Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Συνέντευξη-γνώμη

( γιωργος ζερβας - «το ντοκιμαντέρ απελευθερώνει τους δημιουργούς» :: 12-03-2003) 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΕΡΒΑΣ «Το ντοκιμαντέρ απελευθερώνει τους δημιουργούς»

ΠΑΝΟΣ ΓΕΡΑΜΑΝΗΣ

Το ντοκιμαντέρ, απελευθερωμένο από τη χρηματική πίεση και την εμπορική εξάρτηση, είναι ο κινηματογράφος του δημιουργού στη σημερινή εποχή, λέει στα «ΝΕΑ» ο σκηνοθέτης Γιώργος Ζέρβας, που πήρε το δεύτερο βραβείο για την ταινία «Μου λένε να μη σ' αγαπώ» (στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης). Σε ερώτησή μας γιατί οι Έλληνες ντοκιμαντερίστες ασχολούνται περισσότερο με το παρελθόν και δεν βλέπουν το παρόν, ο Ζέρβας επικαλείται λόγια του Έλιοτ και απαντά: «Ο τωρινός χρόνος και ο περασμένος χρόνος είναι και οι δύο παρόντες στον μελλούμενο χρόνο. Και ο μελλούμενος περιέχεται στον περασμένο χρόνο». Στην ταινία μου «Μου λένε να μην σ' αγαπώ» - τονίζει ο σκηνοθέτης Γιώργος Ζέρβας - οι αξίες του μικρασιατικού πολιτισμού, κορυφαία στιγμή του οποίου είναι το τραγούδι, τόσο διαφορετικές από αυτές του σύγχρονου καταναλωτικού κόσμου, είναι διαχρονικές και ζητούμενες στο παρόν αλλά και στο μέλλον.

Το ντοκιμαντέρ για τη σμυρναίικη σχολή τραγουδιού, με οπτικό πλούτο, φανερώνει χωρίς κλισέ, φολκλόρ και ιδεολογήματα τον λαϊκό πολιτισμό. Οι μαρτυρίες, οι συνεντεύξεις ενισχύουν την έρευνα σ' αυτή την ταινία. Επίσης σημαντικές στιγμές παρατηρούνται στην ηχητική μπάντα, με αποκαλυπτικές σκηνές από ερασιτέχνες. Τραγουδούν οικοδόμοι, νοικοκυρές, ψάλτες και νοσοκόμες. Η επιμονή του σκηνοθέτη στο ίδιο αντικείμενο, δηλαδή στο ρεμπέτικο τραγούδι (ταινία για τον Βαμβακάρη το 2000 και για τη σμυρναίικη σχολή τώρα) έχει στόχο, όπως τονίζει ο ίδιος ο Γιώργος Ζέρβας: «Να αναδειχθεί η δημιουργικότητα και εκφραστικότητα του λαού. Δείχνει τον αυθεντικό λαϊκό πολιτισμό που μερικές φορές υπερτερεί του επιτηδευμένου αστικού πολιτισμού».

«Το βραβείο με το οποίο με τίμησε η επιτροπή του Φεστιβάλ - λέει - ελπίζω να συμβάλει στη διάδοση αυτού του τραγουδιού στο άμεσα ενδιαφερόμενο κοινό αλλά και σε νεώτερους ανθρώπους, όπως οι μαθητές στα σχολεία, γιατί θεωρώ ότι τα στοιχεία που περιέχει αυτό το ντοκιμαντέρ είναι για τους νέους ένα πολύτιμο ιστορικό εφόδιο».