"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ορίζοντες :: Επιστημονική είδηση

( γη τέλος σε 7,5 δισ. χρόνια! :: 21-01-2003) 

Γη τέλος σε 7,5 δισ. χρόνια!

Το τέλος θα… αρχίσει, όταν το "ρολόι" της Γης δείξει μεσάνυχτα. Ο Ήλιος θα απορροφήσει τον πλανήτη μας και θα εκτοξεύσει τα κομμάτια του στις εσχατιές του Διαστήματος. Μην περιμένετε σκηνές Αποκάλυψης. Εμείς θα έχουμε χαθεί πριν από τις 6 μ.μ. Ο φημισμένος αστροφυσικός Ντον Μπράουνλι μας ταξιδεύει στον χρόνο. Έτος: 7,5 δισ. μ.Χ.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΡΙΚΚΗΣ

Ο Ντον Μπράουνλι (δεξιά) και ο Πίτερ Γουόρντ υποστηρίζουν στο καινούργιο τους βιβλίο "Η Ζωή και ο Θάνατος του Πλανήτη Γη" ότι σε 7,5 δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα, ο Ήλιος θα έχει διογκωθεί τόσο πολύ, που θα αλλάξει τροχιά και θα "απορροφήσει" τη Γη εξαιτίας της πανίσχυρης βαρυτικής έλξης που θα ασκήσει πάνω της

Ο πολυβραβευμένος καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, και συγγραφέας του μπεστ σέλερ "Σπάνια Γη", βρήκε πάλι τον τρόπο να κάνει τους άλλους να ασχοληθούν μαζί του. Μαζί με τον Πίτερ Γουόρντ, που είναι παλαιοντολόγος στο ίδιο πανεπιστήμιο, εξέδωσαν την περασμένη εβδομάδα ένα ακόμη βιβλίο, με τίτλο αυτήν τη φορά "Η Ζωή και ο Θάνατος του Πλανήτη Γη" (Εκδ. Times Books). Ο Μπράουνλι υποστηρίζει ότι αυτή την εποχή, το ρολόι της Γης δείχνει 4.30 μ.μ., σε αντιστοιχία δηλαδή με τα 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια που μεσολάβησαν από τη βίαιη γέννησή της.

Όταν οι δείκτες σημάνουν 6 μ.μ., δηλαδή ύστερα από 1,5 δισεκατομμύριο χρόνια, τότε τα φυτά, τα ζώα, και ίσως οι άνθρωποι, θα έχουν εκλείψει. Στις 8 μ.μ. θα ξεκινήσει - σαν ένας κατακλυσμός με αντίστροφη φορά - η εξάτμιση των ωκεανών και στις 12 μ., ύστερα από 12 δισεκατομμύρια χρόνια ζωής, ο γαλάζιος - όπως φαίνεται από το Διάστημα - πλανήτης μας θα λειώσει μπροστά στον κατακόκκινο γίγαντα που θα είναι ο ήλιος. Η μάζα της Γης θα διασκορπιστεί μακριά στον γαλαξία μας για να χρησιμεύσει στη δημιουργία άλλων πλανητών και, ποιος ξέρει, κάποιας άλλης μορφής ζωής. "Η μακρόσυρτη διαδικασία της αντίστροφης μέτρησης έχει ήδη ξεκινήσει", λέει στα "ΝΕΑ" ο Αμερικανός αστροφυσικός και προσθέτει: "Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να αλλάξουμε τις επιπτώσεις που μακροπρόθεσμα θα έχει ο Ήλιος πάνω στη Γη. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε, είναι να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε όσο πιο πολύ καιρό γίνεται αυτό το καταπληκτικό περιβάλλον στο οποίο έχουμε την τύχη να ζούμε". Όλα λοιπόν θα… παιχτούν λίγο πριν από τις 6 μ.μ. Σε 1,5 δισεκατομμύριο χρόνια από τώρα. Στο διάστημα αυτό θα σβηστούν τα ίχνη χιλιάδων ειδών που κατάφεραν μέχρι τότε να επιβιώσουν. Κάποτε υπήρξε ο τελευταίος δεινόσαυρος.

