να λένε ότι δεν θα έκαναν κάποια δουλειά, επειδή όμως την κάνει κάποιος ξένος, Αλβανός για παράδειγμα, σχολιάζουν "ορίστε ήρθαν οι Αλβανοί να μας πάρουν τις δουλειές", ασχέτως αν εκείνοι δεν θα έκαναν ποτέ αυτό που κάνει ο Αλβανός ή όποιος άλλος ξένος".

Νέστορας Κόμματος

Κάθε αρχή και δύσκολη

Από Έλληνα πατέρα και Νοτιοαμερικανίδα μητέρα ο Νέστορας Κόμματος είναι εδώ και δύο χρόνια παίκτης της ομάδας μπάσκετ του ΠΑΟΚ. Η αρχή για τον Νέστορα ήταν δύσκολη. Εκείνος προτιμά να μην μιλά για τα προηγούμενα χρόνια. "Τώρα τα πράγματα είναι καλύτερα. Προβλήματα αντιμετώπισα σε μικρότερες ομάδες. Βέβαια παίζει ρόλο και η κοινωνία στην οποία ζεις. Εδώ στη Θεσσαλονίκη δεν αντιμετωπίζω πρόβλημα".

Νίκη Σερέτη

"Δεν αισθάνθηκα ποτέ ξένη"

Η Νίκη Σερέτη, με τον Νίκο Ψαρά, στο σίριαλ "Μαύρος ωκεανός" του Antenna

Η Νίκη Σερέτη γεννήθηκε στην Ελλάδα από Έλληνα πατέρα και Αμερικανίδα μητέρα, με ρίζες από το Βελγικό Κονγκό. "Ολόκληρο το όνομά μου είναι Ανδρονίκη και μου αρέσει περισσότερο" θα πει η νεαρή ηθοποιός. "Δεν αισθάνθηκα ποτέ ξένη. Όλοι με αντιμετώπιζαν ίσα με τ' άλλα παιδιά, ούτε είχα κάποιο πρόβλημα με τους συμφοιτητές μου", τονίζει. Στα πρώτα της βήματα βρέθηκε πλάι στον Γιάννη Μπέζο για την κωμική σειρά "Εκείνες κι εγώ" στον ρόλο της Δεβόρα, της έγχρωμης οικιακής βοηθού του γόη εργένη, που στο παρελθόν είχε παίξει η Ρένα Βουτσινά στο πλευρό του Λάμπρου Κωνσταντάρα. "Τηλεθεατές, βλέποντάς με στη σειρά να μιλώ βάζοντας τις λέξεις με λάθος σειρά, νόμιζαν πως ήμουν ξένη κι έτσι όταν με συναντούσαν στον δρόμο παραξενεύονταν που μιλούσα άπταιστα ελληνικά".

Το μόνο πρόβλημα για τη Νίκη Σερέτη ήταν ότι μετά το δημοφιλές σίριαλ δέχθηκε προτάσεις για ανάλογους ρόλους. Εκείνη όμως περίμενε, όπως είπε, "να έρθει κάτι διαφορετικό". Έτσι βρέθηκε να παίζει στον "Μαύρο ωκεανό" και μετά στο "Κλειδί", ρόλους δραματικούς. Στη μέχρι τώρα πορεία της δεν συνάντησε επιφυλακτικότητα. "Μόνον στον χώρο της διαφήμισης τα πράγματα είναι δύσκολα. Δεν υπάρχουν ρόλοι για έγχρωμους ίσως γιατί ο τηλεθεατής βλέποντας ένα σποτάκι θέλει να ταυτίζεται με τον πρωταγωνιστή και πιθανόν το χρώμα του δέρματος να μη βοηθάει".

