"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ορίζοντες :: Ελεύθερο ρεπορτάζ

( δωρεά 45.000 τόμων στο πολυτεχνείο :: 13-03-2003) 

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΟΞΙΑΔΗ

Δωρεά 45.000 τόμων στο Πολυτεχνείο

Οι 45.000 τόμοι της Βιβλιοθήκης Δοξιάδη τίθενται στη διάθεση των φοιτητών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το οποίο θα τους στεγάσει σε χώρο 700 τ.μ.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΙΜΠΛΗΣ

Ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης (έφυγε από τη ζωή το 1975) υπήρξε διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα στους τομείς της Πολεοδομίας και της Οικιστικής

Η επαναλειτουργία της βιβλιοθήκης του Αθηναϊκού Κέντρου Οικιστικής, γνωστότερης ως Βιβλιοθήκης Δοξιάδη, που ανακοινώνει σήμερα το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, οφείλεται στη δωρεά 45.000 τόμων του Ιδρύματος Έμμας και Κωνσταντίνου Δοξιάδη. Για να γίνει κατανοητή η αξία της δωρεάς, αρκεί να υπομνησθεί ότι σήμερα η βιβλιοθήκη του ΕΜΠ διαθέτει λιγότερους από10.000 τόμους.

«Η αξία της Βιβλιοθήκης είναι ανεκτίμητη», λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής του ΕΜΠ Ανδρέας Κούρκουλας. Και διευκρινίζει: «Η πολεοδομία κατέστη για πολλά χρόνια άγονος χώρος λόγω της αδυναμίας ελέγχου των μεγαλουπόλεων. Η εμμονή του Δοξιάδη να αναζητά σε άλλες τέχνες και επιστήμες, στο σύνολο δηλαδή της σκέψης, νέες λύσεις για την πολεοδομία, τον έχει σήμερα επαναφέρει στο επίκεντρο των σχετικών συζητήσεων στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Και η βιβλιοθήκη που με επιμέλεια και μεγάλα έξοδα έχτιζε, υπάκουε σε αυτή τη λογική».

Η δωρεά περιλαμβάνει 18.000 μονογραφίες, στις οποίες αντιπροσωπεύονται ιδιαίτερα οι Κοινωνικές και Φυσικές Επιστήμες, τα Μαθηματικά, οι Εφαρμοσμένες Επιστήμες, η Πολεοδομία και η Αρχιτεκτονική, η Γεωγραφία και η Ιστορία. Επίσης 590 ξενόγλωσσους και 58 ελληνικούς τίτλους περιοδικών (κυρίως της περιόδου 1960 -1980), τεχνικές - πολεοδομικές μελέτες, χάρτες και αεροφωτογραφίες, κυβερνητικές εκδόσεις κ.α.

Η βιβλιοθήκη ετούτη ήταν περιζήτητη. Μάλιστα «στους ενδιαφερομένους να τη στεγάσουν περιλαμβανόταν και το Χάρβαρντ», όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, γιος του Κωνσταντίνου και πρόεδρος του ομώνυμου ιδρύματος. Προτιμήθηκε όμως η λύση της δωρεάς στο Πολυτεχνείο, χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα, ώστε η βιβλιοθήκη να μείνει στην Ελλάδα, ακόμη περισσότερο αφού το Μετσόβιο δέχθηκε τους -αυστηρούς- όρους που τέθηκαν από τους δωρητές (αναλαμβάνοντας και το βάρος της σχετικής δαπάνης), τόσο ως προς τις συνθήκες φιλοξενίας και ασφάλειας του υλικού, όσο και ως προς την ηλεκτρονική καταλογογράφησή του.

Η βιβλιοθήκη θα στεγάζεται στον 5ο όροφο του Κτιρίου Μπουμπουλίνας του Συγκροτήματος Πατησίων. Διαθέτει αναγνωστήριο 70 θέσεων και απλώνεται σε 700 τ. μ.

Ο - πολυγραφότατος - Κωνσταντίνος Δοξιάδης διετέλεσε υφυπουργός Ανοικοδομήσεως από το 1946 έως το 1948 και υφυπουργός Συντονισμού στο διάστημα '48 - '51, μετά το πέρας του οποίου ίδρυσε το «Γραφείον Δοξιάδη - Σύμβουλοι δι' Ανάπτυξιν και Οικιστικήν». Το γραφείο εκπόνησε μελέτες σε 46 χώρες ενώ ο ίδιος δίδαξε σε πολλά Πανεπιστήμια, ιδίως των ΗΠΑ, και διετέλεσε σύμβουλος διεθνών οργανισμών.

INFO

Απόψε στις 7.00, στην Αίθουσα Λύσανδρου Καυταντζόγλου, η Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ οργανώνει την εκδήλωση «Η Βιβλιοθήκη Κ.Α. Δοξιάδη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο». Προλογίζουν: Απόστολος Δοξιάδης, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, πρύτανης ΕΜΠ, Ιωάννης Πολύζος, Νικόλαος Καλογεράς, Ιωάννης Φραντζεσκάκης.

LINKS

Υλικό για τον Κωνσταντίνο Δοξιάδη στη διεύθυνση http: //www.doxiadis.org.