"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ορίζοντες :: Διαλογική συνέντευξη-πορτρέτο

( ημισκουμπρια - χαβαλές να γίνεται (με κάθε τρόπο...) :: 17-03-2003) 

ΗΜΙΣΚΟΥΜΠΡΙΑ Χαβαλές να γίνεται (με κάθε τρόπο…)

Σόου στην τηλεόραση, νέο CD και συμμετοχή σε ένα αντισεισμικό CD-RΟΜ που θα μοιραστεί στα Δημοτικά σχολεία φέρνουν τα Ημισκούμπρια ένα βήμα πιο κοντά στην καθημερινότητά μας

ΧΑΡΗ ΠΟΝΤΙΔΑ

«Δεν ήμασταν ποτέ του περιθωρίου, ούτε βέβαια συμβιβασμένοι απόλυτα ως τραγουδιστές πίστας. Αυτό που μας νοιάζει είναι να γίνεται χαβαλές και να περνάμε καλά», λένε τα Ημισκούμπρια (ήτοι, Μιθριδάτης, Δημήτρης Μεντζέλος και Πρύτανης) με αφορμή το τηλεοπτικό τους σόου «Show Fucking What»

Ο μόνος από τους τρεις που δηλώνει «νιάτο για πάντα» είναι ο Μιθριδάτης. Οι άλλοι δύο - Δημήτρης Μεντζέλος και Πρύτανης - «λίγο παντρεύτηκαν», «λίγο σοβάρεψαν», ο δε Πρύτανης βρίσκεται στην ευτυχή θέση να αφιερώνει τα πρωινά του σε baby sitting (για την οκτάμηνη κόρη του).

Όμως το αίμα νερό δεν γίνεται και, εντάξει, «μεγαλώσαμε, χοντρύναμε, βαρύναμε λιγάκι στιχουργικά, αλλά παραμένουμε τρελάκηδες και γουστάρουμε να την ψάχνουμε τη δουλειά» (όπως λέει και ο Πρύτανης). Εντάξει, είναι φυσικό να μεγαλώνει κανείς, να παντρεύεται, ακόμα και να χοντραίνει, αλλά ποιος θα φανταζόταν πριν από μερικά χρόνια ότι τα Ημισκούμπρια θα ράπαραν ενώπιον της Βάσως Παπανδρέου και των αρχών της περιοχής Μπραχαμίου σε μια συναυλία που παρακολούθησαν τα Γυμνάσια της περιοχής;

Εξηγούμαστε (για να μην παρεξηγηθούμε). Η συναυλία που εδόθη εκεί οργανώθηκε με αφορμή τη δημιουργία ενός αντισεισμικού CD-ROM με κινούμενα σχέδια, το οποίο παρήγαγε ο Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας (με την εταιρεία πολυμέσων Mellow) και θα μοιράσει το ΥΠΕΧΩΔΕ στα Δημοτικά σχολεία της χώρας. Μια πραγματικά αξιόλογη δουλειά που πήρε μάλιστα τιμητική διάκριση ποιότητας στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Multimedia και εγκρίθηκε ομόφωνα από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ως κατάλληλο για να περάσει μηνύματα και να δώσει οδηγίες σε παιδιά σχολικής ηλικίας που τυχόν βρεθούν σε σεισμό.

Τα Ημισκούμπρια επελέγησαν από τον σεναριογράφο, σκηνοθέτη και εμπνευστή της ιδέας, τον Γιώργο Ζαφειρόπουλο, να γράψουν τη μουσική, αλλά και να «δανείσουν» τις φυσιογνωμίες τους βάσει των οποίων σχεδιάστηκαν (από τον ανιμέιτορ Νίκο Πετροπουλέα) οι χάρτινοι πρωταγωνιστές.

«Σεισμός, σεισμός / φιλαράκι μη σε πιάνει πανικός», είναι το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει το CD-ROM στα παιδιά, λέει ο Πρύτανης και δεν χάνει την ευκαιρία να μας πει πόσο καταπληκτική δουλειά έχει γίνει, πόσο χάρηκαν που συμμετείχαν ως Ημισκούμπρια και κυρίως που γνώρισαν ανθρώπους σαν τον Γιώργο Ζαφειρόπουλο.

Δεν είναι όμως αυτή η μοναδική περίπτωση που τα Ημισκούμπρια θα είναι παρόντα στην καθημερινότητά μας. Εντός ολίγου (μάλλον από τα τέλη Μαρτίου, από το Star) θα τους δούμε και στη μικρή οθόνη, σε μια δεκαπενθήμερη χιουμοριστική εκπομπή - Show Fucking What (το οποίο σε ελεύθερη μετάφραση είναι «Και Τι Έγινε;») - στην οποία θα υποδύονται «ανθρώπους καθημερινούς, τον Γιώργο, τον Θανάση, τον Κώστα, ανθρώπους της διπλανής πόρτας, που όμως έχει ενδιαφέρον να τους ακούς. «Δεν θα υπάρχουν πολιτικά σχόλια (αυτό το κάνει τέλεια ο Μητσικώστας), ούτε και θα μιμηθούμε τους ΑΜΑΝ».