Ησαΐας Ματιάμπα

"Στα ρεμπέτικα, απορούν…"

Ο 19χρονος Ησαΐας Ματιάμπα, εμφανίζεται στο κέντρο "VOX" με την Ελευθερία Αρβανιτάκη και τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Το τραγούδι και η μουσική είναι οι μεγάλες αγάπες του. Ο πατέρας του ήρθε από το Ζαΐρ στα Γιάννινα να σπουδάσει Ιατρική. Εκεί γνωρίστηκε με τη μετέπειτα σύζυγό του και μητέρα του Ησαΐα. Στη μουσική σκηνή του "VOX" βρέθηκε αφού προηγουμένως ο Ησαΐας πέρασε από το πλατό της εκπομπής "Να η ευκαιρία" (Mega). "Είχα πάει στην πρώτη οντισιόν κρυφά από τους γονείς μου". Εκεί τον πρόσεξε και η Ελευθερία Αρβανιτάκη που τον κάλεσε να μετέχει στο πρόγραμμα του "VOX".

Πότε είχε νιώσει άβολα; "Μετά το πρόγραμμα ένας κύριος μου έπιασε κουβέντα και στο τέλος μου είπε "αυτό που μου άρεσε ήταν ότι για πρώτη φορά είδα έναν έγχρωμο Κατσιμίχα""!

"Η έκπληξη… έρχεται όταν τραγουδάω ρεμπέτικα και λαϊκά. Βγαίνω με το "Μπαγλαμαδάκι" και βλέπω την απορία ζωγραφισμένη στα πρόσωπα. Όμως μετά το πρώτο κουπλέ, τους βλέπεις να χαλαρώνουν".

Νεκτάριος Λόκο

"Οι αρχαίοι Έλληνες μου έμαθαν πολλά"

Στο Κονγκό τον λόγο έχουν οι γυναίκες στην οικογένεια. Εκείνες αποφασίζουν όταν τα παιδιά ενηλικιωθούν πού θα πάνε. Η μητέρα του Νεκτάριου Λόκο (τότε λεγόταν Ρομπέρτο), που παίζει στο μιούζικαλ "Full Monty", είχε αποφασίσει ο γιος της να πάει στην Ιαπωνία. Όμως η αδελφή του επιστρέφοντας έπειτα από ένα μήνα παραμονής στην Ελλάδα, πρότεινε ο αδελφός της να έρθει εδώ. Έτσι κι έγινε. Το '91 ο Νεκτάριος ήρθε εδώ και σπούδασε χημικός. Η αγάπη του για τη χώρα είναι μεγάλη. Ήθελε πολύ να βαφτιστεί χριστιανός. "Επί τρία χρόνια πήγαινα στην Αίγινα. Κάτι με τραβούσε εκεί". Δέκα χρόνια μετά ο παραγωγός Στράτος Μακρίδης έγινε νονός του. Και το όνομα αυτού "Νεκτάριος". Στην Ελλάδα "δεν ένιωσα φόβο. Από τα σχολικά μου χρόνια έμαθα πως κανείς δεν ανήκει σε κανέναν, παρά μόνον στη φύση. Εκεί έμαθα για την Ελλάδα και τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό. Λατρεύω τους αρχαίους Έλληνες. Με έμαθαν πολλά". Αν και μόνος σε μιαν άλλη χώρα δεν συνάντησε εμπόδια στον δρόμο του. "Δεν είχα δυσκολίες γιατί είμαι ανοιχτός άνθρωπος". Το "Full Monty" είναι η πρώτη σημαντική θεατρική δουλειά στην Ελλάδα. Στο σανίδι στάθηκε έχοντας εφόδια από το σχολείο. "Εκεί τα τέσσερα τελευταία χρόνια πρέπει οι μαθητές να επιλέγουν ανάμεσα σε θέατρο, χορό, μουσική, τραγούδι, ζωγραφική. Τελειώνοντας το σχολείο είσαι ήδη έτοιμος. Στη χώρα μου έχω παίξει έργα Σαίξπηρ, Μολιέρου και άλλων κλασικών συγγραφέων".

