"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ορίζοντες ::

( από τα χείλη πιάνεται... :: 19-03-2003) 

Από τα χείλη πιάνεται…

Καλύτερα μεγάλα και κόκκινα παρά μικρά και σουφρωμένα, λένε οι επιστήμονες, συμπεραίνοντας (και με τον νόμο… της έρευνας) πως τα αισθησιακά χείλη προκαλούν το σεξουαλικό ενδιαφέρον του άλλου φύλου

ΕΥΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ

Τα σαρκώδη χείλη της Μόνικα Μπελούτσι είναι ιδανικά για το αντρικό φύλο, σύμφωνα με έρευνα. Αντίθετα τα χαρακτηριστικά χείλη του Μικ Τζάγγερ δεν είναι το ιδανικό παράδειγμα εκείνου που θέλουν οι γυναίκες σε έναν άντρα

Το σχήμα και το μέγεθος που έχουν τα χείλη παίζουν έναν από τους σημαντικότερους ρόλους στη σεξουαλική έλξη αντρών και γυναικών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας επιστημονικής έρευνας στην Αμερική.

Όσο μεγαλύτερα τόσο το καλύτερο, αν και μερικές το παρακάνουν στην προσπάθειά τους να εμπλουτίσουν τεχνητά τα χείλη τους. Παραδείγματα υπάρχουν αρκετά, στον χώρο του θεάματος κυρίως. Από την άλλη, υπάρχει και ο Μικ Τζάγγερ, τα πλούσια (πραγματικά) χείλη του οποίου σίγουρα θα μείνουν στην ιστορία. Οι επιστήμονες όμως, προειδοποιούν ότι όσον αφορά τις γυναικείες προτιμήσεις, μάλλον αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν. Κι αυτό, γιατί οι γυναίκες που συμμετείχαν στο πείραμα, προτιμούν χείλη σαν αυτά του Μπραντ Πιτ και του Τζόνι Ντεπ: «Έναν σπάνιο συνδυασμό, μάλλον όνειρο απατηλό, αντρικής ρώμης και αισθησιακών χαρακτηριστικών», εξηγεί στο ραδιόφωνο του BBC ο καθηγητής Μάικλ Κάνιγχαμ, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λούιβιλ.

Οι γυναίκες, παράλληλα, αναζητούν στα χείλη ενός άντρα σημάδια αρρενωπής ομορφιάς, γενναιοδωρίας και ζεστασιάς. «Κάθε ίχνος θηλυκότητας διώχνει τις περισσότερες γυναίκες», λέει ο καθηγητής και συνεχίζει: «Σε γενικές γραμμές, το μεγάλο μέγεθος είναι καλύτερο από το μικρό. Υπάρχει, όμως, ο φόβος να το παρακάνει κάποιος και τότε παύει να προκαλεί το ενδιαφέρον».

Ύστερα από όλα αυτά, πρέπει να συμπεραίνει κανείς ότι στους άντρες τα χείλη μεσαίου μεγέθους είναι τα δημοφιλέστερα στο άλλο φύλο. Αντίθετα, οι άντρες προτιμούν τα μεγάλα κόκκινα χείλη, δείγμα αισθησιασμού, κατά τη γνώμη τους πάντα. Αρκεί να συνοδεύονται από στοιχεία ζεστασιάς. Αν πάλι η γυναίκα θέλει να απωθήσει κάποιον ενοχλητικό άντρα, αρκεί να σουφρώσει τα χείλη της στέλνοντας ένα άμεσο και αποτελεσματικό σινιάλο εχθρικής συμπεριφοράς.

Η ομάδα του Κάνιγχαμ κατέληξε στα παραπάνω συμπεράσματα, αφού έδειξε πολλές φορές σε εθελοντές φωτογραφίες αντρών και γυναικών, αλλάζοντας κάθε φορά ελάχιστα τα χαρακτηριστικά τους. Στόχος τους να διαπιστώσουν κατά πόσο άλλαζε ο βαθμός σεξουαλικού ενδιαφέροντος των εθελοντών προς το πρόσωπο της φωτογραφίας.

Τα χείλη είναι τόσο σημαντικά, λένε οι επιστήμονες, γιατί στέλνουν ευδιάκριτα σημάδια αποδοχής του άλλου ατόμου, ευχαρίστησης και αισθαντικότητας. Το φιλί είναι σημαντικό μέρος του σεξουαλικού παιχνιδιού, καθώς το στόμα είναι η πιο εκτεθειμένη από τις ερωτογενείς ζώνες του σώματος. Ακόμα και το παραμικρό άγγιγμα στα χείλη από κάποιον άλλον μπορεί να ενεργοποιήσει μία περιοχή του εγκεφάλου μεγαλύτερη από αυτή που συνδέεται με τα όργανα αναπαραγωγής. Τα χείλη διαθέτουν υποδοχείς που στέλνουν αυτόματα μηνύματα στον εγκέφαλο.

«Όταν κάποιος χαίρεται που σε βλέπει, τα χείλη του μεγαλώνουν, κοκκινίζουν και το χρώμα τους σκουραίνει. Και δεν είναι τυχαίο που τα χείλη προδίδουν και στοιχεία του χαρακτήρα του ανθρώπου. Λεπτά χείλη δείχνουν ότι κάποιος είναι μάλλον ψυχρός σαν χαρακτήρας.

Το πρώτο φιλί

Πότε πρωτοφιλήθηκαν δύο άνθρωποι; Οι απόψεις διίστανται. Σύμφωνα με αρχαιολογικές και ανθρωπολογικές έρευνες, ο άνθρωπος άρχισε να φιλάει το 1000 π.Χ. Το γιατί δεν έχει αποσαφηνιστεί. Μερικοί πιστεύουν ότι το φιλί είναι εξέλιξη της όσφρησης. Κάποιοι λαοί εξακολουθούν να τρίβουν τις μύτες τους, αντί να φιλιούνται. Άλλοι πάλι λένε ότι κάποτε η μάνα τάιζε τα παιδιά της στόμα με στόμα, όπως κάνουν τα πουλιά. Η πράξη αυτή εξελίχθηκε στο δημοφιλέστατο φιλί.