Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Γαστρονομία

( ...στη «στροφή» :: 21-03-2003) 

Φάγαμε

…στη «Στροφή»

Στέκι στην Ακρόπολη με παραδοσιακές γεύσεις

ΠΑΝΟΣ ΓΕΡΑΜΑΝΗΣ

Τα δύο αδέλφια, που έχουν τη «Στροφή» στην περιοχή Ακροπόλεως, ο Βασίλης και ο Δάμων, έχουν παλιούς δεσμούς και φιλίες με τον δημοσιογραφικό κόσμο. Οι γνωριμίες αρχίζουν από το 1967, όταν δούλευαν το μπαρ της Λυρικής Σκηνής και τους απέλυσε το καθεστώς της δικτατορίας. Αμέσως μετά, για 11 χρόνια, δίναμε τα ραντεβού μας και περνούσαμε όμορφες νύχτες στο στέκι τους «Φωληά της Όπερας» πίσω από τις φυλακές Αβέρωφ στους Αμπελοκήπους, εκεί που βρίσκεται σήμερα ο Άρειος Πάγος. Από το 1979 οι αδελφοί Μανώλογλου φιλοξενούν τον κόσμο στη «Στροφή».

Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, φίλος του Βασίλη και του Δάμωνα, έδωσε πάλι το στίγμα: Να πάμε ένα βράδυ στη «Στροφή». Εκεί ο μεγάλος αδελφός, ο Βασίλης, άνοιξε το… άλμπουμ των αναμνήσεων και μιλούσε για πρόσωπα και γεγονότα που έζησε κοντά τέσσερις δεκαετίες, αφού εκατοντάδες καλλιτέχνες, διανοούμενοι, πολιτικοί, αλλά και εργαζόμενοι, πέρασαν από το μαγαζί τους, γεύτηκαν τις σπιτικές σπεσιαλιτέ που ετοιμάζει ο φίλος και συνεργάτης τους, ο μάγειρας Κώστας Δρόσος. Αλλά το πιο σπουδαίο απ' όλα είναι ότι κατά καιρούς το κοινό της «Στροφής» πότε τον χειμώνα, μέσα στις δύο ευρύχωρες αίθουσες, και πότε το καλοκαίρι, στην ταράτσα, με πανοραμική θέα το Ηρώδειο και την Ακρόπολη, είναι κάθε τάξης και ηλικίας.

Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, σε διπλανά τραπέζια να βρίσκονται η συντροφιά του Μορίς Μπεζάρ με μια συντροφιά δύο εργαζομένων σε συνεργεία αυτοκινήτων, ενώ όταν ο Γκορμπατσώφ συνέτρωγε με κορυφαίους οικονομικούς και εφοπλιστικούς παράγοντες, μια ομάδα νεαρών που κάθονταν σε κοντινό γωνιακό τραπέζι της ταράτσας τον κοίταζαν και χαμογελούσαν μεταξύ τους, μιλώντας γαλλικά.

Οι πιο σημαντικές και σεμνές παρουσίες που προκαλούσαν τον γενικό θαυμασμό των θαμώνων - λέει ο Βασίλης Μανώλογλου - ήταν ο μεγάλος Νουρέγιεφ, ο Μπαρίσνικοφ και ο Βασίλιεφ, μετά τις παραστάσεις που έδιναν στην Αθήνα ή την Επίδαυρο. Λάτρευαν πράγματι την Ελλάδα, τον πολιτισμό της και εξέφραζαν θαυμασμό για τις γεύσεις που απολάμβαναν στα τραπέζια της «Στροφής».

Τα τραπεζάκια περιποιημένα και καθαρά, όπως καθαροί είναι και οι κοινόχρηστοι χώροι του μαγαζιού. Με πολύ ευγενικό και φιλικό τρόπο, παίρνουν παραγγελίες και σερβίρουν τα ζεστά πιάτα ο Βασίλης και ο Δάμων. Στις εκλεκτές γεύσεις υπάρχουν: Ντολμάδες αυγολέμονο, κεφτέδες ζεστοί τηγανητοί, σαλάτες εποχής καθώς και μελιτζανοσαλάτα, ταραμοσαλάτα και τυροσαλάτα, που φτιάχνουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες με τον μάγειρα και το δηλώνουν με υπερηφάνεια ότι δεν χρησιμοποιούν ούτε μίξερ ούτε μικροκύματα.

Βέβαια, η καλύτερη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού είναι το κατσικάκι λαδορίγανη με πατάτες στον φούρνο. Επίσης μοσχαράκι στιφάδο, μοσχαράκι με μπάμιες και αρνάκι με μπάμιες. Υπάρχουν φυσικά και καλοψημένα κρέατα της ώρας που σερβίρονται με πατάτες τηγανητές (μπριζόλες, φιλέτα, μπιφτέκια). Επιδόρπιο: κρέμα καραμελέ που παρασκευάζεται από τους ιδιοκτήτες και τον μάγειρα, καρυδόπιτα με σοκολάτα, ρεβανί Βέροιας με καϊμάκι παγωτό και φρούτα.