Αύριο θα υπάρξει ο τελευταίος ελέφαντας, το τελευταίο δέντρο, το τελευταίο λουλούδι, το τελευταίο παγόβουνο, η τελευταία νιφάδα χιονιού, η τελευταία ζωή.

Δεν υπάρχει όμως καμία δύναμη που να μπορεί ν' αλλάξει αυτή την πορεία;

"Μάλλον όχι… Ο ήλιος θα αρχίσει σιγά σιγά να γίνεται πιο ζεστός και να αποκτά συνεχώς μεγαλύτερο μέγεθος. Θα μεταμορφωθεί σε έναν κόκκινο γίγαντα, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να απορροφήσει τον πλανήτη μας εξατμίζοντας όλα εκείνα τα συστατικά που πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια ενώθηκαν και σχημάτισαν τη Γη", λέει στα "ΝΕΑ" ο Αμερικανός καθηγητής.

"Νωρίτερα, την ίδια μοίρα μ' εμάς θα έχουν ο Ερμής και η Αφροδίτη.

Αυτός που θα γλιτώσει θα είναι ο Άρης. Ίσως μάλιστα υπάρξει μια μικρή πιθανότητα να γλιτώσει και η Γη. Όμως, ακόμη και τότε θα έχει θερμανθεί τόσο πολύ, που η επιφάνειά της θα έχει λειώσει και όλος ο πλανήτης θα μοιάζει σαν μια μπάλα του μπιλιάρδου".

Οι δύο επιστήμονες εξηγούν στο βιβλίο τους ότι ο άνθρωπος θα είναι ίσως το τελευταίο θηλαστικό που θα χαθεί από τη Γη. Είτε γιατί θα έχει έγκαιρα αναζητήσει αλλού καταφύγιο - "στόχος που, σύμφωνα με τις προβλέψεις που μπορούμε να κάνουμε σήμερα, φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια" - είτε απλώς επειδή θα πεθαίνει στο μέρος που γεννήθηκε. "Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά, είναι ότι ο άνθρωπος εξαιτίας της ικανότητάς του να προσαρμόζει σε έναν πολύ μικρό σήμερα βαθμό τις περιβαλλοντικές συνθήκες στα μέτρα του αλλά και να δημιουργεί τεχνητά περιβάλλοντα για να επιβιώνει, θα διατηρηθεί στη ζωή περισσότερο από τα φυτά και τα ζώα. Το χρονικό όριο ζωής γι' αυτά είναι το ένα δισεκατομμύριο χρόνια, όταν η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα θα έχει πέσει πολύ πιο κάτω από το επίπεδο που επιτρέπει στη χλωρίδα να ευδοκιμήσει"

Βακτήρια, οι τελευταίοι επιζώντες

"Το ζωικό βασίλειο θα έχει ήδη αποδεκατιστεί μέσα στα επόμενα λίγα εκατομμύρια χρόνια, πολύ νωρίτερα από τους ανθρώπους", λέει ο Ντον Μπράουνλι. Έτσι λοιπόν, λίγο πριν από το τέλος, οι πυρακτωμένες ακτίνες του Ήλιου θα αναγκάσουν τα πλάσματα της ξηράς να βρουν καταφύγιο στη θάλασσα. Όσα καταφέρουν να εξελίξουν τον οργανισμό τους και να επιβιώσουν στους ωκεανούς, θα παρατείνουν τον χρόνο ζωής τους. Όμως και η θάλασσα θα έχει πλέον τόσο πολύ ζεσταθεί, που θα είναι αδύνατον να κρατήσει στη ζωή τα εκατομμύρια των οργανισμών που κρύβει μέσα της. Τελευταίοι κάτοικοι αυτού του πλανήτη θα είναι οι απόγονοι των οργανισμών εκείνων από τους οποίους ξεπήδησε η βιοποικιλότητα στη Γη. Τα μονοκύτταρα βακτήρια.

INFO

"Η Ζωή και ο Θάνατος του Πλανήτη Γη" (The Life and Death of Planet Earth), Εκδ. Times Books, σελ. 256, τιμή www.amazon.com: 17,50 ευρώ.

"Σπάνια Γη" (Rare Earth), Εκδ. Copernicus Books, σελ. 368, τιμή www.amazon.com: 27,50 ευρώ.