"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ορίζοντες :: Κριτική εικαστικών

( από αρχαιότητες έως... τασάκια :: 17-03-2003) 

…ΣΤΗΝ ΑRΤ CΙΤΥ

Από αρχαιότητες έως… τασάκια

Ένα πολυκατάστημα… έργων τέχνης και αντικών άνοιξε στο 39ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΤΗΜΕΡΤΖΗ

Ένα έργο της Βασιλικής σε πρώτο πλάνο στον μόνιμο εκθεσιακό χώρο της Art City

Όλα πωλούνται, όλα αγοράζονται και η τιμή είναι γραμμένη στην ετικέτα. Από αρχαιότητες του 4ου αι. π.Χ. έως… τασάκια.

Η «Πόλη της Τέχνης», που άνοιξε ο γνωστός έμπορος τέχνης Σταύρος Μιχαλαριάς στη Μαλακάσα, είναι σαν ανοιχτό μουσείο, μοιάζει λίγο με σούπερ μάρκετ και όχι με ναό της τέχνης. Στόχος, να μπορέσει «ο απλός αυτοδημιούργητος άνθρωπος του μεσαίου εισοδήματος», ο οποίος ενδιαφέρεται αλλά δεν ξέρει και ίσως ντρέπεται να μπει και να ρωτήσει, να βάλει την τέχνη στο σπίτι του. Είναι πάντα ανοιχτή στο κοινό και τα τουριστικά λεωφορεία. Και τα Σαββατοκύριακα από 10 π.μ. έως 6 μ.μ. στους οικογενειάρχες που θέλουν να χαζέψουν και ν' αφήσουν τα παιδιά τους στην παιδική χαρά. Στους νέους καλλιτέχνες που θα θελήσουν να αφήσουν τα έργα τους προς πώληση «και όποιος αντέξει». Έχει πάρκινγκ, 25 στρέμματα κήπο με ελαιόδενδρα, χώρο δεξιώσεων, εκκλησάκι, καφετέρια. Έχει στόχο να προσελκύσει νέους πελάτες - κυρίως έχει ποικιλία - και όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Το γράφουν άλλωστε και οι διαφημίσεις τύπου «Καρφούρ» στον δρόμο: «Όλα για το σπίτι».

Ατομική έκθεση με 40 συρμάτινα, κυρίως υπερμεγέθη, γλυπτά του Θόδωρου Παπαγιάννη (περί τις 20.000 ευρώ) εγκαινιάζει την περιοδική εκθεσιακή δραστηριότητα.

Προσεχώς: Θα οργανώνονται ακόμα και απογευματινές δημοπρασίες με μικροαντικείμενα.

Βασική έκθεση τέχνης με μια ομάδα από κορυφαίους και καταξιωμένους καλλιτέχνες που συνεργάζονται μόνιμα ή στενά με τον Οίκο Μιχαλαριά. Τον κορμό της έκθεσης απαρτίζουν δεκάδες έργα του Τάκι, της Χρύσσας, του Παύλου (10.000 ευρώ), του Σωτήρη Σορόγκα, του Παύλου Σάμιου, του Άλκη Πιερράκου, του Γιώργου Δερπαπά, του Χρήστου Σαρακατσιάνου, του Θόδωρου Κρητικού, της Βασιλικής (7.500 ευρώ ο Αρλεκίνος). Χαρακτηριστικά έργα του Ηλία Δεκουλάκου, του Δήμου Σκουλάκη, της Μίνας Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη (10.000 ευρώ), του Άγγελου (29.300 ευρώ), του Μιχάλη Μακρουλάκη (7.100 ευρώ), του Βαγγέλη Ρήνα (11.800 ευρώ). Όλα αυτά διανθίζονται από ενδεικτικά έργα του Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα (50.000 ευρώ), του Κώστα Τσόκλη (18.000 ευρώ), του Γεράσιμου Στέρη ή ένα μεγάλο αχνό σχέδιο νέου του Γιάννη Τσαρούχη (10.000 ευρώ).

Στο τμήμα πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών έχει πρωτότυπα έργα από πίνακες μέχρι ζωγραφιστά… καλαπόδια από 150 ευρώ.

Το πιο ακριβό έργο: Τα Επτά Σινιάλα της Ηλέκτρας του γλύπτη Τάκι (500.000 ευρώ).

Το γάντι: Με την άμεση δημοσιοποίηση των τιμών, ο κάθε ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να ελέγξει και να συγκρίνει προτού αποφασίσει.

Πολλαπλά και μικρά αντικείμενα τέχνης: Στο κατάστημα τέχνης βρίσκει κάποιος ωραίες μεταξοτυπίες του Τάκι, της Χρύσσας (250-550 ευρώ), του Παύλου (120-250 ευρώ), κοσμήματα και μικρογλυπτά σε συμφέρουσες τιμές. Παλιές γκραβούρες και πρωτότυπα σχέδια.

Αρχαιότητες: Όλες έχουν εισαχθεί και έχουν άδεια εξαγωγής. Ένας μεγάλος ερυθρόμορφος κρατήρας της Απουλίας 22.000 ευρώ, ένας απλός αρχαίος σκύφος - κύπελλο του 460 π.Χ. 2.000 ευρώ και ένα ακέραιο αρχαίο γυάλινο μπουκάλι 9.500 ευρώ.

Εικόνες: Απλές ρωσικές εικόνες του 19ου αιώνα από 1.000 έως 1.500 ευρώ, μια ελληνική εικόνα του 17ου αι. 4.700 ευρώ.

Λαϊκή τέχνη: Παλιά κεντήματα της Νάξου στις 3.000 ευρώ, μία παλιά ταπισερί με καβαλάρη 6.000 ευρώ.

Ουσιώδης λεπτομέρεια: Οι αντίκες, εικόνες κ.ά. είναι συντηρημένες, τα έργα τέχνης είναι κορνιζαρισμένα, έτοιμα για κρέμασμα.

Εκλαΐκευση και λαϊκισμός. Κριτήριο: Ό,τι θέλει ο κόσμος. Η μελλοντική αξία έργων που χαρακτηρίζονται από τη μαστοριά. Όποιος αντέξει οικονομικά για τους καλλιτέχνες. Οι αγοραστές της τέχνης είναι οι χορηγοί της.

Εγγύηση: Κάθε έργο που πωλείται συνοδεύεται από πιστοποιητικό ταυτότητας που εκδίδει ο Σταύρος Μιχαλαριάς.

INFO

«Art City», στο 39ο χλμ. της εθνικής οδού (στον κόμβο της Μαλακάσας στρίβουμε δεξιά και πάλι δεξιά στον παράλληλο δρόμο προς Αθήνα. Τηλ. 22950-98.222.) Ωράριο: Κάθε μέρα 10 π.μ. - 6 μ.μ. Δευτέρα κλειστά.