Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Επιστημονική είδηση

( αστρικός "χάρτης" ηλικίας 32.500 ετών! :: 22-01-2003) 

ΣΕ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Αστρικός "χάρτης" ηλικίας 32.500 ετών!

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΡΙΚΚΗΣ

Η ανθρώπινη φιγούρα, σκαλισμένη σε κομμάτι από χαυλιόδοντα μαμούθ (ηλικίας τουλάχιστον 32.500 χρόνων), απεικονίζει σύμφωνα με Γερμανό επιστήμονα τον αστερισμό του Ωρίωνα

Σε ένα μικρό κομμάτι από χαυλιόδοντα μαμούθ που έχει ηλικία τουλάχιστον 32.500 ετών και βρέθηκε το 1979 σε σπήλαιο της Γερμανίας, ίσως να αναπαριστάται ο αστερισμός του Ωρίωνος. Σύμφωνα μάλιστα με την ερμηνεία που δίνει ένας πρώην ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ο δρ Μίχαελ Ράπενγκλικ (Michael Rappenglueck), ίσως να πρόκειται για την αρχαιότερη εγχάρακτη απεικόνιση αστεριών που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Το κομμάτι από χαυλιόδοντα εντοπίστηκε σε μια κοιλάδα στην περιοχή Alb-Danube της Γερμανίας. Οι διαστάσεις του είναι 38 εκατοστά ύψος και 14 εκατοστά πλάτος.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου BBC, το εύρημα έχει από τη μία πλευρά του σκαλισμένη μια ανθρώπινη μορφή και από την άλλη 86 μικρές εγκοπές. Ο Γερμανός επιστήμονας θεωρεί πως πρόκειται για απεικόνιση του αστερισμού του Ωρίωνος επειδή η στάση της ανθρώπινης φιγούρας είναι πανομοιότυπη με τη θέση που έχουν στον ουρανό οι αστέρες που αποτελούν τον συγκεκριμένο αστερισμό.

Η ανθρώπινη μορφή που είναι σκαλισμένη στο υπόλειμμα του χαυλιόδοντα έχει λεπτή μέση, πόδια ανοικτά και χέρια σηκωμένα. Ανάμεσα στα πόδια, σύμφωνα με τον Γερμανό ειδικό, υπάρχει κάτι που μοιάζει με σπαθί. Ο Δρ Ράπενγκλικ λοιπόν υποστηρίζει πως η μικρή μέση της ανάγλυφης φιγούρας αντιστοιχεί τέλεια στην "περίφημη λεπτή μέση" που σχηματίζουν τρία αστέρια στον αστερισμό του Ωρίωνος.

Το ίδιο λέει ότι συμβαίνει και με το αριστερό πόδι, που είναι κοντύτερο τόσο στη σκαλιστή φιγούρα όσο και στην "εικόνα" που σχηματίζει ο αστερισμός.

Δίπλα στο σημείο όπου εντοπίστηκε ο χαυλιόδοντας υπήρχαν στάχτες από οστά. Η χρονολόγησή τους έδειξε πως έχουν ηλικία από 32.500 χρόνια μέχρι 38.000 χρόνια. Το γεγονός αυτό κάνει τον Γερμανό επιστήμονα να υποστηρίζει ότι και ο αρχαίος χάρτης έχει περίπου την ίδια ηλικία. Αυτό πάντως που κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, είναι ποιοι έφτιαξαν τον "χάρτη". Κατά μία εκδοχή, το εύρημα ανήκε στους Ωριγνάσιους ανθρώπους, οι οποίοι εικάζεται πως ήρθαν από τα ανατολικά, εκτοπίζοντας τους αυτόχθονες Νεάντερταλ.