Δηλαδή θα γίνουν και ηθοποιοί; «Ηθοποιοί είναι μεγάλη κουβέντα, θα μας κυνηγήσουν αν το πούμε - ας πούμε καλύτερα ότι δοκιμάζουμε κάτι καινούργιο, κάτι που έχει πλάκα», απαντάει ο Πρύτανης. «Και πάρα, πάρα πολλή δουλειά».

Τα κείμενα τα επιμελούνται οι ίδιοι μαζί με τον Πάνο Αμαραντίδη και σκηνοθέτης είναι ο Νίκος Χατζηαγγελής, ο σκηνοθέτης των βιντεοκλίπ τους. Η δε εκπομπή θα δίνει και πολύ χώρο στη μουσική.

Πώς αποφασίσατε να κάνετε το βήμα;

«Ψάχναμε για κάτι τηλεοπτικό πολύ καιρό, αλλά δεν καθόταν. Το είπαμε, είμαστε τρελάκηδες… Και η δισκογραφία, έτσι κι αλλιώς, πάει κατά διαόλου. Βέβαια, η βασική μας τρέλα είναι η μουσική, το στούντιο, οι συναυλίες… Αυτή την εποχή μάλιστα είναι σχεδόν έτοιμο και το νέο μας άλμπουμ».

Το οποίο θα βγει από ποια εταιρεία; Γιατί απ' ό,τι ξέρω έχετε φύγει και από την Universal.

«Ακόμα παίζεται. Υπάρχουν προσφορές, αλλά περιμένουμε την καλύτερη. Να βγει και η εκπομπή στον αέρα και βλέπουμε. Πιστεύουμε ότι θα πάει καλά και θα πέσουν οι προσφορές βροχή».

«Το καλύτερό μου τώρα είναι να αλλάζω πάνες»!

Τoν Πρύτανη τον πετύχαμε στο σπίτι του να κάνει baby sitting («η γυναίκα μου δουλεύει τα πρωινά και συνήθως φυλάω εγώ τη μικρή») και λίγο μετά το τηλεφώνημά μας θα έτρεχε κι εκείνος στο στούντιο να βρει τα παιδιά. «Είναι μια τρέλα αυτή την εποχή με το σόου», λέει, «τρέχουμε νυχθημερόν και δεν προλαβαίνουμε». Άραγε, τον έχει απασχολήσει το γεγονός ότι καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν (παντρεύονται, νοικοκυρεύονται κ.λπ.) χάνονται σιγά σιγά η σπιρτάδα και η αιχμή που είχε στην αρχή ο λόγος τους; «Εντάξει, βαραίνεις με την ηλικία, δεν λέω. Χοντραίνεις κιόλας -δεν βλέπεις πώς έγινα εγώ; Κι εμείς καμιά φορά επιστρέφουμε στους πρώτους μας δίσκους και βλέπουμε τη διαφορά. Αλλά δεν σταματάμε να "την ψάχνουμε". Κι έπειτα είναι και το άλλο. Είναι γελοίο να κοιτάς πίσω και να προσπαθείς να μιμηθείς κάτι που δεν είσαι πια. Ξέρω 'γώ τι να πω; Από τη στιγμή που παντρεύεσαι, ας πούμε στερείσαι το σεξ. Είναι δυνατόν τώρα εμένα να μη μου βγει να γράφω για γκόμενες;».

Κάτι υπονοείς;

«Τίποτα δεν υπονοώ. Αυτό που ζω τώρα είναι το καλύτερο που έχω ζήσει στη ζωή μου. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από αυτό. Και πιστέψτε με, έχω κάνει διάφορες δουλειές, έχω κερδίσει λεφτά, τα έχω χάσει… έχω κάνει διάφορα. Το καλύτερό μου τώρα είναι να αλλάζω πάνες στη μικρή».

Η τηλεόραση δεν είναι ένα μέσο που θα περιορίσει τη γλώσσα σας; Που θα σας κάνει κατά τι πιο «ευπρεπείς»;

Δημήτρης Μεντζέλος: «Μα δεν ήμασταν ποτέ του περιθωρίου, ούτε βέβαια συμβιβασμένοι απόλυτα ως τραγουδιστές πίστας. Αυτό που μας νοιάζει είναι να γίνεται χαβαλές και να περνάμε καλά. Είναι φυσικό η γλώσσα να μαζευτεί λιγάκι, αλλά απ' ό,τι έχουμε δει και σε άλλες χιουμοριστικές εκπομπές, ε δεν είναι ανάγκη να μιλάμε και στον πληθυντικό».