Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Κριτική εικαστικών

( αρχαία, πίνακες... όπλα :: 21-03-2003) 

…ΣΤΟΝ «ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ»

Αρχαία, πίνακες… όπλα

Για ενδέκατη φορά φέτος οι Έλληνες αντικέρ οργανώνουν ένα τριήμερο πανηγύρι της τέχνης στη «Μεγάλη Βρετανία»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΤΗΜΕΡΤΖΗ

Ένας… στρατηγός της Βέρμαχτ (με τη στολή του) εισέβαλε στο παζάρι των παλαιοπωλών «Ο Χρόνος στην Τέχνη». Και αντιμετωπίσθηκε με πλήθος από ασημοστόλιστα ντουφέκια, σπαθιά, πιστόλες που υπερασπίσθηκαν τα έργα τέχνης και πολιτισμού

Κόντρα στο κλίμα πολέμου, η ζωή και η ελπίδα δεν σταματούν. Είκοσι ένα παλαιοπωλεία της Ελλάδας έστησαν τα περίπτερά τους στο απαστράπτον περιβάλλον του ανακαινισμένου ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία» και εκθέτουν για τρεις ημέρες τους θησαυρούς απ' όλο τον κόσμο που ανακάλυψαν και συντήρησαν στα σπίτια και τα παζάρια της Ελλάδας, της Ανατολής και της Δύσης.

Ισορροπημένο κοκτέιλ χρωμάτων, υλικών και στυλ, χωρίς τολμηρές προτάσεις χαρακτηρίζει τα μικρά κάπως περίπτερα. Η συνταγή είναι απλή. Μερικά αγγλικά ή παλιά ελληνικά έπιπλα, παλιά κάδρα, εικόνες, ελληνικοί ή περιηγητικοί πίνακες στους τοίχους, στο πάτωμα κάποιο παλιό χαλί και πλήθος ασημικά, κοσμήματα, κρύσταλλα, συλλεκτικά αντικείμενα. Γενναία η προσπάθεια του Σωματείου Αρχαιοπωλών και Εμπόρων Τέχνης της Ελλάδος να συνεχίζει τον θεσμό παρά τη γενική κρίση και τις ειδικές περιστάσεις, αν υπολογίσουμε και το ακριβό ενοίκιο για τις τρεις ημέρες της έκθεσης - κάπου 1,2 εκατ. σε δραχμές για λίγα τετραγωνικά μέτρα. Το αποτέλεσμα του κυνηγιού του θησαυρού είναι ανάλογο των καιρών, κάπως λιτό, αλλά δεν λείπουν οι εκπλήξεις και τα μοναδικά κομμάτια.

Βημόθυρο ξυλόγλυπτο, δουλεμένο σαν δαντέλα, 19ου αιώνα, από κάποια χαμένη εκκλησία (προς 6.000 ευρώ), όπως και πολλά άλλα τμήματα τέμπλων είδαμε στο περίπτερο του παλαίμαχου παλαιοπώλη Γιώργου Γκούτη, που διαθέτει ακόμα σπάνια και δυσεύρετα πλέον ασημένια κοσμήματα της φορεσιάς της Αττικής και επιμένει ελληνικά ακόμα κι όταν προσφέρει υπέροχα μεταξωτά κεντήματα του 18ου αιώνα από το Ουζμπεκιστάν. Μουσειακά κομμάτια που βρίσκονται μια φορά στα είκοσι χρόνια, όπως η παλιά ξυλόγλυπτη κασέλα που χρονολογείται στο 1570 και προέρχεται από τη Βόρεια Ιταλία που είδαμε στο παλαιοπωλείο που ήρθε από την Αστυπάλαια, του Βαϊκούση, περιμένουν τον…. μουστερή τους ή τον κύριο Άγγελο Δεληβορριά του Μουσείου Μπενάκη. Στο ίδιο παλαιοπωλείο ένα πολύ ωραίο μικρό κιτρινισμένο σχέδιο χαμινιού με την υπογραφή του Γιώργου Μπουζιάνη (4.500 ευρώ).

Μοναδικά θεωρούνται τα ασημένια και επίχρυσα όπλα τύπου ρόκα του 1790 (προς 15.000 ευρώ) στο παλαιοπωλείο Αντίκ Στορ, όπου και κάτι τρομερές σπάθες εποχής, με πολύτιμα θηκάρια. Οι τιμές των αυθεντικών όπλων ξεκινούν από 800 ευρώ περίπου. Στρατιωτικές στολές, πηλήκια και καπέλα, μέχρι σακίδια - πρωταγωνιστεί η στολή του Γερμανού στρατηγού Χέρμαν Μετζ, ραμμένη το 1942 με τον αετό της Βέρμαχτ και τον αγκυλωτό σταυρό της - είδαμε στο περίπτερο του Δημήτρη Καραγιάννη που ειδικεύεται στα στρατιωτικά είδη.

Αρ Νουβό. Ένα σπάνιο αγαλματάκι του 1910 υπογεγραμμένο από τον γλύπτη Ντ. Τσιπαρούς - δείχνει μια χορεύτρια με κοντό αρχαϊκό φόρεμα να τείνει σκερτσόζικα τα ελεφάντινα μπράτσα και τα γυμνά πόδια της, στην γκαλερί Τζάκη.

Αρχαιότητες και μόνο (κυρίως νομίσματα και αγγεία) προτείνει το παλαιοπωλείο Πατριάδου, ενώ ο Σταύρος Μιχαλαριάς μπλέκει παλιές ζωγραφιές, κασέλες από το Θιβέτ με πρωτότυπα έργα σύγχρονης τέχνης σχέδια της Χρύσας (μολύβι και ακουαρέλα 5.500 ευρώ), χάρτινα γλυπτά του Παύλου ή ένα αρχαίο βάζο του 4ου αι. π.Χ. προς 22.000 ευρώ.

Της μόδας: Ο κομψός χαρακτηρισμός «από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων» ως προς την προέλευση κάποιων αντικειμένων που μοιάζουν με τα ελληνικά, λαϊκά κομμάτια, κεντήματα, κοσμήματα, κασέλες, αλλά δεν είναι.

Αδικία: Είναι προσβολή για την ομορφιά των αντικειμένων και για την ιστορική ακρίβεια να μην ξέρουμε αν το όμορφο, σοφά πλασαρισμένο συλλεκτικό αντικείμενο προέρχεται από την Αλβανία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Τουρκία ή τη Νότια Ρωσία. Να μην τους αναγνωρίζουμε την ταυτότητα. Αυτό που φαίνεται βολικό σήμερα, θα οδηγήσει τους αυριανούς κληρονόμους της πολιτιστικής κληρονομιάς σε σύγχυση.

INFO

«Ο Χρόνος στην Τέχνη». Στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», έως και την Κυριακή: Ώρες: 10 π.μ. - 10 μ.μ. Χορηγός: Eurobank. Είσοδος: 5 ευρώ.