"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ορίζοντες :: Συνεχής συνέντευξη-πορτρέτο

( «δεν μ' ενδιαφέρει να πατήσω στην κορυφή»! :: 18-03-2003) 

«Δεν μ' ενδιαφέρει να πατήσω στην κορυφή»!

Τα φώτα της δημοσιότητας δεν την εντυπωσιάζουν, λέει. Πώς αντιλαμβάνεται η Κέιτ Γουίνσλετ την επιτυχία; «Να μπορώ να εργάζομαι όταν και όποτε θέλω»

Επίκεντρο στη ζωή της Κέιτ Γουίνσλετ είναι η κόρη της Μία. Το γκλάμουρ του Χόλιγουντ την αφήνει αδιάφορη και προτιμά το σπορ ντύσιμο, όπως λέει. Ένα τζιν κι ένα φούτερ είναι το καλύτερό της. Δεν φαίνεται, άλλωστε;

Με τους ρόλους της στο «Λογική και ευαισθησία» και στον «Τιτανικό» κατάφερε να είναι η πιο νέα υποψήφια για Όσκαρ και δη δις. Και το σερί… τρίτωσε με την ταινία «Άιρις», στην οποία υποδύθηκε την συγγραφέα Άιρις Μέρντοχ σε νεαρή ηλικία.

Προ καιρού τέθηκε υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Άλαν Πάρκερ για τη δραματική ταινία «Στη ζωή του Ντέιβιντ Γκέιλ» («In the Life of David Gale») και αν το σενάριο «σηκώνει» συζήτηση, όπως λένε εκείνοι που έχουν δει ήδη την ταινία, η Κέιτ Γουίνσλετ στέκεται στο ύψος της.

Η Γουίνσλετ μίλησε για όλα. Για τη σχέση της με τον πρώην σύζυγό της, για την κόρη της, για το πώς αντιλαμβάνεται την επιτυχία, για τα σχόλια του Τύπου και τους δημοσιογράφους. Για τις ανάγκες της νέας ταινίας της βρέθηκε στην… απέναντι όχθη, εκείνη των δημοσιογράφων. Υποδύεται μια ρεπόρτερ που βάζει σκοπό να γλιτώσει έναν άδικα καταδικασμένο σε θάνατο (Κέβιν Σπέισι).

«Ο ρόλος αυτός μού άλλαξε την αντίληψη που είχα για τους δημοσιογράφους. Διότι ακόμα κι αν κάποιος ισχυρίζεται πως είναι απέναντί μου ως ακροατής, στην ουσία έχει έρθει προετοιμασμένος για να ρωτήσει αυτά που θέλει και να πλασάρει τον εαυτό του με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποσπάσει από μένα όσο περισσότερα μπορεί. Τώρα, πλέον, ξέρω…».

Οι υποψηφιότητες και τα βραβεία λίγο «μετρούν» για εκείνη. Άλλωστε, αυτό που την απασχολεί είναι να παίρνει ρόλους που έχουν το στοιχείο της πρόκλησης, που έχουν ουσία και όχι ρόλους απλώς και μόνον για να… συλλέγει βραβεία. «Δεν μ' ενδιαφέρει να πατήσω στην κορυφή. Για μένα επιτυχία είναι να μπορώ να δουλεύω όταν θέλω. Πέρσι, για παράδειγμα, εργάστηκα μόλις επτά εβδομάδες και όλο τον υπόλοιπο καιρό… έπαιζα τη μητέρα».

Στο πρόσφατο παρελθόν, ο Τύπος τής φέρθηκε κάπως σκληρά όσον αφορά τα προσωπικά της. Παραδέχεται πως τσαντίστηκε, διότι όσα είδαν το φως της δημοσιότητας ήταν αναληθή. «Μόνον εγώ και ο πρώην σύζυγός μου γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους χωρίσαμε. Τολμώ να πω πως ήταν ένα ιδανικό διαζύγιο. Χωρίσαμε φιλικά και διατηρούμε καλές φιλικές σχέσεις. Ο Τζέιμς (Θρίπλετον) είναι κοντά στην κόρη μας Μία, κι έτσι θέλω να είναι».

Η Γουίνσλετ, που σήμερα είναι 27 ετών και συζεί με τον σκηνοθέτη Σαμ Μέντες, βρέθηκε μπροστά στις κάμερες στα 11 χρόνια της. Από μικρή ήθελε άλλωστε να γίνει ηθοποιός, αποσαφηνίζοντας πως καμία δουλειά δεν είναι ντροπή. «Και ως σερβιτόρα εργάστηκα ένα διάστημα, επειδή εκείνη την περίοδο οι γονείς μου δεν είχαν πλήρη απασχόληση και έπρεπε όλοι να συμβάλλουμε».

Αν στο μέλλον η κόρη της, Μία, εκφράσει την επιθυμία να ακολουθήσει τα βήματά της δεν θα την αποτρέψει. «Θα την υποστηρίξω όποια κι αν είναι η επιλογή της, αλλά νομίζω πως θα γίνει κι αυτή ηθοποιός!».

INFO

Η ταινία «Στη ζωή του Ντέιβιντ Γκέιλ» του Άλαν Πάρκερ βγαίνει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες την Παρασκευή, 4 Απριλίου.