"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ορίζοντες :: Κριτική μουσικής

( πάρε τα λεφτά και τρέχα :: 17-03-2003) 

Πάρε τα λεφτά και τρέχα

Και τα ρέστα παγωτά

ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΚΟΥΛΗ

Πέτρες, τσίχλες, χαρτομάντιλα, αναπτήρες, το κινητό με τον λογαριασμό απλήρωτο και τρύπες. Αυτά είναι όλα κι όλα μέσα στις τσέπες. Και, παρότι η έμπνευση και τα συναισθήματα δεν χρειάζονται λεφτά για καύσιμα, κάθε συμβουλή οικονομικής φύσεως ευπρόσδεκτη.

«Get Rich or Die Trying» 50 Cent (Univesral)

Ο 50 Cent, χωρίς οικονομικό πρόβλημα. Κάθε εβδομάδα κάπου 400.000 φαν αγοράζουν το άλμπουμ του (σύμφωνα με τα στοιχεία του Billboard)

Δηλαδή, «Πλούτισε, ή πέθανε προσπαθώντας». Τούτο εδώ το κομμάτι οικονομικής σοφίας καταθέτει, αφού προηγουμένως έριξε μια ματιά στις τσέπες μας, ο νέος ανερχόμενος αστέρας του ραπ, του οποίου οι δείκτες του χρηματιστηρίου διαμόρφωσαν ακόμη και το όνομα: 50 Cent. Ούτε καν ένα δολάριο. Τέτοια φτώχεια (κάντε τα ευρώ, το ίδιο είναι - ακούτε το κέρμα να κυλάει με το που βάζετε το CD να παίζει, κυριολεκτώ).

Ο μυστήριος και μυώδης αυτός νέος, με το βαρύ ύφος και την καθόλου-δεν- αστειεύομαι συμπεριφορά, τυγχάνει να είναι ο προτεζέ του Έμινεμ - ο οποίος τον «έκλεισε» για την εταιρεία του με 1 εκατομμύριο δολάρια. Η πρώτη γνωριμία με τον 50 Cent έγινε από τη μουσική της ταινίας «8 Mile», με πρωταγωνιστή τον Έμινεμ, ο οποίος εμφανίζεται και εδώ σε δύο κομμάτια, τα Patiently Waiting και Don't push me, ενώ ο νους του χιπ χοπ - μέγας Dr. Dre - δίνει καθοριστικές οδηγίες στην παραγωγή, έτσι που ο 50 Cent να έχει, εκτός από τα λεφτά, και τους βασικούς παίκτες με το μέρος του. Όλα τα δολώματα του γκάνγκστα ραπ, όλα τα κλισέ του (γιατί σώνει και καλά να κάνουμε την ανατροπή;) τα παίζει στα χέρια του, όπως οι ταχυδακτυλουργοί τα σπαθιά και τα δαδιά, και δεν υπάρχει ούτε ένα… εκατοστό από τα κομμάτια του άλμπουμ χαμένο. Μπορούν να αλώσουν τα ραδιόφωνα και να τσακίσουν το χρήμα του κόσμου. Πιο πολύ και από το «In Da Club» και από το «Wanksta», μετράει, αν επιθυμείτε, η φήμη του 50 Cent, ενισχυμένη από τις σφαίρες που έχει σφηνωμένες μέσα του. Αυτές που κάνουν τα μηχανήματα των αεροδρομίων να τρελαίνονται.

Από παιδί στα βάσανα του υποκόσμου (κρίμα που δεν ζει και η μαμά του να χαρεί τώρα με την επιτυχία - την βρήκαν κάτι βόλια σε μια διαφωνία που είχε προκύψει ανάμεσα στους ντίλερ της γειτονιάς), ο 50 Cent πυροβολεί με στίχους. Κλασικό, λένε, εκείνο το How To Rob, όταν τέσσερα χρόνια πριν άνοιγε πόλεμο με κάθε ράπερ. Τώρα, ο μόνος που δεν φοράει αλεξίσφαιρο είναι ο δημοσιογράφος που παίρνει τη συνέντευξη (κακώς, αν θέλετε τη γνώμη μου), αλλά αν καθήσουμε να ψάξουμε τι είναι αλήθεια και τι «κλέφτες κι αστυνόμοι» είναι σαν να θέλουμε να λύσουμε όλους τους γρίφους του χιπ χοπ. Αυτόν τον τύπο, πάντως, τον συμπαθείς και από το όνομά του και μόνο.

«The Everlasting Blink» Bent (Planetworks)

Μπορεί να είναι σουρεαλιστικό, ώς τις τελευταίες αντιστάσεις μελωδικό, γαργαλιστικά εύθυμο και σκανδαλωδώς έξυπνο (για τον μέσο όρο της ποπ παραγωγής), δελεαστικά τολμηρό όταν συνδυάζει ακουστική κάντρι με την ηλεκτρονική μουσική, αλλά αυτό που οδηγεί τις συγκινήσεις στο δεύτερο έργο του ντουέτου από το Νότινγχαμ, με το όνομα Bent, είναι η προκλητική αδιαφορία του σε ό,τι επιβάλλουν οι άλλοι. Ο αυθορμητισμός τους και οι μουσικές ιδέες τους κάνουν να παίρνουν τη σωστή στροφή, να αποφεύγουν την κοινοτοπία και να έχουν βενζίνη μέχρι που φτάνουν στον προορισμό. Μερικοί το λένε προνοητικότητα, άλλοι ευφυΐα.

«Lowedges» Richard Hawley (Hitch Hyke)

Με κάτι ψιλά πια μόνο στην τσέπη, που δεν ξέρεις πού να τα ξοδέψεις, αφού δεν υπάρχει τίποτε γύρω, παρά μόνο εξοχή. Και αίφνης, ιδού, έχεις τα πάντα - και δεν πληρώνεις τίποτε. Το Λόουντζες - ξεναγεί ο Ρίτσαρντ Χόλεϊ - είναι μια τοποθεσία έξω από το Σέφιλντ. Εκεί ο Ρίτσαρντ (που παίζει και με τους Pulp, ως γνωστόν) έσβησε τη μηχανή, γιατί είχε ραντεβού με την παράδοση, την μπαλάντα και την κάντρι/φολκ που πέρασε τον ωκεανό. Έχεις, λοιπόν, και λεφτά να δανείσεις: Τραγούδια για να περάσουν μηνύματα αγάπης, συναισθήματα, ζητήματα καρδιάς, τέτοια που να μην αγοράζονται με χρήματα και δείχνουν προς αισιόδοξες κατευθύνσεις.

Όνομα και διεύθυνση

* Εξακριβωμένα με προσοχή ταμία που τσεκάρει τις εισπράξεις, ένα από τα καλύτερα οικονομικά σάιτ… http: //www.credit.gr

* http://www.richardhawley.co.uk Ατυχία! Μόλις προχθές ο Ρίτσαρντ Χόλεϊ ανέβαλε την περιοδεία του, εξαιτίας ενός προβλήματος στον αντίχειρα. Ανυπομονούν και οι Pulp πότε θα τον έχουν κοντά τους.

* http://www.50centonline.com/ Πολλά και διάφορα γύρω από τον 50 Cent και το πώς κατέκτησε και πάλι αυτή την εβδομάδα την κορυφή του καταλόγου επιτυχιών, βάζοντας τη Νόρα Τζόουνς, το χρυσό κορίτσι των Γκράμι (απόψε στο Alter, η απονομή των βραβείων) σε αναμονή.