"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ορίζοντες :: Συνεχής συνέντευξη-πορτρέτο

( αλεκος φασιανος - μαθήματα πολλαπλής... τέχνης :: 13-03-2003) 

ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ Μαθήματα πολλαπλής… τέχνης

Τα μυστικά της τέχνης των χειροποίητων πολλαπλών αποκάλυψε χθες ο Αλέκος Φασιανός στους φιλότεχνους, που θέλησαν να τον δουν σε στιγμές δημιουργίας σε γκαλερί στο Κολωνάκι

ΜΑΙΡΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

«Σκέφτομαι πως οι συγγραφείς έχουν την ευκαιρία να κρατούν το πρωτότυπο και να πωλούν τα βιβλία τους. Για να μη στενοχωριέμαι και εγώ που "χάνω" το πρωτότυπο έργο, φτιάχνω χειροποίητα πολλαπλά», λέει ο Αλέκος Φασιανός

Πίσω από τη βιτρίνα της γκαλερί «Σκουφά», στην καρδιά του Κολωνακίου, οι περαστικοί χθες το μεσημέρι δεν στέκονταν για να χαζέψουν τα έργα του Αλέκου Φασιανού, που κρέμονταν στους τοίχους. Το βλέμμα τους, διστακτικό στην αρχή και έκπληκτο στη συνέχεια, παρατηρούσε τον διεθνή Έλληνα καλλιτέχνη να δημιουργεί χειροποίητα πολλαπλά με υπομονή και κέφι.

«Στενοχωριέμαι πολλές φορές όταν "χάνω" έναν πίνακά μου και γι' αυτό αποφάσισα να φτιάχνω πολλαπλά», είπε ο Αλέκος Φασιανός πριν πάρει στο χέρι του το πινέλο και αρχίσει να δείχνει σε όσους βρίσκονταν στην γκαλερί τα μυστικά των διαφορετικών τεχνικών που χρησιμοποιεί. «Θυμάμαι τον Πικιώνη, που έλεγε ότι μπορείς να κάνεις αρχιτεκτονική με ό,τι υλικά βρεις μπροστά σου. Το θέμα δεν είναι τι υλικά χρησιμοποιείς. Είναι να μη σου φύγει η ιδέα, που είναι γυμνή, φαλακρή και γλιστράει».

Πάνω στο ξύλινο τραπέζι ένα χαρτονένιο περίγραμμα των γνωστών προσώπων που φιλοτεχνεί, κουτάκια με πλαστικό χρώμα, πινέλα και ένα ψαλίδι. Ο ζωγράφος βάζει το περίγραμμα πάνω σε ένα χαρτί και με το πινέλο του γεμίζει το κενό με έντονο μπλε χρώμα. «Έτσι έφτιαχναν παλιά οι ελαιοχρωματιστές τα σταμπωτά ανθέμια στα νεοκλασικά σπίτια», εξηγεί. «Ονομάζεται διάτρητο και πρόκειται για μια μεικτή τεχνική, που δίνει ένα χειροποίητο αποτέλεσμα. Δεν μπορείς όμως να φτιάξεις περισσότερα από 30, γιατί καταστρέφεται το χαρτόνι». Το χαρτονένιο περίγραμμα αφαιρείται και στο χαρτί έχει αποτυπωθεί ένα μπλε πρόσωπο. Με το πινέλο του ο Αλέκος Φασιανός προσθέτει με χρυσές πινελιές τα χαρακτηριστικά του προσώπου και τα μαλλιά, καθώς και μια κόκκινη γραβάτα που ανεμίζει.

«Ποτέ ένα χειροποίητο πολλαπλό δεν μπορεί να είναι το ίδιο με ένα άλλο, γιατί δεν αντιγράφω τα έργα. Ουσιαστικά είναι πρωτότυπες δημιουργίες και δίνουν την ευκαιρία σε όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν την ιδέα μου σε πιο προσιτή τιμή», επισημαίνει στα «ΝΕΑ», κοιτάζοντας τον κόσμο που στέκεται έξω από την γκαλερί και ανακατεύοντας παράλληλα τα χρώματα στο χαρτί.

Η επόμενη προσπάθεια δεν είναι και τόσο επιτυχημένη, αλλά το κόκκινο ανθρωπάκι που ακολουθεί κλέβει τις καρδιές των «μαθητών», οι οποίοι ποικίλλουν, από παιδιά μέχρι φιλότεχνοι από το Χoνγκ Κονγκ. Στη συνέχεια δοκιμάζει την τεχνική της μονοτυπίας, κατά την οποία ένα κομμάτι τζάμι βάφεται με ένα χρώμα και με ένα ξυραφάκι χαράσσεται το σχέδιο. Μετά την προσθήκη λεπτομερειών, ο καλλιτέχνης ακουμπά ένα χαρτί πάνω στο τζάμι και το αποτύπωμα που μένει αποτελεί το έργο. «Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι δύο φορές. Μετά σπάω το τζάμι», λέει ο Αλέκος Φασιανός. Και όταν διαπιστώνει το ενδιαφέρον του κόσμου να μάθει περισσότερα, επιχειρεί να την εφαρμόσει με ζελατίνα. «Δεν είχα προετοιμαστεί, αλλά μου αρέσει που το κάνω και μετά με πιάνει μανία να το τελειοποιήσω. Για να βρεις αυτό που πρέπει τελικά, χρειάζεται να παιδευτείς πολύ», επισημαίνει.

«Εκπλήρωσα την επιθυμία του κοινού να δει τον τρόπο με τον οποίο δημιουργείται ένα έργο», λέει ύστερα από περίπου μισή ώρα παρουσίασης. «Υπάρχουν πολλές τεχνικές που δεν φαίνονται, αλλά δεν πειράζει. Δεν πρέπει να καταλαβαίνει κανείς πώς γίνεται ένα έργο». Τα 33 χειροποίητα πολλαπλά, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην γκαλερί «Σκουφά» είναι καμωμένα με πέντε διαφορετικές τεχνικές, φιλοτεχνήθηκαν από το 1982 μέχρι σήμερα και οι τιμές τους κυμαίνονται από 650 έως 3.000 ευρώ.

INFO

Η έκθεση χειροποίητων πολλαπλών του Αλέκου Φασιανού εγκαινιάζεται απόψε στις 7.30, στην αίθουσα «Σκουφά» (Σκουφά 4, Κολωνάκι, τηλ. 210-3603.541). Έως 5 Απριλίου.