Πώς ήρθε η πρόταση για το "Full Monty"; "Στον δρόμο, τυχαία. Με είδε ο Αντώνης Λουδάρος. Έψαχναν έναν έγχρωμο για το ρόλο του "Αλόγου". Δεν ρώτησε τίποτε, απλώς μου είπε να περάσω από το θέατρο. Η στήριξη που είχα από τον κ. Φασουλή ήταν μεγάλη γιατί είχα πολύ τρακ".

Η εμφάνισή του στη σκηνή προκαλεί ξάφνισμα στους θεατές. "Κάθε φορά που βγαίνω, ακούω από την πλατεία ένα "άαα". Δεν το περιμένουν. Ο κόσμος έχω παρατηρήσει ότι προσέχει τι θα πω, πώς θα το πω και κάθε φορά έχω τρακ.

Υπάρχει διστακτικότητα κι αυτό το αισθάνομαι όταν ο κόσμος έρχεται στα καμαρίνια. Τους δικαιολογώ διότι η συστολή αυτή προκαλείται από το ότι δεν μας ξέρουν. Κι εδώ παίζει ρόλο η παιδεία που έχει καθένας, πόσο ανοιχτό μυαλό είναι. Το άγνωστο γεννά και συντηρεί προκαταλήψεις. Η κοινωνία πρέπει να"ανοίξει" και σ' αυτή την κατεύθυνση η πολιτεία κάνει βήματα. Πρέπει όμως και οι άλλοι να έχουν διάθεση να μας γνωρίσουν. Είμαστε εδώ για να δώσουμε πράγματα. Άλλωστε ό,τι νέο φέρνει καθένας μας στον τόπο που ζει, κέρδος είναι αλλά κι εμείς πρέπει να σεβόμαστε τα ήθη και τα έθιμα".

Χρήστος Ζαν Μπατίστ

"Με πρόσεξαν λόγω χρώματος!"

"Με πήραν για σποτάκι για ένα παιδικό γιαούρτι επειδή ακριβώς είμαι μαύρος", λέει ο Χρήστος Ζαν Μπατίστ, συμπαρουσιαστής στην παιδική εκπομπή "Κουκλομέγαλοι και πολυσπόρια" της ΕΤ1 (ως πέρσι στο "Disney club" του Mega).

"Άν ήμουν στην Αμερική μπορεί να μη με επέλεγαν για τη συγκεκριμένη διαφήμιση. Όμως εδώ με πρόσεξαν λόγω… χρώματος". Στη συνάντησή μας ήρθε με αθλητική περιβολή. Του αρέσει πολύ το μπάσκετ. Είχε φθάσει ώς τα κλιμάκια της εθνικής παίδων ενώ είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον η ΑΕΚ. Η ομάδα όμως στην οποία έπαιζε τότε δεν κατέθεσε το δελτίο του ώστε να πάρει μεταγραφή. Στη μικρή οθόνη βρέθηκε τυχαία. "Ο φίλος μου ο Ηρακλής μου ζήτησε να του κάνω παρέα σε μια οντισιόν για ένα παιδικό πρόγραμμα. Όταν μια κυρία από την παραγωγή ρώτησε ποιοι είναι για το δοκιμαστικό, δήλωσα κι εγώ συμμετοχή από αμηχανία", λέει χαμογελώντας. Και από το δοκιμαστικό βρέθηκε στο πλατό του "Disney club".

Σε ποιον μοιάζει; Και στους δύο γονείς του. Ο πατέρας του είναι από την Γκαμπόν και η μητέρα του Ελληνίδα.

Τον ρώτησα αν θυμάται κάποιο περιστατικό που είχε να κάνει με το χρώμα του δέρματός του. "Μια φορά αντιμετώπισα πρόβλημα από τη μητέρα μιας κοπέλας. Δεν ήθελε να είμαστε μαζί επειδή σκεφτόταν τι θα έλεγε ο περίγυρος. Δεν έκαναν κάτι κακό. Διέκοψα τη σχέση επειδή έθιξαν την προσωπικότητά μου", είπε.