Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Επιστημονική είδηση

( καμιλ παρμεζαν - "πουλιά και φυτά αντιδρούν στην υπερθέρμανση της γης" :: 20-01-2003) 

ΚΑΜΙΛ ΠΑΡΜΕΖΑΝ "Πουλιά και φυτά αντιδρούν στην υπερθέρμανση της Γης"

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΡΙΚΚΗΣ

"Κι όμως, η Γη ζεσταίνεται", ήρθε να μας πει πριν από λίγες ημέρες η Αμερικανίδα καθηγήτρια Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, Κάμιλ Πάρμεζαν.

Και λοιπόν; θα πείτε. Οι περισσότεροι κλιματολόγοι αυτό δεν μας λένε τα τελευταία χρόνια; Η αλήθεια είναι ότι πολλοί γοητεύονται με τη συγκεκριμένη άποψη, αλλά τα πειστήρια που έχουν δεν φθάνουν για να την αποδείξουν. Και αυτό που έκανε η Αμερικανίδα ειδική - στα ενδημικά είδη πεταλούδας, παρακαλώ - ήταν να πιάσει το θέμα από την άλλη πλευρά. Σκέφθηκε, λοιπόν, ότι αν η υποτιθέμενη μέση αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 0,6 βαθμούς Κελσίου τα τελευταία 100 χρόνια, έχει πράγματι συμβεί, τότε οι συνέπειες αυτού του φαινομένου θα πρέπει να είναι, αν μη τι άλλο, εμφανείς ακόμη και στη συμπεριφορά των ζώων και των φυτών. Μαζί με μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιό της, άρχισαν να ανατρέχουν σε έγκυρες επιστημονικές εργασίες που είχαν δημοσιευτεί πριν χρόνια. Αυτό που ήθελαν να διαπιστώσουν ήταν αν τις τελευταίες δεκαετίες είχαν καταγραφεί αλλαγές στη χλωρίδα και την πανίδα διάφορων περιοχών του πλανήτη.

Ανθίζουν τα λουλούδια πάντα την ίδια εποχή; Τα ζώα και τα πουλιά ζουν στα ίδια μέρη ή αναγκάζονται να μεταναστεύουν σε πιο ψυχρά κλίματα; Μαζί με νέα στοιχεία που βρήκαν και τα οποία δημοσίευσαν στο πρώτο φετινό τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης "Nature", αποδεικνύουν ότι τουλάχιστον 1.700 είδη του ζωικού βασιλείου είχαν επιλέξει να διανύσουν μία απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων ανά δεκαετία, ώστε να βρεθούν σε πιο ψυχρές περιοχές. "Από τη σύγκριση των στοιχείων που επεξεργαστήκαμε για 99 είδη φυτών και ζώων στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, είδαμε ότι ορισμένοι πληθυσμοί πουλιών και κάποιες πεταλούδες μετακινούνται βορειότερα κατά 6,1 χιλιόμετρα τη δεκαετία, ενώ κάποια φυτά, όπως η αλπική χλόη, άρχισαν να φυτρώνουν το ίδιο χρονικό διάστημα σε περιοχές ψηλότερες κατά περίπου έξι μέτρα", λέει η Αμερικανίδα καθηγήτρια. "Εξετάζοντας πάλι μια άλλη ομάδα από 172 είδη, βρήκαμε ότι ορισμένα αποδημητικά πουλιά, κάποια αμφίβια και άλλα ζώα επιταχύνουν την περίοδο αναπαραγωγής τους την άνοιξη, κατά δύο ημέρες κάθε δεκαετία. Όλες αυτές οι αλλαγές είναι άμεσα συνδεδεμένες με τη θερμοκρασιακή μεταβολή του πλανήτη και δείχνουν ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για κάτι σοβαρότερο που συμβαίνει σε παγκόσμια κλίμακα".